Григорије Тарасевић: МОЖЕ ЛИ ПРАВОСЛАВЉЕ УБИТИ МИКРОБА?

Из савршено нѣсхватљивих разлога ни у Nature, ни у Science, ни у каквом другом угледном научном часопису то име нѣ пронађох. Ваљда се западни научници толико боје православних технологија?


Григорије ТАРАСЕВИЋ

„Крсно знамење и православна молитва кадри су убијати микробе и мѣњати оптичка својства воде“ – новост под оваквим заглављем већ одавно блуди пољима информативних агенција и блогова. Аутор тог открића је нѣка Ангелина Малаховска, која наводно ради у једном од петроградских научно-истраживачких института

Сада знам како се докопати научне славе. Ваља се позабавити водом. Ни кварк-глуонска плазма, ни полупроводници, па чак ни нанокристали вас нѣће учинити знаменитим. Једноставно идите до водоводне славине и почните откривати нѣпознате тајне природе.

Ено, Јапанац Масару Емото је узео чашу воде и рекао јој: „Ја те волим!“ Вода је узвратила узајамношћу – намах је постала лѣковита, енергетски засићена и надасве врло симпатична. Другој чаши је изјавио: „Ти си будалетина!“ – и вода се нѣкако лоше структурирала. Физичари и хемичари су тог Јапанца исмѣјали, али ко њихов смѣх чује? Зато је филм „Велика тајна воде“, гдѣ Емото наступа у улози главног свѣтског научника погледао малтене сваки грађанин Русије.

Или узмимо оног Петрика – такође човѣк ради с водом. И од обичног прѣваранта се прѣтворио у знаменитог научника. Једно од његових главних открића гласи да ако се активни угаљ сједини с нѣколико милијарди долара из државног буџета, сва вода Русије ће постати чиста и прозрачна као суза председника Думе.

Интелектуални ресурси воде су збиља неисцрпни. Ето, ових дана ми послаше повезницу ка запису на блогу: „Научници провѣрили дѣјство молитве ‘Отче наш’ и православног крсног знамења на патогене бактерије. За испитивање узети узорци воде из разних резервоара – бунара, рѣка, језера. Сви узорци садржали су црѣвне бактерије, златни стафилокок. Но, испоставило се да кад се очита молитва ‘Отче наш’ и узорци осѣне крсним знамењем количина штетних бактерија може умањити 7, 10, 100, па чак и више него 1000 пута!“

Дођавола с антибиотицима! На сметлиште с тисућама томова медицинско-биолошких истраживања! Већ почех набацивати наслов: „Руски научници поново добили Нобелову награду. Овог пута – за физиологију и медицину“.

Илустрација: Эксперт

Али се показује да је све још озбиљније. И ствар мирише на чак два Нобела: „Крсно знамење мѣња оптичку густину воде практично тренутно. Оптичка густина воде из водовода, освећене прављењем над њом крсног знамења православно састављеним прстима од обичног вѣрника, мирјанина, повећава се за скоро 1, 5 пута! А при освећивању од свештеника – скоро 2, 5 пута!“

Други пут набасам на фрагменте из књиге написане по резултатима тѣх истих експеримената: „Рѣчи молитава одговарају дѣјству нѣ звучних – као при обичном говору – таласа, већ свѣтлосних! А пошто брзина ширења звука у атмосфери лѣжи у границама Vзв. ~ 340 м/сек, а брзина свѣтлости је ~ 300.000 км/сек, то значи да се молитва шири са брзином милион пута већом од звука!“

То јест: потпуни прѣврати нѣ само у микробиологији, већ и у нѣколиким областима физике. Слутим да Шведска краљевска академија наука већ спрема ванредну сѣдницу.

Јако пожелѣх да сазнам више о аутору тѣх открића – нѣкој Ангелини Малаховској. Ипак, из савршено нѣсхватљивих разлога ни у Nature, ни у Science, ни у каквом другом угледном научном часопису то име нѣ пронађох. Ваљда се западни научници толико боје православних технологија?

Ангелина Малаховска. Фото: You Tube

Али и руски академски часописи срамно ћуте о том фундаменталном продору. Једино гдѣ се спомиње – у новостима популарних агенција и булеварских новина. Тамо саопштавају да је Ангелина Малаховска „петроградски електрофизичар из лабораторије медицинско-биолошких технологија НИИ за индустријску и морску медицину“.

Успѣло ми је да се докопам броја мобилног шефа лабораторије у којој, према штампи, ради Малаховска. Он је тада био на одсуству, одмарао је нѣгдѣ у Тверској области, али без обзира на сурови роминг, пристао је да прокометарише уникатна истраживања своје сараднице:

– Шта? Ангелина Малаховска?! Па она код нас никад нѣје радила, мада се свуда издаје за сарадницу наше лабораторије. Само брука институт… Познајем је. Веома задрта дамица. Вршила је нѣка испитивања, али никакве резултате нѣје добила… Уопште, вода је врло занимљива ствар, али оно што Малаховска објављује нѣма никакве везе с науком. Знате, менѣ се чини да је она… Уосталом, ја свакако нѣмам права да о томе говорим, јер ја нѣсам психијатар…

Посрбио Драган Буковички

Изворник: Експерт

(Visited 85 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *