Олег Трофимов: ЛИБЕРАЛНЕ ВРѢДНОСТИ У ЗЕМЉИ КАЛВИНИСТА

Од нашег сталног сарадника из Новорусије

Врѣме апостасије, када дух антихриста све више улази у живот друштва, већ руши дубинску човѣчју јестаствену природу. И то се нѣ тиче само Шведске, већ је посвемѣсно.


Протојереј Олег ТРОФИМОВ
Протојереј Олег ТРОФИМОВ

О, дивна Шведско! Од дѣтињства нама знана по добром цртаћу о Карлсону, путницима и земљописцима – по лѣпим и живописним мѣстима, историчарима – по Полтавској битци, малограђанским потрошачима – по добрим колима и другој роби, љубитељима музике 70-80-их – по групи „АББА“ итд.

Шведска је једна од калвинистичких протестантских земаља које су се одвојиле од католицизма, с пуританским начином живота, гдѣ су жене имале једнака права с мушкарцима, захваљујући чему је и постала земља с високим социјалним начином живота, развијеном привредом и науком. Но, са Шведском су исто тако повезани и други појмови, какав је „шведска породица“ (полигамија). И то је сасвѣм другачија појава од полигамије у исламском свѣту. Овертонов прозор сада отвара нове видике.

Сада из Шведске долазе новости, које изазивају сасвѣм другачије асоцијације, по рѣчима апостола Павла, „о чему је стидно и говорити“.

Главне шведске новине „Експресен“ и „Афтонбладет“ саопштиле су да је Омладинско одѣлѣње Либералне партије Шведске позвало да се легализују инцест и некрофилија.

Историјско гласање“ младих неолиберала за законодавну иницијативу о легализацији родоскврнућа (инцеста) и обљубе лешева (некрофилије) у Шведској десило се на годишњој скупштини стокхолмског одѣлѣња омладинског крила Либералне партије (LUF Väst).

Млади Швеђани захтѣвали су хитно укидање законодавних ограничења на родоскврне везе између браће и сестара узраста старијег од 15 година у Шведској.

"Шведска породица"
“Шведска породица”

Борци за „пуну слободу обичаја у Шведској“ захтѣвали су „признавање права Швеђана на шведску породицу с лешевима“. Како је то сад модерно називати, „напрѣдна и храбра омладина“ из Либералне партије Шведске јавно захтѣва да се најзад грађанима дозволи масовно „завѣштавање“ својих тѣла (лешева) за сексуалне оргије.

Прѣдсѣдница те омладинске либералне партије у Шведској из Стокхолма Сесилија Јонсон у листу „Афтонбладет“ даје слѣдеће образложење: „Ја разумѣм да инцест и некрофилију до дан-данас неко архаично може сматрати необичним, па чак и одвратним. Али наши закони у Европи се данас не могу више заснивати на застарѣлим категоријама морала. Сваки Швеђанин мора имати право да лично одлучује шта ће се десити с његовим тѣлом послѣ смрти. А пошто је већ узакоњено да Швеђанин завѣштава своје тѣло музеју или за опите, због чега онда и жеља Швеђанина да своје тѣло послѣ смрти завѣшта за интимност (секс) досад нѣје узакоњена? Сада то мора постати пуноправним правом човѣка, нормом, и мора бити утврђено у закону Шведске.

Тој истој „напрѣдној омладини“ Шведске припада иницијатива да се у законодавство краљевине уведе „легални абортус“ за мушкарце, како је саопштено у издању The Local. Прѣдставник омладине „ LUF Väst“ Марк Нилсон образлаже: „Мушкарци морају имати право да се одрекну од дѣтета током бременитости до 18-те недѣље трудноће жене. Легални абортус обезбѣдиће једнакост између жена и мушкараца у раним стадијумима бременитости. Мушкарци ће имати могућност да се одрекну будућег дѣтета. Благоврѣмено се одрекавши дѣтета, мушкарац ће моћи да се заштити од могућних захтѣва мајке бебе за алиментацију. Са друге, пак, стране, регистровавши своје одрицање, мушкарац ће себе лишити права да види своје дѣте, уколико се код њега појави таква жеља и уколико се жена ипак одлучи на рађање“.

Ови прѣдлози су одбачени у главном одѣљењу Либералне партије Шведске. Но, то је зàсад. Овертонов прозор баш ову тему шири до њеног пуног остваривања.

У земљи са највишим социјалним стандардима и квалитетом живота, сагласно социолошким истраживањима, показује се да су најниже повѣрење према власти и оцѣна разине своје задовољености, срећом у животу. Ти показатељи налазе се готово на најнижој разини међу осталим развијеним земљама. Зашто је тако? С чим је то повезано? Постало је очигледно да им високо материјално благостање нѣје подарило срећу. Обогатити и учинити срећним човѣка могу само наравствени оријентири и животни смисао.

Шведски калвинистички протестантизам, гдѣ главну и првѣнствену богословску догму вѣроучења од осталих грана протестантизма одликује догмат о прѣдодређености (предестинацији) разложио је наравствено стремљење, вѣру и духовни живот ове хришћанске срѣдине. Али такав свѣтоназор, па стога и осѣћање свѣта, вѣковима су улазили у душу протестанта. Отпали су од благодати Божје, као и Запад од Православља, и калвинисти, код којих је спасење прѣдодређено, без наравствене надградње Царства Божијег у души човѣка и дубинског аскетизма. Све што су могли, то је – прѣнѣти сав тај труд на спољњи друштвени и материјални живот, у чему су више него напрѣдовали. Педантност, истрајност, савѣсност, марљивост – подарили су им социјални рај, али нација остаде најнесрећнија на свѣту. Како о томе говори апостол Павле: „замѣнише истину Божију лажју, и више поштоваше и послужише твари него Творцу“ (Рим. 1, 26). Душа не нађе духовне добити.

Нѣсу они обѣсни само од изобиља, разврату су допринѣли циљано направљени либерални наставни програми у школи који ослобађају од наравствених „окова“. Вишегодишњи радови на тој њиви сада доносе своје плодове: шведска породица, легализовање изопаченика, инцест, сексуална немоћ, некрофилија итд.

nekromantik_friigifilmidВрѣме апостасије, када дух антихриста све више улази у живот друштва, већ руши дубинску човѣчју јестаствену природу. И то се нѣ тиче само Шведске, већ је посвемѣсно. Смртни грѣх потпуно мѣња природу човѣка. Догађа се преформатирање људске природе како би човѣчанство добровољно ступило у цркву ђавола.

Ваља нам чврсто се држати вѣре Христове – Православља, јер нам је збор светих оставио нѣпроцѣњиво благо: живи опит борбе са страстима, и, што је главно – свето Православље, у чијем лону је могућно спасење. Апостол Павле каже: Тако дакле, браћо, стојте чврсто и држите прѣдања, којима сте научени, било нашом рѣчју, било посланицом“ (II Сол. 2, 15).

Посрбио Драган Буковички

(Visited 112 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *