Зоран Марјановић: У ТОПОЛИ СПОМЕНИК СРБИМА И РУСИМА

У Тополи се обављају последње припреме за подизање споменика српским и руским ратницима који су се борили у Првом светском рату. Аутор идејног решења је Рус Александар Јесински.

Дуг деди Петру: Александар Јесински
Дуг деди Петру: Александар Јесински

– Моја супруга Ирина и ја смо дошли на идеју о подизању споменика, а подржали су нас Фонд „Владимир Храбри“ који финансира градњу, и Словенско друштво из Србије – каже Јесински. Он открива и да има личне разлоге за овај подухват. – Мој деда Пјотр Јесински био је официр у руској војсци и учествовао је у многим биткама. Желео сам да подигнем поклонички крст и тако овековечим сећање на Србе и Русе који су изгубили животе у Великом рату. Ово ће бити први споменик изван Русије подигнут у част и славу многих Руса који су се борили против великог светског зла – објашњава Јесински који већ годину дана са Ирином живи и ради под Опленцом. Много времена је изгубљено у тражењу места где ће споменик бити постављен. – Желели смо да то буде негде на северу Косова, али из Косовске Митровице никада нисмо добили одговор на наш захтев. Размишљали смо и о Крушевцу и Краљеву, где се у цркви Светог Саве чува икона цара Николаја, једна од првих где је био представљен као светац, и Тополи због јаких веза између Карађорђевића и царске породице Романових. Власт у Тополи је реаговала најбрже. Општина нам је обезбедила услове за рад и решила правно-имовинске односе и активно ће учествовати у организацији манифестације овим поводом која ће трајати од 28. јула до 2. августа – објашњава Ирина Јесински. Идеја о подизању овог споменика није наишла на разумевање и помоћ српског руководства, а у Русији, према речима Драгана Бунарџића Буковичког, уметника из Краљева који ради на овом пројекту, вест да се у Тополи гради споменик стигла је и до председника Владимира Путина.

Споменик ће бити постављен испред Дома здравља у Тополи
Споменик ће бити постављен испред Дома здравља у Тополи

– Изградња споменика ће коштати 70.000 евра. Највећи проблем нам је био да обезбедимо камен бели бисер који смо увезли из Анадолије у Турској. Недостајаће нам око 7.000 евра за завршетак свих радова и организацију манифестације – каже за “Вести” Драган Буковички. Он додаје да је само једно предузеће из Србије финасијски помогло изградњу споменика.

Крст висок пет метара

Поклонички крст је висок пет метара, без постоља. На њему су исклесани ликови Исуса Христа, Богородице, Јована Богослова, светог Георгија и светих царева Николаја и Лазара. Биће постављен испред зграде Здравственог центра у Тополи која је у време Првог светског рата била задужбинска болница краља Петра Ослободиоца и у којој су умрли многи српски војници.

Вести

(Visited 80 times, 1 visits today)