ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „СЛОБОДА И ИСТИНА“ МИЛА ЛОМПАРА

У понедељак, 11. фебруара 2019. године, са почетком у 18.30 часова, одржаће се представљање књиге СЛОБОДА И ИСТИНА чији је аутор МИЛО ЛОМПАР, историчар књижевности, професор и философ. Простор Свечане сале Градске управе града Краљева („Клуб одборника“) биће отворен за све љубитеље мудре и бритке речи.


Нова књига Мила Ломпара никога неће оставити равнодушним, а многи ће у њој пронаћи ствари за које су желели да остану прећутане.

Есеји, чланци, разговори и путописи који осветљавају болне поразе српског народа у протеклим догађајима.

У новој књизи, Мило Ломпар обухватио је теме којима се бавио од 2016. до данас. Слобода и истина обухвата ауторизоване и допуњене интервјуе, чланке и један интересантан путопис. Текстовима редигованим и сабраним тако да чине једну заокружену целину, Ломпар је дао својеврстан наставак његове култне књиге Дух самопорицања.

У Слободи и истини читајте о глобализацији, последицама титоизма, основама и распростирању српске културе, али понајвише ово је књига о онима који су одабрали да буду слободни у време када је већина ишла другачијим путем. Зато ће се међу страницама ове књиге пронаћи многи, и за њих ће Ломпарове речи бити речи прекора. За оне који и даље осећају одговорност према народу чији су део, ова књига биће светионик.

CATENA MUNDI

Међу српским интелектуалцима, протекла 2018. била је несумњиво година Мила Ломпара.

Најпре, објавио је две сјајне књиге: Црњански: биографија једног осећања  и Слобода и истина: белешке о промени свести . Обе књиге, свака на свој начин, од суштинског су значаја за српску културу. Прва као капитална монографија о једном од највећих српских књижевника у 20. веку, а друга као оштроумна студија стања данашње српске културе, друштва и политике.

Ако се имају у виду: ерудиција, научна акрибичност, интелектуална одважност и поштење и ванредно стилско умеће професора Ломпара, протекла 2018. година заиста је била права духовна „гозба с ватрометом“ за све љубитеље књиге у Србији.

Професор Ломпар је, у складу са својим надмоћним увидом да „не постоје интелектуалци да би нешто знали, него постоје да би у оним тренуцима када се решава судбина народа нешто били“, односно да би „сведочили оно што знају“ (овде), био један од главних иницијатора окупљања српских интелектуалаца у одбрани Косова и Метохије од предаје и распарчавања.

Стање ствари

(Visited 210 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *