ИЗЛОЖБА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ УМЕТНОСТИ У МОСКВИ

У амбасади Србије у Москви је 14. јула отворена изложба савремене православне уметности, која ће трајати до почетка септембра.


Радове одликује велика разноврсност. На њој су представљене иконе, рељефи и калиграфска дела аутора из градова централне Србије. Сви они су формирани мајстори, који већ одавно и успешно раде у изабраној области. Већина њих живи у Краљеву; то су Бојан Миљковић, Бојана Кешељ, Слободан Луковић, Јелена Милуновић, Миланко Јемуовић и вајар Иван Марковић. Петар Давидовић је из Крагујевца, а Бранко Радовић из Ниша.

Неки су, као на пример Бојан Миљковић, већ више пута учествовали на изложбама у Москви. Неки су познати у европским земљама, а неки засад само у својој домовини. У сваком случају, изложба је у Москви за све постала догађај. Неке иконе писане су нарочито за њу.

Као резултат је добијена изложба високог уметничког нивоа, којом се откривају разне стране српске православне уметности. Занимљиво је видети како сваки уметник, држећи се канонских норми, на свој начин интерпретира традиционалне сижее и представе.

Изложбу је отворио изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Србије у Москви др Славенко Терзић. Он је напоменуо да су иста дела већ била изложена у здању Фонда словенске писмености и културе у априлу и мају, тако да су московски посматрачи већ могли да се упознају са њима. Притом је амбасади драго да још једном покаже ту изложбу.

Са поздравним говором окупљенима се обратио и епископ Моравички Антоније, који је већ више година старешина Српског подворја у Москви.

С неколико речи се обратила и старатељ изложбе Олга Серебровска. Она је посебну захвалност изразила господину Славенку Терзићу, који је пружио велику помоћ у организовању доставе радова из Србије.

Представник Фонда словенске писмености и културе Леонид Редки је искористио прилику да у име Фонда годподину Терзићу уручи захвалницу.

Госте је на крају чекао коктел.

Сви гости су високо оценили изложбу и сложили се да су овакви подухвати неопходни, јер омогућавају да се више сазна о српској култури и доприносе јачању духовних веза између наших народа.

Фотографије: Тања Миленовић-Костурков, Сѣница.ру

Изворник: Сѣница.ру

(Visited 119 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *