ЗА ЈЕДНУ НОЋ КИШЕ КОЛИКО ЗА ЧИТАВ МЕСЕЦ

Ванредна одбрана од поплава уведена је у целој земљи, а у краљевачком крају страдали су путеви, мостови, предузећа; многи прошлу ноћ нису могли да проведу у поплављеним кућама, санирање штете тек предстоји, а сви и даље гледају у небо


У Краљеву је, од јуче, као и у још 11 општина и градова у Србији – ванредна ситуација због поплава. У тим местима, према подацима Сектора за ванредне ситуације евакуисано је 297 особа, оштећени су многи путеви, мостови, поплављена бројна домаћинства, чак и сеоска гробља.

Ипак, охрабрује најава метеоролога да ће у наредна два дана падавине бити мањег интензитета.

Надлежни из Сектора за ванредне ситуације процењују да се вода повлачи у свим крајевима, али да тек предстоји огроман посао који ће омогућити људима из поплављених кућа да се врате у њих.

Републички хидрометеорошки завод је издао хидролошко упозорење у којем се наводи да ће до сутра (среда 5. јун), у порасту бити водостаји на горњем току Западне Мораве и на Ибру, али да ће се кретати око или изнад упозоравајућих нивоа.

Велики број грађана из поплављених подручја на територији града Краљева жали се да је правовремена помоћ изостала, а градоначелник Краљева, који је и командант Градског штаба за ванредне ситуације, каже да делују приоритетима и моли грађане да покушају и сами да се организују, пре него што стигне стручна помоћ, због тога што је велики број оних којима је помоћ потребна.

Према објашњењима метеоролога, само у ноћи између недеље и понедељка пало је више од 120 литара кише по метру квадратном, а то је количина која обично падне у току целог месеца. До тога је дошло због померања снажног облачног система, који се преместио са Бугарске и Грчке на нашу земљу. И данас ће, кажу они, бити повремене кише и локалних пљускова са грмљавином.

Спасавање коза
Фото: Милан Мирковић

Изворник: Портал КРУГ


У КРАЉЕВУ ЗА ЧЕТИРИ САТА ПАЛО 85 ЛИТАРА КИШЕ ПО МЕТРУ КВАДРАТНОМ

Командант Штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева, градоначелник др Предраг Терзић прогласио je ванредну ситуацију на територији града Краљева због обилне кише која пада већ неколико сати без престанка.

„Имамо неколико веома критичних ситуација, регионални пут Краљево – Крагујевац је прекинут, постоји прекид саобраћаја у једној саобраћајној траци на путу Матарушка Бања – Жича – Краљево, а треба рећи да се саобраћај на свим другим путевима одвија отежано. У Гледићком крају имамо проблема са набујалим бујичним потоцима, мост у Закути је однет, имамо проблема и у Рибници, на Берановцу, у Адранима и Грдици“, појаснио је Терзић.

Градоначелник је нагласио да је читава територија града Краљева погођена обилним падавинама и да се чини све како би се ситуација побољшала односно како бисмо реаговали у најбољем могућем смислу.

„Имамо проблема и са једним возилом, ради се о аутобусу, две екипе Центра за ванредне ситуације су кренуле ка Милавчићима како би спасили људе из аутобуса, који је остао заглављен и има проблема са електроником“, изјавио је градоначелник, па додао да се укупно девет екипа Центра за ванредне ситуације, са возилима и са пумпама, налази тренутно на терену.

„Знам да грађанима није лако и да многи од њих пријављују проблеме, међутим, Одељење за ванредне ситуације у Краљеву мора да делује у складу са правилима и по приоритетима“, истакао је Терзић. Он је апеловао на грађане да имају стрпљења и да ће се екипе Центра за ванредне ситуације трудити да дођу до сваког грађанина, али да се једноставно не може све решити одмах, јер је на територији читавог града Краљева дошло до оваквих падавина.

Према званичним подацима о падавинама за подручну мрежу Краљево Републичког Хидрометеоролошког завода, на територији града Краљева ноћас у периоду од 1.45 до 6.00 часова пало је 85 милиметара кише по метру квадратном.

Изворник: Град Краљево – званична презентација


БУЈИЦЕ НАПРАВИЛЕ ХАОС У КРАЉЕВАЧКОМ КРАЈУ

Снажно невреме праћено кишом, ветром, грмљавином и градом захватило је у недељу увече краљевачки крај, а према првим информацијама највећу штету направили су набујали потоци, речице и мањи водотокови на објектима и саобраћајној инфраструктури у сеоском подручју.

ОКОЛИНА КРАЉЕВА (Фото: Горан Шљивић)

Према речима Радоице Кочовића, начелника Одељења за ванредне ситуације Рашког округа, за мање од сат времена на периферији Краљева и околини, као и у ушћанском крају и у Врњачкој Бањи пало је између 20 и 30 литара кише по квадратном метру што је за кратко време покренуло бујице.

– У Ушћанском крају је падао град, потом се невреме преко Столова и Гоча спустило најпре у Гокчаницу, а потом и у Ратину, Врбу, Шумарице, Метикоше, Берановац, Совљак и Каменицу где се истоимена речица излила на локални пут. Све наше расположиве екипе су на терену и испумпавају воду из десетак кућа и помоћних објеката, из школе у Врби, једног угоститељског објекта, као и са врњачке променаде – каже Кочовић.

Због обилних падавина Кочовић упозорава и на потенцијалну појаву одрона и клизишта на Ибарској магистрали, не деоници пута од Краљева до Биљановца, као и на путном правцу према Гочу.


Због обилних падавина ванредна ситуација проглашена је на територији Краљева и општина Кнић, Ариље, Лучани, затим у Врњачкој Бањи, Тутину, Трстенику, Новом Пазару и Сремској Митровици, а проблема због поплава и одрона има и у Чачку, Драгачевцу и ивањичкој општини, Гучи, Тутину и другим мањим местима. 

ГРОБЉЕ У АДРАНИМА (Фото: Горан Шљивић)

Помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић изјавио је данас да се вода у местима у којима је дошло до плављења домаћинстава, услед обилних падавина које су проузроковале изливање бујичних потока и мањих река, полако и постепено повлачи.

“Србијаводе” увеле су у понедељак јутро ванредну одбрану од поплава на територији целе Србије, изјавио је Танјугу директор тог предузећа Горан Пузовић.

Он је рекао да су падавине током ноћи погодиле Србију и да је тренутно најтежа ситуација у Книћу и Краљеву.

Изворник: НОВОСТИ

(Visited 177 times, 1 visits today)

4 thoughts on “ЗА ЈЕДНУ НОЋ КИШЕ КОЛИКО ЗА ЧИТАВ МЕСЕЦ

 1. САОПШТЕЊЕ ШТАБА О САНАЦИЈИ ПОСЛЕДИЦА ПОПЛАВА

  Ево где ће бити постављене цистерне, коме грађани да се обрате за уклањање угинулих животиња, како да затраже смештај ако после поплава немају где, како да реше одвоз отпада и да затраже сушаче просторија

  Градски штаб за ванредне ситуације на територији града Краљева, обавестио је данас грађанке и грађане о следећем:
  1. за грађане месних заједница који имају проблема са снабдевањем пијаћом водом, обезбеђено је снабдевање путем ауто-цистерни и мобилних резервоара који ће бити постављени на следећим локацијама у следећим терминима:

  РЕЗЕРВОАРИ
  • Сирча – код Поште, током целог дана
  • Лађевци – центар, код продавница, током целог дана
  • Цистерна
  • Дракчићи – код моста (испред кафића) у периоду од 08 до 10 и 16 до 18 часова
  • Роћевићи – код Поште, у периоду од 12 до 14 и 20 до 22

  ЦИСТЕРНЕ
  • Обрва – центар, код Дома културе, у периоду од 08 до 10 и 16 до 18 часова
  • Лазац – код Дома културе, у периоду од 12 до 14 и 20 до 22
  • Цистерна
  • Адрани – код дома културе, у периоду од 08 до 11 и 17 до 20 часова

  2. Грађани којима су настрадале животиње, за уклањање истих могу да се обрате служби Зоохигијене, ЈКП „Чистоћа“ Краљево, на број телефона 036/362-202 локал 25;

  3. Грађани, чији објекти су оштећени поплавом, а немају могућност да себи обезбеде смештај, потребно је да у својој месној заједници прибаве потврду да им је објекат поплављен и да немају могућност обезбеђивања другог смештаја а да се након тога, са поменутом потврдом, обрате Центру за социјални рад Краљево, у циљу добијања једнократне новчане помоћи за решавање проблема смештаја.Више информација на телефоне Центра за социјални рад број 036/331-744, 331-490, 314-850;

  4. Екипе Завода за јавно здравље „Краљево“ и Ветеринарског – специјалистичког института „Краљево“ ће вршити дератизацију и дезинфекцију, након достављања спискова поплављених објеката од стране месних заједница, а све у циљу асанације терена. Грађани су у обавези да физичко чишћење објекта обаве самостално, док ће се одвожење механичког отпада вршиту у складу са договором месне заједнице и ЈКП „Чистоћа“ Краљево;

  5. Након обављене дератизације и дезинфекције поплављених објеката, грађани имају могућност да добију на привремено коришћење сушаче просторија, за које је потребно контактирати Црвени крст Краљево у циљу пријављивања за преузимање истих.

  https://www.krug.rs/servis/4735-saopstenje-staba-o-sanaciji-posledica-poplava.html

 2. Велика штета и у Краљеву, поплављено је више од 400 кућа и објеката, оштећено или потпуно уништено 16 мостова, прекинут је саобраћај на 20 путних праваца. Посебно катастрофална је ситуација у месту Сирча, где су по улицама угинуле животиње. Недостаје и основних животних намирница, јавља репортер ТВ Прве.

  https://www.prva.rs/vesti/info/316293/katastrofalno-u-sirci-po-ulicama-uginule-zivotinje-i-smrad-video

 3. САОПШТЕЊЕ ГРАДСКЕ УПРАВЕ

  Градска управа града Краљева обавештава грађанке и грађане са подручја погођених поплавама, да пријава штете на стамбеним објектима почиње у понедељак 10.06.2019. године на шалтерима број 6. и 7. Градске управе града Краљева на 1. улазу.

  Штету је могуће пријавити искључиво лично, на прописаном обрасцу, који се може преузети на самом шалтеру. Уз пријаву штете, потребно је приложити очитану личну карту или фотокопију исте. Пријави штете неће бити могуће вршити директно код комисија на терену.

  Пријаве штете ће се примати сваког радног дана у периоду од 07 до 17 часова на наведеном шалтеру, закључно са 25.06.2019. године.

  Посебно истичемо да се све раније пријаве које су грађани подносили, било писаним или телефонским путем, не сматрају се пријавама штете по којима ће Комисија поступати, и да је потребно да поново пријаве штету на прописаним обрасцима.

  Више информација у вези са пријавом штете, грађани могу добити на телефон 036/306-114, сваког радног дана у периоду од 09 до 15 часова.

  http://info036.rs/2019/06/07/saopstenje-gradskog-staba/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *