Николај Николајев: ОЗНАКА ТАЈНОСТИ ЈЕ СКИНУТА – ПРИЧА О ЈЕДНОЈ ФОТОГРАФИЈИ

У ове дане прѣ 16 година НАТО је бомбардовао Југославију. Но, мало коме је познато да је операција требало да почне раније, кад је дрвеће лишено зеленила, а снѣг што лежи у планинама отежава премѣштај копнених снага противника. Операција „Одлучна сила“[1] првобитно је била планирана за крај зиме.


Николај НИКОЛАЈЕВ
Николај НИКОЛАЈЕВ

И одједном се у југословенским новинама појављује ова фотографија, која постаје велико изненађење за Англосаксонце. То је фотографија противваздушних ракетних комплекса С-300 у склопу наоружања Савезне Републике Југославије.

Присуство комплекса С-300 уплашило је натовце и натѣрало их да одложе операцију, предузму додатне мѣре, спроведу истрагу. Оригиналност фотоматеријала нѣје изазивала сумње. Прошло је још неколико недѣља, и добијен је извѣштај обавѣштајних служби: С-300 је велики блеф југословенских СМИ. Подметнута фотографија „српског одѣлѣња С-300“ одложила је почетак рата, што се одразило на снижавању губитака српске војске.

Ево, дакле, те фотографије. У Русију бѣше достављено неколико комплета српске униформе, добијена је пропусница за једну од подмосковских јединица ПВО.

1385019860_img190На фотки су Василиј Проханов (друг мој Васја, с којим се у лѣто отправих у Југославију да помажемо браћи Србима) и Влад Шуригин (наш заједнички пријатељ, данас познати војни коментатор).

14. јуна 2015.

Прѣвео Д. Буковички

Изворник: Фејсбук страница Николаја Николајева

[1] У ауторовом сѣћању се очигледно помѣшао назив под којим је НАТО напао Републику Српску 30. августа 1995. године. Напад на СРЈ 1999. ишао је под кодним називом „Савезничка сила“ – прим. ур. „Словенског вѣсника“.

(Visited 236 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *