ВАСКРШЊА ЧЕСТИТКА ПАСТИРА ИЗ НОВОРУСИЈЕ СВОЈИМ СУНАРОДНИЦИМА

Протојереј Олег ТРОФИМОВ
Протојереј Олег ТРОФИМОВ

Драга браћо и сестре!

У ове свѣтле дане, дане побѣдоносне, дане пасхалне, смѣло и чило вам се обраћам с радосним празничним поздравом:

Христос Васкрсе!

Обраћам се с поздравом вѣре, наде и љубави:

Христос Васкрсе!

Обраћам се с поздравом Вѣчности:

Христос Васкрсе!

И наш заједнички трократни одговор: Ваистину Васкрсе! – благовѣсти, утврђује и постаје залогом онога „што је Бог уготовио вѣрницима Његовим“ – Царство Правде, Царство Блаженства, Царство Бесмртности!

У сваком вѣку нама, хришћанима, ваља потврђивати, свѣдочити, изнова освајати право на ту истину Божју цѣном своје крви. Као и у „мирно“ врѣме, када су нужни тврд глас и став ради заштите правде у апостасијском, равнодушном и духовно окамењеном свѣту, тако је и у периоду ратних дѣјстава неопходно пројавити мужевност, храброст и вѣрност Христу. Јер, подвигоположник узношења к Васкрсењу Христос „душу положи за Цркву своју“, не даде нам други пут осѣм оног што га Сâм примѣром јави. Памтите да иза Голготе, распећа, смрти и гробнице свагда слѣди Васкрсење Христово!

Како то бѣше судба наших прѣдака, тако је и наша судба свагда носити одговорност и борити се за право да се буде. У нашем вишенационалном региону на основи Ѣванђељске дружбе народа градили смо и градимо свѣт Христа – Руски свѣт. То је оно што се сад антихристу не свиђа, то је оно против чега се води тотална пропаганда лажи, сѣје братоубиство, русофобија, фашизам, против чега су устремљене све силе ада. И ми се налазимо на линији тог духовног и физичког рата, гдѣ Нова Русија – Новорусија – прѣдставља метафизичку међу свѣтова Христа и антихриста с проповѣђу евросодома, бандеро-фашизма, култа златног телета, кредитопоклонства.

Сада кад нас убијају, кад је идеологија фашизма изнад врѣдности људског живота, ми саосѣћамо, дѣлимо бол истих таквих људи који се оказаше у бѣди и невољи као и у колонијалној Украјини гдѣ људе убијају и трпају у затворе због рѣчи, због убѣђења, због вѣре, гдѣ су људима приредили геноцид сиромаштином. Болно нам је због оних што гину у Сирији, Либији, Ираку од ИДИЛ, посебно због хришћана. Исто тако за нас су трагична збивања у Арцаху и Србији.

Браћо, нама је блиска и разумљива ваша бол и ми је дѣлимо с вама. И у тој заједничкој боли ми вам говоримо о Васкрслом Христу – Побѣдитељу. Рат је обнажио суштину човѣка. Господ види ваше срце, види да је оно било камено, а сад је плотно[1]. „Носећи бреме један другог, тако ћемо испунити закон Христов“.

Свѣдоци смо величанственог и нечувеног дара Божјег – моћног феномена руског духа – Бесмртног пука! Цивилизација Свете Русије рађа наставак пасхалије: крсни ход – Бесмртни пук, који је већ надишао оквире празновања Дана Побѣде 9. маја, простире се ван врѣмена и простора. И више нема разлике између носилаца портрета и сликā на њима: „Код Бога нема мртвих, код Њега су сви живи“!

467У том крсном ходу узимају учешће древни прѣци: Асколд и Дир, Светослав, свети равноапостолни кнез Владимир, кнез Јарослав Мудри, свети благовѣрни кнез Александар Невски, мученици Борис и Глѣб, свети благовѣрни кнез Димитрије Донски, иноци Пересвѣт и Ослабја са својом војском… Богдан Хмељњицки, Петар Калнишевски и сви козаци славног рода нашег… војсковође и адмирали – Кутузов, Багратион, Нахимов, Ушаков… Колчак и Дењикин… Жуков и Рокосовски… и милиони војника разних народа и врѣмена, погинулих за Отаџбину нашу, и погинулих данас за Новорусију. Ту су и наши научници, философи, списатељи-мислиоци, легендарни космонаути и спортисти, обични радници, сви они што су донѣли славу нашој Отаџбини. А ту је мѣсто и за мене и род мој: рођену мајку, оца што ме васпитао, дѣцу што нас радују… Ми смо јединствени, ми смо Руси, с нама је Бог!

Браћо и сестре, ништа не бива бесмислено и узалудно, и ниједна суза, ни једна капља крви нѣје проливена узалуд… „Сваку вашу сузу утрћу својом руком“ – тако говори Господ.

Рѣч Господња је на снази, Њиме дата нам пророчанства су вѣрна, ми чекамо Његовог Цара, Помазаника Божјега. Наша Пасха – Христос – Побѣда!

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!
ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

[1] В. Јез. 11:19; 36:26; II Кор. 3:3. Ово су нека од рѣтких мѣста у Светом Писму гдѣ појам плотног, тѣлесног нема одрично значење. Испрва камено људско срце, супротстављено Божјој вољи, омекшава прожето Духом Божјим и благодаћу Исуса Христа и потчињава се Божјој вољи у славу Божју. На саврѣмени српски језик израз плотјано – „тѣлесно, плотно“ – прѣведен је рѣчима месно и тѣлесно – прим. прѣв.

Прѣвео Д. Буковички

(Visited 66 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *