Драган Буковички: ЛОБИСТА САМ, МАЈКО

„Центар за евроатлантске студије објавио је списак од 105 странака, политичких покрета, студентских организација и интернет портала који су директно повезани са руским лобистима. Kанали њихових финансирања су нетранспарентни.


Драган БУКОВИЧКИ
Драган БУКОВИЧКИ

У оквиру студије ‘Широм затворених очију – јачање руске меке моћи у Србији’ коју је спровео Центар за евроатлантске студије, а финансирао ‘Rockefeller Brothers Fund’, наводи се да Руси у Србији имају 105 политичких странака, политичких покрета, НВО организација и интернет портала.

У Србији постоји 16 про-руских политичких покрета, две руске организације – испоставе у Србији чији је статус непознат, три фондације, осам интернет портала, 14 про-руских политичких странака, 21. НВО организација, шест студентских организација, 10 сународничких организација, 10 руских медија у Србији, 14 српских проруских медија…

Већина организација није регистрована код надлежних органа и извор финансирања је нетранспарентан“.

У овој вѣсти је садржан и главни резултат најновије „студије“ СЕАЅ. Даље се прилаже списак-табела тѣх несумњиво сумњивих „проруских структура“ у Србији. Свега и свачега има у том списку: и удружења грађана руске националне мањине, и непостојећих политичких покрета и странака, и невладиних организација које су у „проруске“ утрпане ваљда само зато што не дѣле „врѣдности“ аутора „студије“, и руских медија у Србији с адресом ван Русије и Србије, и медија који су „проруски“ само зато што нѣсу проатлантски, и гласила српског расѣјања која дѣлују у западним земљама… Али, нема везе: списак је „набуџен“, а виртуелна, стоглава аждаја против које се неустрашиви ритери СЕАЅ-а беспоштедно боре – из мрачних пећина и буџака уобразиље њезиних твораца у свој својој грдоби и грозоморности истѣрана право „на сриду“: прѣд очи зблануте јавности.

Уопште, примѣренији назив од „Широм затворених очију…“ аутори дате, одиста слѣпачки склепане „студије“ тешко да су могли да смисле; о чудноватим и смѣхотресним критеријумима по којима је она израђена могли бисмо разглабати надугачко и нашироко, али ћемо тај посао прѣпустити онима који немају паметнија посла.

Умѣсто тога, поставићемо пар питања и на њих одговорити рѣчима којима нам се сáми аутори ове папазјаније прѣдстављају.

Експертуша и директорка СЕАЅ Јелена Милић у процесу штудиозног аналисања
Експертуша и директорка СЕАЅ Јелена Милић у процесу штудиозног аналисања

Шта је то СЕАЅ?

„Centar za evroatlantske studije (CEAS) je nezavisna, ateistička, socio – liberalna, političko istraživačka think-tank organizacija, vođena ideologijom i vrednostima. Osnovana je 2007 godine od strane male grupe kolega istomišljenika koji dele svest o međusobnoj povezanosti globalnih i regionalnih trendova, orjentacije državne spoljne politike, reforme sektora bezbednosti i odbrane i tranzicione pravde u Srbiji.“

Па како та независна, мала група колега-истомишљеника, вођена идеологијом и врѣдностима уопште успѣва да се бави скупим и незахвалним спортом жигосања страног утѣцаја и плаћеника у Србији?

„Programe CEAS-a do sada su podržali Generalni direktorat Evropske komisije za proširenje, Evropska Komisija kroz program Evropa za građane, Balkanski Fond za demokratiju, Fridrih Nauman Fondacija, Fond za otvoreno društvo – Srbija, Nacionalna zadužbina za demokratiju, NATO divizija za javnu diplomatiju, Fondacija braće Rokfeler i Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.“

Паметноме доста.

(Visited 261 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *