Преглед иностране штампе: СЛУЧАЈ ЗАЕВ

Ових дана Македонију потреса скандал поводом телефонских разговора председника владе Зорана Заева с лажним украјинским председником Петром Порошенком и генсеком НАТО-пакта Јенсом Столтенбергом.

Цео случај изазвао је велику пажњу руских и западних јавних гласила. Дигла се бура и у Албанији, као и на Косову и Метохији. У остатку Србије из неких разлога то није најглавнија тема. Српској “седмој сили” је, изгледа, цела прича занимљива тек као повод да се мало подсмехне глупости македонског премијера. За сада нема никаквог осврта на његове изјаве које се тичу Цркве, а нарочито судбине Косова и Метохије. Готово је прећутано да је учесник Заевљевих дивањења с “Порошенком” био и “Јенс Столтенберг”.

До тренутка кад ово пишемо нема ни осврта проницљивих српских аналитичара, који иначе имају мишљење о свему и свачему. Занимљивије им је да се баве новом порцијом бљувотина и бедастоћа председника СНС у “Политици”. А и он мудро ћути. Опозиција, која Александра Вучића годинама сумњичи за велеиздају, одједном ‒ ни да бекне. А Црква се ионако не бави политиком.

Шта је у питању? Да ли је све баш толико неважно и безазлено? Пред нама је мали преглед писања неких руских и једног западног медија, интервјуи с руским пранкерима, као и превод за нас најважнијих делова Заевљевих разговора. Можда понешто од тога српској елити свих боја помогне да преброди тренутну стваралачку кризу…


Руски пранкери приказали македонског премијера као потпуног идиота


Председник владе Македоније Зоран Заев жели да осујети преговоре Србије и Косова о размени територија, спреман је платити мито од 100.000 евра константинопољском патријарху Вартоломеју, за томос о аутокефалној македонској цркви и притом се понаша као потпуни идиот.

Такви закључци се могу извући кад се одслушају разговори које је Заев водио с руским пранкерима Вованом и Лексусом током године дана, преноси дописник „ПолитНавигатора“.

Први разговор догодио се августа 2018. године. Шаљивџија се македонском премијеру представио као председник Украјине Петро Порошенко и почео да се распитује о стању на Балкану. Заев с поносом приповеда како је његова земља подржала санкције Велике Британије против Русије (тада се размахивао случај „Скрипаљ“) и прогнала руске дипломате:

„То није прописано ни домаћим законодавством, ни међународним, али смо свеједно пошли на то“ – похвастао се Заев.

Даље је с „Порошенком“ поделио још једну своју бригу:

„Председник Србије и председник Косова су почели преговоре о размени територија и промени граница. Ми се према томе односимо крајње одречно. Видимо притисак од стране Русије. Саопштио сам то америчким снагама и политичарима“ – рекао је Заев.

Њега савршено не занима тежак положај Срба у северним косовским енклавама, али зато је важно да канцеларка СРН Ангела Меркел не подржава идеју размене, пошто то може ојачати позиције Русије.

У том тренутку актуелан проблем преименовања Македоније у Северну Македонију он такође доживљава као „глобалну битку“ Русије против „Немачке заједно са САД“.

Одигравши сасвим озбиљно политички део, шаљивџије су почеле да се лудирају. У том делу разговора жртва шегачења обично схвата с ким има посла и баца слушалицу. Али Зоран Заев се није показао таквим.

Када му „Порошенко“ саопштава да свој чоколадни бизнис жели да прошири на Македонију, овај му предлаже да дође у приватну посету, па ће све решити. Пранкер подиже лествицу: „Порошенко“ почиње да саветује како се понашати с муслиманским радикалима (обећао сам кримским Татарима аутономију на анектираној територији), а затим наводи Стаљину погрешно приписиване речи „није важно како се гласа, важно је како се броји“. Заеву се то свиђа, захваљује на саветима.

Шаљивџије су, изгледа, згрануте податношћу своје жртве и прелазе на „хард кор“.

„Порошенко“ почиње да прича о открићима украјинских научника. То није само скандалозно познато порекло Украјинаца од древних Сумера (да, чуо сам, одобрава Заев), него и оснивање Винице од Александра Македонског, и порекло самог Порошенка од овог античког војсковође. Он моли колегу да га назива „Петром Македонским“ и обећава да ће Виницу преименовати у Источну Македонију. Заев „гута“ читав тај галиматијас и подвлачи да заједничка историја зближава македонски и украјински народ.

Схвативши да краја апсурду у том разговору нема, „Порошенко“ изјављује да му је сад „на вези“ генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг и да га може спојити са Заевим. Понуда нимало не збуњује македонског премијера, он са „генсеком НАТО“ разматра перспективе ступања своје земље у алијансу и моли да се уведе у Македонију натовски контингент.

Изненада у разговор поново улази „Порошенко“ и наставља „бургијање“ на историјску тему. Затим моли да му издиктира телефон помоћника државног секретара САД Веса Мичела, и Заев га диктира.

Идиотска поверљивост македонског председника владе је дала повод руским пранкерима да га у току године зову још двапут. Више нису кињили Заева историјским открићима, али зато су претресли религијско питање. Премијер Македоније саопштио је да, као и Порошенко, жели да се договори с константинопољским патријархом о томосу за аутокефалну македонску цркву, пошто је православна вероисповест у земљи везана за Београд.

„То је врло важно, зато што српском Црквом руководи Руска Православна Црква и Москве“ – појаснио је Заев.

„Порошенко“ је изразио спремност да питање с патријархом Вартоломејом реши за „свега“ 100 тисућа евра.

„Свота коју сам изнео је с попустом. Рекао ми је да ће ми, ако доведем пријатеља, дати попуст. Ја сам платио крупнију своту – 150 тисућа“ – изјавиле су шаљивџије у разговору с премијером.

„Да. Добро, прилог ће бити дат у готовини. Даћемо тај прилог зато што им је потребна подршка. Тако ћемо и поступити“ – одговорио је Заев.

Изворник: Политнавигатор

Двојица руских шерета насамарила председника владе Северне Македоније

Премијер Северне Македоније Зоран Заев признао је 9. јула да су га преварила двојица руских шаљивџија, али је одбацио позиве опозиције да поднесе оставку због подвале.

Представљајући се као бивши украјински председник Петро Порошенко, руски пранкери Владимир „Вован“ Кузњецов и Алексеј „Лексус“ Стољаров звонили су Заеву августа 2018. године, као и у јануару и априлу 2019. године. 9. јула. је на Јутјубу објављен 54-минутни аудио-снимак телефонских разговора са Заевим, који је говорио енглески.

Руски двојац се телефонски редовно шегачи, махом с политичарима које сматра противницима руске политике, како у земљи тако и у иностранству.

У једном делу разговора „Порошенко“ је понудио Заеву да помогне Македонији у стицању независности Македонске православне цркве, посредовањем код највишег православног ауторитета, православног патријарха Вартоломеја.

Заеву је саветовано да плати „прилог“ од 100.000 евра патријарху да се убрза процедура, на шта је он пристао.

„Ја сам лично дао Вартоломеју новац. У мом случају, то је било 150.000 €. За вас ће бити јефтиније “ ‒ рекао му је шаљивџија.

После појаве аудио-снимка на интернету, Заев је одмах одржао конференцију за новинаре. „Нажалост, постао сам један од оних који су у протеклих неколико година преварени од добро организованих структура“ ‒ рекао је Заев на конференцији за новинаре.

Премијер је устврдио да су овим структурама корисна нова оруђа и тактика утицања на јавна гласила и дискредитацију политичара и земаља са евроатлантским тежњама.

„Ово је један од покушаја да се директно угрози наш стратешки интерес у окончавању процеса за наше ступање у НАТО” ‒ рекао је Заев.

Северна Македонија је у фебруару потписала протокол о придруживању НАТО-у и чека да све земље чланице ратификују споразум који ће омогућити малој балканској земљи да постане 30. чланица НАТО-а крајем 2019. године.

Русија покушава да прошири свој утицај у балканским земљама и омете њихове покушаје придруживања НАТО-у. Такође је била против промене имена те земље из Македонија у Северна Македонија.

Заев је оптужио да у неким деловима телефонских разговора постоје трагови озбиљних интервенција двојице руских пранкера, које су довеле до погрешних закључака.

„Ово је нови сигнал за узбуну, нашу и целог демократског света, који захтева снажну и одлучну борбу против лажних вести и манипулација” ‒ рекао је Заев.

Он је најавио да ће влада ускоро разрадити ванредни план за предузимање одлучних дејстава против кампање ширења дезинформација.

На питање новинара о аудио-снимку, лидер опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски је изјавио да би Заев након таквог понижења требало да поднесе оставку.

„Мислим да једино извињење г. Заева мора бити садржано у две реченице: ‚стидим се онога што сам урадио‘ и ‚одмах ћу отићи са своје дужности премијера‘“ ‒ рекао је Мицкоски.

На мети двојице пранкера била су и други високопостављени политичари, као што су француски председник Емануел Макрон, турски председник Реџеп Тајип Ердоган и бивши британски министар спољних послова Борис Џонсон.

Изворник: Intellinews

Руски пранкер Вован (Владимир Краснов). Фото: Јевгенија Гусјева

Пожаливши се на своју “отвореност и приступачност”, Заев је напоменуо да се нашао у добром друштву других жртава руских пранкера и напослетку објавио да не намерава дати оставку, на чему већ настојава опозиција. Обећавши уједно да ће појачати надзор над владином везом (напомињемо да је с “Порошенком” разговарао преко вотсапа, преко њега је дао и број косовског премијера).

“Комсомољска правда” је замолила коментар онога што се чуло и од виновника међународног скандала.

То су све дечја оправдања. Снимак је оригиналан. Можемо га коме год послати на експертизу, па макар и у Северну Македонију. Како ће побољшати своју везу? Једино ако освежи вотсап на телефону. Тут не связь надо улучшать, а мозг! – ответил своей жертве Владимир Кузнецов. Ту не треба побољшавати везу, већ мозак!

Лексус: Изјаве о интересима Русије на Балкану се сматрају злочином

Пранкери Вован и Лексус (Владимир Кузњецов и Алексеј Стољаров) су 8. јула увече обнародовали своје телефонске разговоре с председником владе Македоније Зораном Заевим. У разговоре с њим су се наново представили као Петро Порошенко, који се у то време још налазио на челу Украјине. Током разговора Заев је причао о изгледима за смењивање председника Србије Александра Вучића, у случају да овај промени спољнополитички курс и изабере Москву уместо Брисела, разматрао куповину аутокефалије за Македонску цркву од патријарха Вартоломеја за 100 тисућа евра и жалио се на то што председник Србије и вођа косовских сепаратиста Хашим Тачи с пристанком Реџепа Ердогана и Владимира Путина намеравају „поделити Косово“.

Следећег дана Зоран Заев је сазвао посебну конференцију за штампу поводом тог питања, где је за догађај оптужио „структуре које користе нова оруђа за дискредитацију личности и држава с евроатлантским тежњама“. Он је такође саопштио о траговима „техничког интервенисања“, услед којег је садржај његових разговора с лажним Порошенком нетачно протумачен, рачунајући и онај део који се односи на куповину аутокефалности за македонску цркву.

Алексеј Стољаров (Лексус). Фото: РИА Новости

У интервјуу EADaily Алексеј Стољаров (Лексус) је изнео подробности разговора са Заевим.

‒ У српским јавним гласилима се појавила информација да, по речима председника владе Македоније Зорана Заева, Вучић, Тачи, Ердоган и Путин „деле Косово“. Заев је заиста о томе говорио? Зашто је, по његовом мишљењу, то потребно руском председнику?

Да, наравно, све је тачно. Што се тиче речи о намерама да се подели Косово, то је мишљење Заева. Он је рекао да се никако не смеју делити те земље, зато што је то опасно, што ће то довести до регионалног скандала, да је то Путинов план те да он утиче на Србију како би Србија узела за себе више земље.

Пошто је снимак вашег разговора постао доступан јавности, Заев се жалио на квалитет везе, не искључујући да су због тога нека места била неверно протумачена. Снимак је изворан?

Дабоме да је снимак изворан. У самом разговору, тамо где се говорило о парама, било је речено да он може добити аутокефалију, али да ради тога приложи одређен новац. Али не сто педесет, већ сто тисућа. Како је речено у разговору, тако смо и написали.

Раније сте већ општили с првим лицима Црне Горе и Хрватске. Можете ли упоредити утиске, рећи ко је драговољније ишао на контакт?

Црне Горе, Хрватске, Косова… Утисци су прилично подједнаки. Али нам се учинило да је Заев исувише незваничан политичар, општење с ним нам се показало доста једноставним. Тешко је замислити да председник владе једне земље може тако спокојно, не бринући ни о чему, да се дружи са другим светским лидерима и верује у оно што му говоре.

Да ли вам је било тешко да се докопате његовог броја телефона и успоставите с њим везу?

Мени се чини да његов број телефона зна читав Балкан, и многи људи који су овако или онако повезани с политиком тај број поседују. Али за нас је то ишло сложеније, све преко протокола, све преко званичних разговора, званичних служби.

Али од лица председника Украјине?

Дабоме. Разговор се водио под његовим именом.

После свих тих разговора код вас зацело постоје представе о балканској политичкој кухињи. Због чега, по вама, већини балканских лидера с којима сте општили није по души присуство Русије на Балкану?

Због тога што су сви политичари тамо прозападни. Притом немам у виду Запад у целини, већ САД. Све што САД кажу – они извршавају. А како је Русија противник САД у тој геополитичкој игри, она смета Американцима.

Они зато Русију и оптужују за сва страшна недела. Како је о томе говорио Зоран Заев, спомињање Американаца по овом или оном питању се сматра нормалним. Када Русија износи своја права у балканском региону, то се сматра страшним злочином. Читава политика на Балкану у садашњем тренутку је везана међусобним односима било с Америком, било с Русијом, колико год то тривијално звучало.

Како решавате када треба објавити овај или онај разговор? Са Заевим сте општење почели још прошле године, пре спровођења референдума у Македонији о преименовању земље.

Одговорићу једноставно: код нас се појавило више времена. Чим смо направили снимак, укомпоновали га, решили смо да га избацимо. Зашто баш ових дана – нема никаквог одређеног разлога, просто смо тако решили.

Изворник: EADaily

Следе одломци трију разговора који се тичу „разграничења“ Србије са самом собом

https://youtu.be/h4NMVZiaFv8

2:15-5:33

Заев: …Поред тога, желео бих да поделим са вама један мој страх, поводом онога шта се дешава овде, у нашем региону. Председници Србије и Косова започели су преговоре поводом размене територија и промена граница, и ми се крајње одречно односимо према томе. Чак је и канцеларка Меркел против, цео регион је против. Ми видимо појачане притиске са стране Русије. Она жели да направи преседан у међународној пракси. Желим да Вас упозорим, позовем да пажљиво пратите ситуацију. Јуче сам причао са канцеларком Меркел о томе, водили смо поучасовни телефонски разговор. Затражио сам подршку, зато што сам видео да неко жели да направи међународни преседан промене граница зарад земаља које имају планове за будућност. На пример – Турска у случају са Кипром, Русија с Абхазијом и Украјином. И веома сам узнемирен да такви кораци не причине велику штету како вашем, тако и мом региону. Ми смо у потпуности против таквог развоја ситуације. И чинимо све што можемо, обавестили смо о томе америчке снаге и политичаре. Ја сам обавестио чак и заменика председника Пенса о овоме, и државног секретара, господина Помпеа – то је учинио наш министар иностраних послова. Апеловали смо снажно на Европску комисију, нарочито на госпођу Могерини да се стане на крај таквим покушајима. То ће причинити велику штету Балкану. Али ја знам да је овде присутан скривени циљ у погледу ових глобалних планова.“

Лажни Порошенко: А шта је Русија управо учинила?

Заев: Србија се налази у веома блиским односима са Русијом. И лепо, не чуди што доносе такве одлуке. Али у садашњем тренутку је проблем са Косовом. Ви сте, можда, упознати…

Лажни Порошенко: Да, упознат сам.

Заев: И решење је следеће: десет општина са севера Косова прелазе Србији, а неколико општина у јужној Србији прелазе Косову. Таква промена граница није могућа, пошто ће са друге стране нових граничних линија ипак остати и Срби и Косовари, и то ће само усложнити ситуацију. Балкан ће постати нова темпирана бомба. Но, ја сам приметио, можда и грешим, надам се да грешим, тајни сигнал. Морамо да будемо усредсређени. Зато што Русија, неке снаге у Русији, изгледа, имају план да то искористе као међународну праксу за Крим, Абхазију и, могуће, Турска за Кипар. Знате за острво Кипар и проблеме које имају са Грчком.

Лажни Порошенко: Да, наравно. Слажем се, пажљиво ћу то пратити.

Јенс Столтенберг и Зоран Заев

У другом разговору са снимка Заев се јада и умиљава лажном Јенсу Столтенбергу, генсеку НАТО пакта (22:42-25:38):

Заев: …Али ја сам веома узнемирен, господине генерални секретаре, ситуацијом између Србије и Косова. Они покушавају да промене границе и размене територије, и ја сматрам да ово није прошло без руског утицаја. Они желе да се у будућности овим случајем послуже као међународним преседаном у погледу својих зацртаних планова. Абхазија, могуће и Крајм… Крим. Можда и Турска искористи тај преседан за Кипар. Ми смо заиста узнемирени развојем ситуације овде, на Балкану. Али непосредну подршку нам пружа госпођа Меркел, и ми покушавамо да искористимо Европску Унију као платформу за разматрање ове теме. Као што знате, Балкан је вишенационалан и ово ће отворити Пандорину кутију. Ја сам ово питање већ размотрио са господином Порошенком и позвао га да пажљиво прати ситуацију. Но, сви ми морамо да обратимо најнетремичнију пажњу на ситуацију овог месеца.

Лажни Столтенберг: Слажем се с вама. Донели смо одлуку да постанете земља чланица НАТО-а. Али, неопходно је спровести темељне реформе у области безбедности, спроводити мере за борбу с корупцијом и побољшати рад судског система и тако даље, с тим што ћете поднети захтев. Овде је у најмању руку реч о неколико година. То није оно што ће се десити у најближој будућности. Северноатлантски савет је одобрио ваш индивидуални акциони план за партнерство, што ствара оквире заједничког деловања на две године и допушта нам да јачамо наше даљње узајамно деловање и обезбедимо зближавање. Сматрам да сада нашу пажњу морамо усредсредити на партнерство, на то како можемо ојачати партнерске односе и обезбедити још тесније заједничко деловање. Ми већ спроводимо широке заједничке активности и њих само треба да буде више. И ми поздрављамо спремност коју сте показали да код себе разместите западни војни контингент.

Заев: Да, наравно. Ми радимо у том правцу. Као што знате, већ смо почели преговоре о прикључивању с представницима НАТО, а после успешног спровођења референдума и окончавања процеса са Грчком, наставићемо у том правцу. Спроводимо успешне реформе у области судства, у јачању владавине закона, спроводимо мере за борбу с корупцијом и радићемо на тим питањима и даље. То је моје лично обећање вама, господине генерални секретаре…

Најзад, у трећем разговору, после аланфордовског разматрања могућности за добијање аутокефалије македонске „цркве“ („Цијена? Права ситница!“) следи још један осврт на „српско питање“ (43:00-50:00):

Лажни Порошенко: Хало? Поздрав, пријатељу мој! Како ваши послови?

Заев: Све је добро, хвала. Како је код вас? Све у реду?

Лажни Порошенко: Код мене је такође све у реду. Опростите због задршке. Као што знате, бавим се председничком кампањом.

Заев: Како иде са гласањем?

Лажни Порошенко: Био сам јако заузет и мислим да ће све бити у реду. Опростите због овако касног позива.

Заев: Ништа страшно, пријатељу мој. У сарадњи са Црквом ваља се снабдети стрпљењем. Какве су вести? Имамо ли наде да ће патријарх донети повољну одлуку?

Лажни Порошенко: Да. Имате велике шансе. Данас сам разговарао с патријархом Вартоломејем, размотрили смо све заједничке послове, а ја сам такође обратио његову пажњу на ваше питање, и он је рекао да можемо покренути поступак. Дакле, добио сам његов пристанак и он је потврдио да се може покренути поступак.

Заев: Аха! Па то је јако добро, пријатељу мој. Председник грчке владе Алексис ми је саопштио да перспективе постоје, али ће се можда захтевати одређени кораци. Шта нам најпре ваља чинити у том погледу?

Зоран Заев и Алексис Ципрас. Фото: АФП

Лажни Порошенко: Ви можда познајете нарочитог изасланика државног департмана САД Браунбека, који се бави питањима религије? Он нам је помогао да добијемо аутокефалност и сарађивао је с Вартоломејем. У првом реду, изгледа ми да нам ваља удесити заједничко деловање… А шта вам је саопштио премијер Алексис?

Заев: Саопштио ми је да је патријарх спреман да направи одређене кораке по нашем питању. Али ће вероватно бити неопходно да покренемо одређен поступак преко патријаршије. Не знам да ли се преко Грчке Цркве, или Бугарске Цркве овде може покренути дати поступак. Имамо добре везе. И он ће обезбедити доношење повољне одлуке као и у случају с украјинском црквом.

Лажни Порошенко: Да, да. Ја могу одиграти велику улогу за добијање аутокефалности за вашу цркву, зато што већ имам искуство по датом питању.али сам дужан да вам кажем за један услов у мом случају. Дао сам новчани прилог лично патријарху Вартоломеју. То је био невелики прилог од отприлике 100.000 евра. Држим да вам испуњавање датог услова, поред свега осталог, такође може помоћи.

Заев: Да. Баш добро. Нема проблема. То је нормално.

Лажни Порошенко: Имам у виду да је то својеврсна бирократска процедура. Зато је боље предати му ту своту у готовини.

Заев: Да. Добро. Прилог ће бити предат готовински. Даћемо тај прилог пошто им је потребна подршка. Тако ћемо и поступити.

Лажни Порошенко: Ја за вас могу организовати лични сусрет с њим, и ми му га можемо заједно однети. Најбоље у готовини.

Заев: Да. Нормално.

Лажни Порошенко: Тако је било у мом случају. Причао сам с њим и упитао кад се може започети дати поступак. И он је одговорио – у јуну.

“Зовите ме Питер Македонски”: Петро Порошенко

Заев: Одлично. Одлично. Одлично. Пријатељу мој, велико хвала, то је оно што нам је било потребно. Ја ћу такође користити изравну везу по грчкој линији, пошто је он из Грчке, и учинићу све што је неопходно, како је учињено и раније, да се поступак покрене у јуну.

Лажни Порошенко: Свота коју сам навео је с попустом. Рекао ми је да ће ми, ако доведем пријатеља, дати попуст. Ја сам платио већу своту, 150.000.

Заев: Јасно.

Лажни Порошенко: За вас су посебни услови.

Заев: Дивно, дивно. То је супер.

Лажни Порошенко: Хтео бих вам поставити још неколико питања, ако имате времена. Шта је са српским питањем? Какво је стање? Сад је мирно или има неких проблема?

Заев: Сад је мирно. Постигли смо сагласност по датом питању. Све земље региона, сви премијери и неколики председници земаља заједно с Меркеловом и Макроном. 29. априла имаћемо заједнички састанак. Односно, ту је Србија, Северна Македонија, Албанија, Косово, као и Босна, Црна Гора, Хрватска, Словенија – заједно с Макроном и Меркеловом. Очекује се нешто ново. Меркелова ради на могућем решењу датог питања. Све ћемо сазнати 29. априла. То ће бити у време Васкрса, па ћу вам јавити о свим појединостима.

Лажни Порошенко: Ја сам такође узнемирен због тога, пошто ми је познато да се Вучић налази под притиском, под утицајем Русије. Зато држим да његов став није баш независан.

Заев: Да, да, да. Да, њиме тачно управља Русија и Путин, то је сасвим очигледно. Он ипак нема никакве алтернативе, осим интеграције у ЕУ. Стога му ваља испољити мудрост кад буде доносио даље одлуке у интересима будућности Србије.

Лажни Порошенко: У супротном случају ће лош момак Бошко, лидер покрета „Двери“, доћи на власт, ха-ха-ха.

Заев: Да, да. Нормално, нормално…

У међувремену смо сазнали да је Зајев “Разговарао са Тачијем а са Вучићем разменио поруке”.

Тачи и Заев

Тачи је новинарима у Приштини рекао да је двадесетак минута телефоном разговарао са Заевом, који му је објаснио да био жртва преваре и да све што је у разговору са комичарима рекао није званично утемељено, већ да је говорио на основу гласина.

„Рекао ми је да све што је говорио о подели Косова, односно да ће Косово Србији дати 10 општина, говорио на основу гласина, дезинформација и информација које добио из медија и том приликом ми се лично извинио” – преноси Спутњик.

Председник Вучић, као што већ рекосмо, за сада мудро ћути. Као и опозиција са свезнајућим српским аналитичарима.

Превео и приредио: Д. Буковички

(Visited 130 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *