У БЕОГРАДУ ПОСТАВЉЕН СПОМЕНИК ЦАРУ-СТРАСТОТРПЦУ НИКОЛАЈУ

Почетком ХХ века се управо на месту споменика налазило посланство Руске Империје…

188254.pСпоменик Руском Императору Николају II постављен је у центру Београда, саопштава Православие.ру.

Постављање бронзане вајарске композиције висине три и по метра на постамент обављено је 13. септембра између 9 и 13 часова помоћу дизалице. Сам споменик допремљен је у српску престоницу у ноћи с петка на суботу, а његов истовар трајао је око шест сати.

Намештање постоља и вајарске композиције обавиле су две бригаде стручњака и радника из Русије, уз подршку предузећа “Зеленило”, “Јавна расвета” и “Бео кран”. непосредно учешће узели су и аутори споменика Андреј Коваљчук и Генадије Правоторов.

Споменик Цару-Страстотрпцу постављен је на малом скверу у улици Краља Милана, у непосредној близини Руског дома и Скупштине Београда. Он представља поклон Руске Федерације Београду, а његово подизање постао је делом програма обележавања стогодишњице почетка Првог светског рата.

У току су радови на уређењу парка около споменика, чије откривање је планирано за 11. новембар. По замисли устројилаца, сквер са спомеником руском цару што је тако много учинио за српски народ постаће једно од живописних места у Београду.

Место подизања споменика није изабрано случајно. Почетком ХХ века се управо овде налазило посланство Руске Империје.

 

Руска народна линија

(Visited 64 times, 1 visits today)