ПРВИ МЕЂУНАРОДНИ КЊИЖЕВНИ КОНКУРС „ТРАГОМ ПРАВДОЉУБИВОГ – АРЧИБАЛДА РАЈСА“

Следеће године (8. августа  2019) навршава се тачно 90 година од смрти једног од највећих пријатеља Срба, истакнутог хуманисте, криминолога и поштоваоца Србије Арчибалда Рајса, чије су поруке из његовог антологијског дела „Чујте, Срби“ о менталитету, снази, поносу, слободарском духу, али и слабостима и грешкама Срба и данас,  актуелније него икада. Рајс је иначе почасни грађанин Мачванског Прњавора.
Рудолф Арчибалд Рајс рођен је 8. јула 1875. године у немачкој покрајини Баден.
Рајс је био швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор на Универзитету у Лозани. Истакао се као криминолог радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата.
Истраживао је злочине аустроугарске, немачке и бугарске војске над цивилним становништвом, а посебно је направио осврт на страдање српског становништва од Аустро- маџара  почињеним над становништвом Мачванског Прњавора и околине.


По Рајсовој жељи, његово извађено срце однесено је у урни на Кајмакчалан, где је сахрањено заједно са осталим ослободиоцима Солунског фронта.

На урни, која је поломљена приликом налета Бугара у Другом светском рату, писало је:
Овде у овој урни, на врху Кајмакчалана
Златно срце спава,
Пријатеља Српског из најтежих дана,
Јунака правде, истине и права.
Швајцарца Рајса, ком’ нек је слава!.

Конкурс се расписује и у знак сећања на жртве злочина које је починила аустроугарска војска у Мачванском Прњавору 4. августа 1914 године, тако да се и данас пред Спомен – костурницом леди крв у жилама, пред том прњаворском Костур-капелом.

Подсећање : 17. августа 1914. године Аустроугари  су спалили су у школи  48 Прњавораца; из школе у пламену мајке су кроз прозор избацивале децу, коју су аустроугарски војници дочекали на бајонете.

Иницијатор књижевног конкурса је Славица Јовановић, новинар и књижевник, која на овај начин испуњава заветну жељу Бранислава Бојића Банике, књижевника из Београда, који је своје детињство проводио у дворишту прњаворске цркве знатижељно посматрајући спомен-костурницу у друштву тадашњег црквењака. Мајка књижевника Бранислава Бојића је родом из Новог Села и Бојић је потписницу ових редова замолио да кроз књижевно и публицистичко штиво, пише о свирепим злочинима над недужним српским становништвом у Мачви. Иницијативу су одмах подржали и књижевници из Удружења књижевника Србије: Предраг Богдановић Ци, др Милан Младеновић и многи други афирмисани књижевници и новинари, али има и полицајаца, као и  књижевних клубова . Такође, у току је и оснивање Удружења писаца Мачванског Округа, чији је иницијатор такође Славица Јовановић, новинар и књижевник .

Сада више о конкурсу који је тематске садржине.

Прва песма би требало да буде посвећена Арчибалду Рајсу, односно његовом истраживачком раду на рaскринкавању злочина над житељима Мачве, књижевно-публицистичком раду и књизи – тестаменту „Чујте Срби, чувајте се себе“.

Друга  песма би требало да се  односи на страдање  мачванског живља, који је на најмонструозније начине мучен, клан, спаљиван, везиван жицом и теран да гледа, трчећи, везан у ланце, према августовском Сунцу (а познато је да само птица орао, без тешкоћа, може у Сунце погледати).

Трећа песма би требало да буде посвећена  слепом српском гуслару и песнику Филипу Вишњићу, који је злочине у Мачви од стране тиранина опевао.

Песме треба да су дужине до 28 редова, потписане пуним именом и презименом аутора.

Један аутор  може учествовати  са по једном песмом на све три теме, или са три песме на једну тему коју изабере, или само са једном темом са конкурса. Конкурс је самофинансирајући и плаћа се учешће од 500 РСД. Конкурс је отворен до краја априла 2019. године. Осим штампања зборника и књижевних вечери, планирана је и посета Београду, споменику Рајсу који налази се у Топчидерском парку, као и посета спомен костурници у Мачванском Прњавору.

Најуспешније песнике очекују  дипломе, књиге, уметничке слике, захвалнице.

Проглашење  победника, додела награда и  промоција зборника посвећеног сећању на  жртве ратова у Мачви биће одржана у августу, када се обележава јубилеј  90 година од смрти Арчибалда Рајса, али и годишњице од великог зверства над Србима.

Овим конкурсом испуњавамо и заветну жељу – тестамент нашег угледног српског књижевника Бранислава Бојића, великог Србина, Родољуба и Православца, који је као босоноги дечак у Мачви, био ужаснут злоделима над огњиштима и децом, родном крају своје мајке. А захвални смо и књижевницима Удружења књижевника Србије што нас подржаше  у овој идеји. Мејлови на које се шаљу песме су: slavicajov69@gmail.com  и  slavicaj1969@gmail.com .

Уплате за књижевни зборник врше се на жиро-рачун Поштанска штедионица, на име Славица Јовановић, бр. рачуна: 200 – 65929694 – 51.

За све информације везане за  конкурс можете се јавити на телефон : 063-807- 59-35.

У нади да ће конкурс постати традиционалан и да ће отргнути од заборава, недужне мачванске жртве, али и великог пријатеља Срба Арчибалда Рајса.

Припремила: Славица Јовановић, новинар и књижевник

Више о конкурсу на следећим линковима:

Моје новости
Царса
Глас дијаспоре
Мрежа за изградњу мира
Видовдан
Србин.инфо
Српско перо
РТС
Лепе вести из Србије
ИН4С
Изазов

(Visited 143 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *