Свети Јустин Ћелијски: БЕСЕДА 1. НА УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА

– 1964. године у манастиру Ћелије[1]

________________________________________________________________________________________________________________
 

Авва Јустин ПОПОВИЋ (1894-1979)

У име Оца и Сина и Светога Духа! Данас, данас је мали Велики Петак, други Велики Петак. Јер, данас је погубљен Највећи између свих рођених од жена – Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи. На Велики Петак људи су Бога убили, Бога распели. На данашњи свети велики Празник људи су убили највећег човека. Највећег, то кажем не ја. Шта ће моје похвале великом и славном Претечи Господњем, кога су уста Господња похвалила више него икога од људи, више него икога од Апостола, од Анђела, од Пророка, од Праведника, од мудраца. Јер су уста Господња изрекла за њега: „Ово је Највећи између свих рођених од жена“[2]. Нема веће похвале у овоме свету.

И зато је данашњи дан мали Велики Петак. Гле, безумни људи убили су највећег Праведника. Смета им? Да, смета развратном цару Ироду и разблудној Иродијади. Правда Божија и Истина Божија смета безаконицима, смета убогим грешницима, смета свима опијеним разним страстима. Гле, зар и данас христоборци не вичу: Распни га, распни! Зар и данас христоборци не траже главу Исуса из Назарета? Његову главу траже, а камоли главу Јована Крститеља.

Шта је то? Да ли се овај свет претворио у лудницу? Људи неће Бога, неће највећег Праведника у овоме свету. Кога хоћете? Кога желите? Чиме ћете Христа заменити? Чиме Светог Јована Крститеља? Собом!? О! мољци, о! комарци смртни! Да, људи када полуде од гордости, када полуде од самољубља, онда им не треба Бог, онда им не треба Правда Божија. Они себе проглашавају за богове. Они своју малу лажну истиницу предлажу за велику истину, спасоносну истину. Они своје мале земаљске, губаве правде, проглашавају за највеће правде: Христове Правде не треба нам. Божије Правде ми нећемо! Да, људи слепи умом, слепи душом, не виде, и неће да виде, да у овом свету човек, прави човек, не може да издржи без Бога. Зашто? Па зато што је овај свет пун Ирода, пун фарисеја. Ироди траже главу Јована Крститеља, Ироди траже главе свих праведника земаљских, а фарисеји, а лажни књижевници, а лажни мудраци овога света, траже смрт Богочовека Христа.

Да, данашњи Празник – други Велики Петак. Зашто? Зато, што нема већег злочина, осим злочина учињеног на дан Великог Петка, од злочина данашњег дана, када је Ирод погубио Највећег између рођених од жена. Зашто је Спаситељ тако узвеличао Светога великог Јована Крститеља као никога од људи? Зашто? Зато, браћо, што је Свети Претеча у себи, у личности својој, оличавао све врлине неба, све врлине свих Пророка, свих Апостола, свих Мученика, свих Анђела Небеских, свих Исповедника. Гле, данас ми прослављамо погибију, посечење првог Апостола међу светим Апостолима. Јер Претеча Господњи, први је био послан од Бога, да види и објави свету Спаситеља света. Далеко пре Апостола Петра, пре Апостола Натанаила, пре икога, он је показао и објавио свету Бога Који се оваплотио и јавио као Господ Исус Христос. Први Апостол, који је угледао Духа Светога где силази с неба на Господа Исуса када се крштавао у Јордану, и објављује Њега као Сина Божијег и Спаситеља свету. Он, он и први Еванђелист међу Еванђелистима. Он је први објавио свету и указао на Носиоца свих главних вести за род људски, на Господа Христа.

Сам Господ Христос – ето Еванђеља Неба и земље, Еванђеља Божијег за људе у овоме свету. – „Гле, Јагње Божје које узима грехе света па себе!“[3] Цело Еванђеље Свети Претеча је сажео у неколико речи.

Кад је погледао на исток, он је целом роду људском од Адама до данашњега дана говорио: Покајте се јер се приближи Царство Небеско[4]!. Царство Небеско? – Ево Њега – Исуса Бога с Неба. У Њему је Царство Небеско. Кад се окренуо на запад, и погледао“ људе потопљене гресима и смрћу, он је и њима довикнуо: „Покајте се јер се приближи Царство Небеско“ . Кад је погледао на север и југ, исти људи, сви робови греха, робови смрти, робови демона. Свима је довикнуо једно славно и свето и спасоносно Еванђеље: Људи, „Покајте се, јер се приближи Царство Небеско“. Такав је силан Еванђелист, такав је!

Кад је Господ почео проповед Свога Еванђеља, једну моћну проповед, Он је те речи узео као почетак и свршетак Свог Еванђеља: „И поче Исус проповедати и говорити: Покајте се, јер се приближи Царство Небеско“[5]. Гле, зато је Свети Претеча први Еванђелист међу Еванђелистима Христовим.

Данас, данас су људи осетили Анђела у телу, земаљског Анђела и Небеског човека – Светог Јована Крститеља. Не само Пророк старозаветни назвао је Претечу Анђелом Господњим, него је и Сам Господ рекао да је то „Анђео који је послат пред Њим, да Му припреми пут“[6]. Не само Пророк, рекао је Спаситељ за Крститеља, него и више од Пророка – Анђео Господњи. И њега, њега људи неће, гоне га из овога света! Тако је Свети Претеча, уствари, први Анђео у телу, међу каснијим многобројним Анђелима у телу, Светитељима Божјим, који су на земљи живели као Анђели Небески, и били на земљи Анђели, а на небу остали људи Божји, људи свети.

Данас, данас ми прослављамо велики Празник првог међу новозаветним Пророцима. Светог Пророка Новозаветног. Гле, он је објавио свету да се Господ Христос јавља свету не само као Спаситељ, него као и Осветитељ, и као Судија света. У Његовој руци је и секира и лопата: Очистиће Господ Гумно земаљско и на дан Страшнога Суда, и овејаће плеву од пшенице, праведнике од неправедника[7]. Све је то сагледао велики и славни Пророк, Претеча и Крститељ Господњи. Зато данас и славимо њега као светог Пророка Новозаветног, убијеног од злочестивог и злотворног Цара Ирода.

Још је Свети Претеча добио потврду Господњу, да је Највећи између рођених од жена зато, што је он први Новозаветни Мученик међу свима Светим Мученицима. – Гле, како је он пострадао за Правду Божју у овоме свету! Радосно пострадао! Вели се у данашњој главној црквеној песми и молитви њему, да је он радујући се отишао у смрт: „и пострадао, радујући се[8]. И тиме постао први пример и први надахнитељ свих Светих Новозаветних Мученика од Првомученика Стефана до данашњега дана. Сви Свети Мученици иду у смрт радујући се за Господа Христа, иду у смрт јер знају да их смрт не може задржати својим оковима, знајући да је смрт само капија, отворена капија у Царство Небеско за њихове свете душе. Како ћеш иначе, брате и сестро, објаснити радост Светог Георгија Великомученика, када му кидају тело, на точку кости кидају, а он кличе од радости Господу, јер види Њега, види Анђеле Божије где стоје око Њега, и Анђели заустављају точак. Гле, каква радост у тим страшним мукама! И Свети Великомученик стаје читав и здрав пред безбожним царем Диоклецијаном. Тај први проналазач радости свете у мучеништву јесте славни Свети Претеча и Крститељ Господњи Јован.

Ми данас исто тако прослављамо и првог Исповедника Еванђелског и хришћанског, првог Исповедника Божјег у овоме свету новозаветном. Гле, он је неустрашиво у очи говорио и исповедао Истину Божју: Царе, „Ти не можеш имати жене брата свога“, живог брата свог[9]. Отео си жену брату своме. Сви закони неба и земље су против тебе. И ја, ја ти говорим те законе неба и земље, јер сам зато послан. Царе, ти не можеш имати жене брата свога. Неустрашив као бесмртни лав. Неустрашив као Херувим у телу. Ето, то је први Исповедник Христове вере, а за њим ројеви, јата славних Исповедника Христових у овоме свету. Исповедника, који исповедају за сав свет, за исток и запад и север и југ: да је Господ Христос Једини Истинити Бог у свима световима. Насупрот свима гоњењима, свима лажима оних који се силе против Христа у овоме свету. Насупрот свима јересима, насупрот свима богоборцима, насупрот свима христоборцима, неустрашиви свепобедници, безброј њих, почев од Светог Претече до данашњега дана. Ту истину јављају и објављују свима световима: Христос пре свега и изнад свега! Он, Једини Истинити Бог. Ви, ви лажни богови, маске, маске, ружне и гадне маске лажних богова, склањајте се! Души људској у овоме земаљском свету потребан је Истинити Бог. Ко сте ви самозванци? Ко? У гробове, у хиљаду смрти ви сами себе вучете, и ви хоћете да Господа Христа замените? Како сте бедни, како смешни? Авај, никоме се цео пакао тако не смеје као вама. Кикоћу се демони око вас, а ви их не чујете, а ми их чујемо. Ми хришћани.
Да, Свети Крститељ први Исповедник хришћански, а за њим као за челником, јата и јата славних Исповедника Христових у овоме свету.

Браћо моја, велика се тајна снује кроз овај Празник, велика се тајна Божја тка на ткиву данашњега Празника. Чули сте из Светога Еванђеља данашњега: Ученици јављају Спаситељу да је Претеча посечен[10]. Умукла су уста која су објавила свету Тебе, Господе! (Ава плаче)[11]. Шта сад? Ко смо ми према Твоме великом Крститељу? Спаситељ ћути. Што је најнеобичније, позива Ученике Своје и одлази у пусто место[12]. Шта је то? Зар Господ бежи, зар Он бежи од Ирода? Гле, Он Свемилостиви Чудотворац, гледајући ону јадну мајку удовицу, васкрснуо је њеног незнатног сина[13]. Али тиме не незнатног њему ни њој. А гле, Господе, Претеча Твој лежи мртав, погубљен; зашто њега не васкрснеш? Ти се васкрсао кћер неког капетана Јаира[14]. А гле, онај за ког си ти рекао да је Највећи између рођених од жена, посечен је од злотвора цара. Господе, брани Правду Своју, брани Твога првог Апостола, брани Свога првог Мученика, првог Еванђелиста, првог Анђела, првог Пророка, првог Исповедника. Васкрсни њега! Спаситељ ћути, одлази у пусто место, и моли се Богу. Зашто, Господе?

Зато, што Свети Претеча треба да буде први Апостол и у паклу, у царству смрти, куда су отишле све душе свих људи од Адама до доласка Спаситеља у овај свет. У том царству смрти, које се назива ад, то јест место невидљиво у коме нико никога не види, мрак, у том царству смрти били су сви, и праведници и неправедници, и сви старозаветни људи до доласка Господа Христа. Грех људски увео је смрт у овај земаљски свет, смрт међу људе. И царство смрти било је једино обиталиште душа људских после њихове телесне смрти у овоме свету. Претеча, треба да буде Претеча и у паклу и у царству смрти, да и тамо објави душама свих људи: Гле, дошао је на земљу Онај Кога сте ви очекивали, и Кога сте ви чезнули да видите. Ви, праведници, сви: Мојсије, Авраме, Давиде, сви Свети Пророци и Праведници. Ево, дошао је на земљу као човек, дошао као Спаситељ, и чини таква знамења и чудеса, каква ви сви заједно Пророци никада видели нисте. Поглед Његов исцељује од свих болести. Реч Његова васкрсава из свих смрти. Глас Његов изгони ђаволе из свих људских бића. Заиста је дошао Спаситељ света на земљу, Господ Христос. И ево, ја долазим пред Њим и испред Њега да и вама објавим ту Преблагу вест, ту Радосну вест: Доћи ће Он и к вама овде. Кроз кратко време доћи ће, и ви ћете Њега видети. Ви ћете видети каква је Његова душа човечанска, сва пуна Бога, и блиста бескрајним сунцима.[15]

И јавио се Свети Претеча у царству смрти као први Еванђелист, да објави Еванђеље Христово свима душама у царству смрти. Јавио се свима њима и као први Мученик, да покаже како ће за Истинитог Бога, Господа Христа, Спаситеља света, људи радосно ићи у смрт све док не буде смрт савладана и побеђена. Неће се бојати смрти, јер ће бити јачи од смрти. Господ ће дати победу над смрћу тела, васкрсењем Својим са телом. И ушао је славни Претеча у царство смрти као Претеча свих истинских Исповедника Христових у свету, као Претеча свих истинских Пророка у свету, да објави свима душама у царству смрти: Ето, смрт је побеђена, демони побеђени, царство смрти биће разрушено кад се Господ јави овде кроз кратко време. И ви ћете бити изведени из овог ужаса у Небеске радости, и Небеске светове.

Зато је Господ ћутао, зато Господ није васкрсао онога за кога је рекао да је Највећи између рођених од жена. Требало је да он сврши свој апостолски, свој еванђелски посао, свој мученички посао, свој исповеднички посао у паклу, у царству смрти.

И ето, зато је данашњи дан, дан за нас хришћане, као други Петак, Велики Петак. Али, као што за Спаситеља после Великог Петка долази васкрсење, тако и Претеча радосно умире, улази у смрт, јер види победу над смрћу, јер зна да Господ и њему осигурава Вечни Живот и Васкрсење из мртвих на дан Страшнога Суда.

Кад је кроз шест месеци Господ био распет, Он је сишао у пакао, у ад, у царство смрти са Својим човечанском душом. Тело му је лежало у гробу, Он је душом Својом пуном Бога сишао у царство смрти. Гле, какво је то било изненађење за све душе свих људи у царству смрти, када су угледали Бога у души човековој, како блиста јаче од свих сунаца које ми људи можемо замислити. Ко не би поверовао у Њега, ко? Када се Он јавља тако пун Вечне Истине, Вечног Живота, Вечне Правде, у царство смрти. Јавља се као Победник смрти. И пошто царство смрти није могло да држи Бога, који је био у души Исусовој, да држи Бога у својим рукама, распало се царство смрти од Божанства Христовог, од душе Његове пресвете, у којој је био сав Бог. И Господ је извео из царства смрти све, који су поверовали Претечи пре тога и поверовали у Господа Христа да је Он заиста Истинити Бог у свима световима. Извео их је Господ и увео у Царство Небеско. Ето зашто Господ Христос није васкрсао Светог Јована Претечу и Крститеља.

Ми данас, славећи овог великог и славног првог Апостола, првог Мученика, првог Еванђелиста и Претечу свих истинских хришћана кроз векове, ми се клањамо његовом страдању радосном за Истину Христову, и његовом светом Еванђељу, и светом Апостолству и светом Мучеништву. Гле, две хиљаде година, он, који је допустио да га безакони цар посече, чини безбројна чудеса кроз земаљски свет живећи поред Господа Христа у овоме свету. Две хиљаде година он чудотвори непрестано по свима душама које му се обраћају молитвама.

Гле, брате и сестро, када си у некој великој муци, обрати се том првом Апостолу Христовом, и помоћи ће ти у свим твојим тешкоћама. Када си у каквој великој невољи, обрати се том првом Еванђелисту. Ма какве горчине биле у твојој души, он ће их засладити Благим вестима Христовим, које ће ти тајанствено послати из оног света у душу твоју намучену. И када си у искушењима и страхотама овог земаљског живота, ти прибегни њему, Светом Исповеднику, кажи му срце своје, испричај му душу своју, и буди уверен – он ће на тајанствен божански начин сићи у душу твоју и спасти те, и избавити од свих искушења и невоља. Али, ако треба да пострадаш за Господа Христа у овоме свету, на тебе наваљују људи са свих страна, безбожници и христоборци, хоће да те униште ако си Христов, хоће да ућуткају уста која говоре о Христу, ти се онда сети њега, првог Мученика, завапи к Њему: О, свети Мучениче, први Мучениче еванђелски Христов, похитај ми у помоћ! Дај ми да и ја умрем за Господа Христа, да оставим тело, као пролазно одело, и да кренем у Царство Христово, кроз свети мученички пут! И он ће умолити Господа да и ти уђеш у ред светитеља.

Тако, данашњи мали Велики Петак претвара се за нас у велику ускршњу радост. Петак мали а Велики Ускрс, – Ускрс за све хришћане свих векова. И за нас данас, и за мене и за тебе, за сваког данашњег хришћанина, гле, данашњи Велики Петак је у исто време и Ускрс, јер ми, ми славимо вечно живог на небесима Светог Јована Крститеља Господњег. Како је победио смрт нанесену му од Ирода, јуришао је на Небески свет, да буде први после Богомајке поред Господа Христа. Видели сте икону такозвану ,Деисис“, тојест Мољење: Господ седи на престолу славе – Цар Небески, с десне стране Њега – Пресвета Богомајка, а с леве Свети Претеча. Моле се Њему за род људски.

О, нека би његове свете молитве биле узнесене и данас, и сутра, и увек, и узносиле се за нас Хришћане и Србе, и за све људе овога света. Да Господ све покаје, све помилује, да све спасе! Еда бисмо сви људи, предвођени славним Претечом, вечито славили Јединог Истинитог Бога у свима световима, Господа Христа, Коме нека је част и слава, сада и увек и кроза све векове. Амин.
 


НАПОМЕНЕ:

[1] Објављена у књизи Оца Јустина: На Богочовековом путу, Београд 1980,са напоменом: „Верни препис беседе одржане 1964. године у манастиру Ћелије“ – Прим. уредн.
[2] Мт. 11,11
[3] Јн. 1,29
[4] Мт. 3,2
[5] Мт. 4,17
[6] Мр. 1,2
[7] Мт. 3,12
[8]Тропар Св. Јована Крститеља.– Прим. уредн.
[9] Мт. 14,4
[10] Мт. 14,12
[11] На магнетофону забележен глас игуманије Гликерије. – Прим. уредн.
[12] Мт. 14,13
[13] Лк. 7,11-15
[14] Мр. 5,22-25; 35-42
[15] 1 Петр. 3,18-20; Еф. 4,9-10

(Изглед и опрема текста редакцијски)

. . .

Изворник: Светосавље

(Visited 39 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *