НОВА КЊИГА СРЂАНА СИМЕУНОВИЋА – БОНАЋА

У четвртак, 1. октобра је у препуној галерији КЦ “Рибница” у Краљеву одржана промоција друге збирке песама краљевачког песника Срђана Симеуновића – Бонаћа.

Књигу су представили уредник издавачке делатности КЦ “Рибница” Миша Милосављевић, један од рецензената књиге Драган Вукићевић и песник Драган Буковички. Стихове су читали аутор и глумица Ивона Живковић.

Најпре је Миша Милосављевић представио учеснике вечери и рекао неколико речи о издавачкој делатности КЦ Рибница, истакавши заслуге бившег директора Димитрија Јовановића за њено покретање, као и чињеницу да је Бонаћова књига, после неколико драмских и прозних дела – прва књига поезије коју он потписује као уредник.

Затим се публици обратио сам аутор, који се захвалио публици и поменуо заслуге људи који су га, сваки на свој начин, навели да се озбиљније посвети оваквом виду стваралаштва, а затим прочитао неколико песама.

Драган Вукићевић је подробно говорио о особеностима Бонаћовог песничког гласа, посебно подвлачећи трагичну ноту којом је она обојена, истакавши како Бонаћо никако не припада кругу салонских, академских песника, да он песму не пише, већ је живи. “Можемо вечерас и набројати то пробрано друштво песничког незваничног круга коме Бонаћово певање припада, о чему сам малопре говорио, али оставимо то право и задовољство неким будућим читачима и аналитичарима Бонаћовог певања и поетике” – завршио је своје излагање Вукићевић.

1Драган Буковички је, након кратког описа основних својстава Бонаћовог стиха, скренуо пажњу публике да се, по његовом мишљењу, Бонаћо ипак превише небрижљиво односи према свом дару, не отклањајући из свог стиха извесне недостатке, које је иначе веома једноставно избећи, поткрепивши то с пар примера који доказују ову тврдњу. Истовремено је указао и на примере који Бонаћа, са друге стране, чине истинским ствараоцем, који талентом превазилази многа извикана имена.

Ивона Живковић је после сваког учесника упечатљиво читала песме из књиге, које су свакако биле најбољи садржај те вечери, завршене лепим дружењем учесника и публике.

Цео осврт Драгана Вукићевића на нову књигу Срђана Симеуновића Бонаћа можете прочитати овде.

(Visited 78 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *