ПОСТАВЉЕН БЕТОНСКИ КРСТ ИСПРЕД БОЛНИЦЕ СВ. ЂОРЂА!

image-27-06-14-12-27-1У петак, 27. јуна, на травњаку испред Дома здравља „Свети Ђорђе“ у Тополи, подигнут је петометарски бетонски крст и изливено постоље будућег споменика српским и руским јунацима из Првог светског рата.

Бетон, арматура и део опреме обезбеђен је у топољском предузећу „Прокић бетон“, дизалица за подизање бетонског крста, тешког 8,5 тона, је довежена из Крагујевца, а непосредне радове на подизању крста обавили су радници београдске МДВ Градње.

Оно што следи је припрема површине за облагање постоља мермерним, а крста уметнички изрезбареним плочама од камена званог „бели бисер“, које треба да се обави око 20. јула, пошто прође неопходан период сазревања бетона.

Задужбина Владимира Храброг из Москве, зачетник и покретач подухвата подизања Поклоничког Крста у част српских и руских јунака из Првог светског рата, и Словенско друштво из Краљева, један од главних сарадника на подухвату са српске стране, још увек прикупљају средства за окончавање радова на овом пројекту међународног значаја. У ту сврху ће се вечерас, на Видовдан, са почетком у 19 часова, одржати добротворно вече у Карађорђевој касарни у Тополи, на којој ће се, уз пригодан културно-уметнички програм, присутнима обратити председник Општине Топола Драган Јовановић и председница Задужбине Владимира Храброг Ирина Јесинска.

image-27-06-14-12-27-4image-27-06-14-12-27-9image-27-06-14-12-27-7

 

(Visited 65 times, 1 visits today)

Буковички

Learn More →