ПОКЛОНИЧКИ КРСТ У ТОПОЛИ

FNT_0168На месту војне болнице из Првог светског рата у Тополи, у којој се опорављало и умирало на хиљаде хероја, на месту где је вожд запалио искру слободе и борбе, прошле недеље је постављен освештан петометарски, белокамени поклонички крст у знак почасти српским и руским јунацима из Првог светског рата. Уз бројне манифестације, откривањем споменика Фонд Владимира Храброг и Словенско друштво oбележили су стогодишњицу Великог рата. Поред бројних манифестација под називом Светлој успомени на српске и руске јунаке Великог рата одржана је и Међународна научна конференција Поуке Великог рата 1914−1918. Русија и Србија – историјски савезници, уз учешће бројних познатих научних и културних делатника из Русије, Србије, Белорусије и Црне Горе. Такође је одржан и Округли сто на тему: Примене технологија информативних ратова и њихов утицај на развој догађаја у Првом светском рату и каснијим револуцијама. Развој технологија манипулисања јавном свешћу у балканским догађањима с краја ХХ – почетка ХХI века и данашњи догађаји у Украјини.
На крсту који је постављен, како објашњава „Печатов” сарадник, православни публициста Ранко Гојковић, учесник на Округлом столу у оквиру програма обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата, испод ногу изрезбареног распетог Христа, нимало случајно, налазе се цар Николај и цар Лазар.
„Они су симболи духовних стремљења наших народа (са друге стране крста изрезбарене су речи Светог владике Николаја о светолазаревској жртви Светог цара Николаја II). Наша историја нам често указује на узајамно деловање крста и мача у одбрани истине. Сергије Радоњешки и Димитрије Донски са једне – патријарх Јефрем и цар Лазар са друге стране, Свети Сава и Немања, митрополит Кирил и Александар Невски… Крст и мач су управо због одбране истине били оружје наших народа, крст и мач у нашој историји представљају дијаметрално супротан симбол папистичким крсташким походима.“

 

Печат недеље

(Visited 117 times, 1 visits today)

Буковички

Learn More →