Ксенија Симонова: ЖИВѢЛА СРБИЈА!

Украјинска и руска умѣтница, мајстор пѣшчане анимације Ксенија Симонова представила је интернет-заједници нови филм у том жанру – „Живи, Србијо!“ Ксенија је у интервјуима више пута говорила да су Срби – велики народ, бесконачно талентован и немалодушан, па је идеју стварања оваквог рада дуго носила. Но, смогла је да је спроведе тек пошто је посѣтила Србију и проборавила у њој недѣљу дана.


Ксенија СИМОНОВА
Ксенија СИМОНОВА

– Ова пѣшчана прича говори о животу велике земље што свето чува своју вѣру, поштује претке и способна је да се радује и пѣва упркос тешкоћама и невољама. Направила сам је након путовања по градовима и манастирима Србије, заувѣк заволѣвши ту земљу и њене дивне људе!

Музика филма су двѣ познате српске народне пѣсме – „Тамо далеко“ – пѣсма из Првог свѣтског рата, и „Ђурђевдан“ – пѣсма из Другог свѣтског рата што говори о љубави коју не може сломити ропство, конц-логор, најстрашнији догађаји.

– Ја ту пѣсму јако волѣм, има је и у филму Емира Кустурице „Дом за вѣшање, али на циганском језику. Има је и на пољском, пѣвају је Горан Бреговић и пољска пѣвачица Kayah – нас двѣ се познајемо. А о српској пѣсми су ми причали у Србији, као и о њеној историји. Да се најежиш. Срби су свакако нама најбратскији народ, нико у Европи осѣм њих и нас нѣје прошао тако ужасан и крвав пут… Живѣла Србија!

Погледајте овај диван, потресно лѣп и дирљив поклон Ксеније Симонове нашој Отаџбини…

Обрада и прѣвод Словенског вѣсника

Изворник: Симонова ТВ

(Visited 142 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *