ГРЕЈАЊЕ НА ЛИМЕНКЕ

Професор од 44 лименке пива направио апарат који греје целу кућу


Професор Дарко МИЛИЋЕВИЋ

Грејање помоћу конзерви функционише тако што хладан ваздух улази кроз отвор на панелу, а у добро изолованом систему загревају га сунчеви зраци у лименкама, објашњава професор математике и информатике Дарко Милићевић из Параћина који је направио соларни панел од лименки пива. Од испијених лименки пива направио је соларни панел који спољашњу температуру ваздуха од минус пет загрева на плус 52, колико тај исти ваздух има кад уђе у кућу. Панел је мали јер је у питању експеримент, па нема довољну снагу да потпуно загреје собу, али Милићевић тврди да ствар функционише, па ето идеје како љубитељи пива амбалажу могу да искористе паметно.

„Прошле зиме трагао сам на интернету за алтернативним начинима загревања. Нашао сам много различитих идеја, а ова ми је привукла пажњу јер ми се учинила да је прилично једноставна. Купио сам иверицу, стиропор за изолацију, фарбу, силикон… Правио сам паузе, па је пројекат трајао неколико месеци док све нисам скоцкао како треба. Пред зиму сам плочу монтирао на јужни зид куће јер су ту сунчеви зраци најјачи”, прича за Телеграф овај креативни професор. Систем за грејање помоћу конзерви функционише тако што хладан ваздух улази кроз отвор на панелу, а у добро изолованом систему загревају га у лименкама сунчеви зраци. Ваздух се природно креће навише и улази у кућу кроз избушен отвор у зиду: „Кренуо сам са послом тако што сам направио рам од иверице димензија метар са метар. Тако направљен рам од једног квадрата изоловао сам стиропором од три центиметара, све то сам заштитио црном фолијом и направио лежишта за лименке које сам, такође, офарбао у црно. Тако јаче упијају сунчеву топлоту. Панел има 11 лименки у четири реда, дакле, укупно 44.”

Он наглашава да систем није скуп јер је од материјала најскупљи плексиглас за заштиту. „Кошта око 2.500 динара и ставља се са предње стране да се топао ваздух не би губио из система. У трошак не рачунам лименке које сам испио, тако да овај грејни систем кошта око 60 евра, без рада”, своди рачуницу Милићевић. Овако мала плоча не може кућу сама да загреје, али за догревање значи. „Извршио сам мерење 31. децембра. Тада је температура напољу била минус пет, а у моју дневну собу улазио је топли ваздух температуре 51,8 степени. Мана је што грејање ради само кад је дан сунчан”, објашњава професор.

(Спутњик)

Изглед и делимична опрема текста: Словенски вѣсник

. . .

Изворник: ГАЛАКСИЈА

(Visited 249 times, 1 visits today)

Зоран Туцаковић

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *