НЕДЕЉА РУСКЕ КУЛТУРЕ У КРАЉЕВУ

Picture 013У Краљеву је у петак, 28. јануара отворена Недеља руске културе, која ће трајати до 4. фебруара. Организатор Недеље је српска грана руско-српског Братства Светих Цара Николаја и Владике Николаја, која у Србији званично ради под именом Словенско друштво, а цела манифестација остварена је захваљујући подршци Амбасаде Руске Федерације у Србији, Руског дома из Београда, као и сарадњи с Културним центром Рибница и Мултимедијалним центром МР КвАрт из Краљева.

Свечаност је започета у биоскопској сали ММЦ КвАрт наступом чланова руско-српског Братства Марије Вучинић, Ивана Радовића и Немање Бојовића, који су извели неколико руских и српских песама. Затим су се публици и новинарима обратили председник Словенског друштва Драган Бунарџић, заменик председника Скупштине града Краљева Сретен Јовановић и културни аташе Амбасаде Руске Федерације у Србији Александар Николајевић Конанихин.

Изразивши наду да ће ова манифестација у Краљеву постати традиционалном, и захваливши се Амбасади Руске Федерације и Руском дому на разумевању и подршци, Драган Бунарџић је подвукао да је, осим обележавања 10-годишњице рада српско-руског Братства, разлог за организовање Недеље руске културе и жеља да се челници града подсете и коначно изјасне поводом иницијативе за отварање Руског дома у Краљеву.

Захтев за отварање Руског дома Словенско друштво је иначе Градској управи поднело заједно с 15-ак краљевачких културних, уметничких, спортских и грађанских удружења још крајем јуна прошле године, и већ пуних седам месеци чека на одговор, иако је та иницијатива наишла на опште одобравање грађана и јавну подршку од стране Амбасаде Руске Федерације.

Сретен Јовановић је у име Градске управе пожелео добродошлицу господину Конанихину, истакавши да Недељу руске културе у ове светосавске дане доживљава као још један леп дар од стране руских пријатеља граду који је недавно тешко пострадао у земљотресу, и као први корак у развијању свестраније међусобне сарадње.

Александар Николајевић се захвалио домаћинима на уложеном труду и рекао да је руска страна отворена за сваку сарадњу, те да се она већ почела успешно развијати са многим градовима у Србији. После обраћања, господин Конанихин је формално отворио Недељу руске културе у Краљеву, која је започета приказивањем филма „Сестре“.

Програм Недеље одвија се у ММЦ КвАрт, где се налази један од најбоље опремљених биоскопа на Балкану, и у галерији КЦ Рибница.

У ММЦ КвАрт, осим филмова из савремене руске продукције, приказаних септембра прошле године у оквиру Недеље руске духовне културе у Београду, публика може погледати изложбу фотографија „Савремена Русија“ и прелистати и купити понешто од књига и алманаха које је руско-српско Братство штампало у Русији и Србији у сопственом издању. Најмлађа публика осим тога сваког дана током манифестације може погледати неки од руских филмова за децу: цртани филм „Кнез Владимир“ и играни филм из шездесетих година „Краљевство кривих огледала“.

У галерији Културног центра Рибница отворена је изложба слика Владислава Татаринова и Јулије Чугујевске, сликара млађе генерације из Коломне. У истом простору ће у среду такође бити представљено прво српско издање Изабраних дела Ивана Буњина у шест књига, а за четвртак је предвиђена промоција две преведене књиге руског политиколога Татјане Грачове: „Света Русија против Хазарије“ и „Кад власт није од Бога“.

Иначе, Недеља руске културе“ у Краљеву је већ добила одјек који превазилази локалне оквире. До тренутка у коме пишемо овај извештај (понедељак, 31. јануар) Словенском друштву и ММЦ КвАрт су се већ јавили представници удружења српско-руског пријатељства из Чачка и Пожаревца, како би се обавестили о могућностима да се оваква манифестација организује и у њиховим градовима.

Српска.Ру 

(Visited 55 times, 1 visits today)