Јадни, јадни Павел (2003)

Филм говори о трагичном животу руског императора Павла I. Пушкин га је назвао “најромантичнијим руским императором”. Енглези, руским Хамлетом. Фридрих Велики предсказао му је трагичан крај. Чак је и час његове смрти чуван као државна тајна. Након готово три деценије живота у некој врсти изолације од света, у којој га је држала његова мајка Катарина Велика, руски Император Павле I долази на руски трон. Павле је стекао много непријатеља. Његови покушаји наметања витешког понашања одбијали су и многе његове саветнике. Осим тога открио је да је царски трезор био поткрадан. Његова политика је многим племићима представљала сметњу.

Име филма: Јадни, јадни Павел
У оригиналу: Бедный, бедный Павел
Држава: Русија
Језик: Руски
Режија: Виталиј Мељников
Жанр: Драма / Историја

Глумци:
Виктор Сухоруков … Павел I
Олег Јанковскиј … гроф Паљен
Јулија Маврина … Ана
Алексеј Барабаш … Александар

Трајање: 104 min

Преузми:
http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=359243

Превод:
http://rs.titlovi.com/prevodi/bednyy–bednyy-pavel-aka-poor–poor-pavel–190121/

Након Наполеоновог освајања Малте 1798, Павле је био разљућен и одлучио је да освети протеривање малтешких витезова.

Учествовао је у рату друге коалиције против Наполеона. Русија је 1798. објавила рат Француској. Послао је Суворова да се бори против Наполеона. Суворов је 1799. године ослободио северну Италију, а касније крећу на Швајцарску. Адмирал Фјодор Ушаков и руска флота су изводили операције у Средоземљу.

Малту је од Наполеона преотела Велика Британија. Павле је захтевао да се Малти врати независност. Пошто је то Британија одбила Русија је склопила мир са Наполеоном. Тада је Павле опремио и 12. јануара 1801.г. послао на Британску Индију корпус од 27.000 донских козака које је предводио атаман Василиј Петрович Орлов.

Руски император Павле I убијен је у атентату 11.марта 1801.г. организованом од Британца у Руској служби генерала Бенигсена.

Подли Енглези су га у својој пропаганди представили као маштара, лудака, бедника, творца града од папира…

(Visited 87 times, 1 visits today)