НА ТЕЛЕНОРОВОМ ФОРУМУ МЛАДИХ У ОСЛУ ДВОЈЕ ПРЕДСТАВНИКА ИЗ СРБИЈЕ

У сарадњи са Нобеловим центром за мир, талентовани, млади лидери из 12 земаља окупиће се пету годину заредом у Ослу на Теленоровом форуму младих, како би тимски радили на решавању друштвених изазова. Србију ће ове године представљати Ана Јаношев и Вељко Ристић, који су изабрани између 45 пријављених кандидата.


Теленор форум младих 2017. почиње скупом у Ослу од 8. до 11. децембра, у недељи доделе Нобелове награде за мир, а делегати ће се поново окупити у Бангкоку 2018. године. Млади ће провести једну годину сарађујући у виртуелним тимовима на додељеним изазовима, са циљем да изнедре решења за која верују да могу да одговоре на неко друштвено питање, и сарађивати са Нобеловим центром за мир у припреми дигиталне изложбе на тему њиховог рада, која ће бити отворена на јесен 2018 године. Путне трошкове – укључујући храну и смештај – одабраних кандидата покрива компанија Теленор.

Ана Јаношев (25) је завршила Факултет политичких наука. Одрастајући у Србији, одувек је желела да ради на креирању друштвених промена, а последње две године то остварује кроз подршку младима у развијању социјалних предузећа. Форум младих прилика је да се повеже с вршњацима из целог света који деле сличне погледе на свет и раде на решавању друштвених проблема.

Вељко Ристић (21) студент је треће године Факултета политичких наука на међународним студијама. Свој омладински активизам започиње у 7. разреду основне школе као волонтер Црвеног крста у Краљеву. Од тада је учествовао на многим конференцијама, пројектима и панелима, како државним тако и међународним, у институцијама и у цивилном сектору. Средњошколско образовање започео је у краљевачкој Гимназији, након чега наставља једну академску годину у Америци после добијене стипендије од стране Стејт Департмента (State Department).

Вељко Ристић

Учествовавши у разним програмима његове америчке средње школе, пронашао се у моделу Уједињених нација и у дебати, где је са својом партнерком успео да дође до државног такмичења. Вративши се у Србију, наставио је да се бави дебатом и разним пројектима, а након уписа факултета, почиње активније да се бави Уједињеним нацијама, посећујући УН моделе како у земљи тако и у иностранству у својству делегата или председавајућег. Један је од оснивача удружења „Студенти за Уједињене нације Факултета политичких наука“ на чијем је челу, са циљем промоције идеала и мисије Уједињених нација, као и циљева одрживог развоја. Његов највећи започети пројекат је „Покрени и ти“, који је подржала Америчка амбасада. Између осталог, пројекат се бави економским оснаживањем младих и образовањем истих на тему стартап-ова и предузетништва.

Изворници: Теленор, штампана издања Националне географије (новембар 2017.) и Новосадских новина

(Visited 109 times, 1 visits today)

One thought on “НА ТЕЛЕНОРОВОМ ФОРУМУ МЛАДИХ У ОСЛУ ДВОЈЕ ПРЕДСТАВНИКА ИЗ СРБИЈЕ

  1. Креирање друштвених промена, тимски рад на решавању друштвених изазова, циљеви одрживог развоја, старт-апови… Изгледа да је будућност загарантована! Америчка будућност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *