Александар Лукашенко: РАТ ЧАК НѢЈЕ НА НАШЕМ ПРАГУ, РАТ ЈЕ КОД НАС

Бѣлорусија је постала терен за преговоре о украјинској кризи дѣлом и због тога што је већ у некој мѣри увучена у рат. Ово је изјавио предсѣдник РБ Александар Лукашенко одговарајући на питања посланика након годишње посланице народу и парламенту.

Александар ЛУКАШЕНКО
Александар ЛУКАШЕНКО

― То чак нѣје на нашем прагу. Рат је код нас. Наши већ ратују на једној, на другој страни. Премда је наш однос према томе немилосрдан. Неком се хоће да ратује, да своју главу дâ за 10 тисућа долара, Боже мој, иди па ратуј!

Нѣје то страшно. Рат ће се једном завршити, а ти борци, омирисавши и пробавши крв ће се вратити кући. Какви ће они бити. Мене то веома узнемирује.

Друго, ја не желим да грађани Бѣлорусије иду у ту кланицу и тамо гину. То је разбуктавање сукоба. Ја то нећу. Словом, та врела тачка ― то је већ наша бол, то је наша опасност. Зато ја чиним све да се разбуктавање спрѣчи, да се оно не прелије преко граница Донбаса. То је главно због чега смо се ми умешали ― појаснио је предсѣдник Бѣлорусије.

Притом је истакао да ће у случају заоштравања ситуације у Бѣлорусији бити наоружано 500 тисућа људи: „Ви треба да будете мирни: данас имамо у плану да у случају заоштравања ситуације подигнемо и наоружамо пола милиона Бѣлоруса. И то је довољна сила за супротстављање свакој намѣри“ ― рекао је Лукашенко.

По његовим рѣима, упоредо с вишесмѣрном, мирољубивом политиком у земљи не заборављају ни на безбѣдност. „Међународне околности нас обавезују да јачамо одбрамбену способност Бѣлорусије ― подвукао је бѣлоруски предсѣдник.

― Исказао сам такву тачку гледишта, истина, то је изазвало бѣс код једних, других, трећих сусѣда. Изјавио сам „Блумбергу“: ја не знам циљеве Американаца у овом рату. Но, досѣћам се да је напетост у интересу САД, Русија и други свѣтски центри ће бити забављени тѣм ратом, то је све ипак корисно Америци. Уколико то нѣје тако, онда се укључите у мировни процес и учините све да тамо буде мир, ако ви хоћете мир. И додао сам: ако заузмете другачији став, тамо никад мира неће бити. Ако САД као главни играч у свѣм сукобима и процесима у свѣту ― ко ће то порицати? ― најмоћнија држава у војно-политичком и економском смислу; ако они не пожеле мир, у Украјини неће бити мира. Стога, уколико ви хоћете мир ― укључите се.

Један представник државног департмана ме је убѣдио да они не желе ни рат с Русијом, ни увлачење у тај рат. Ја кажем, онда се укључите! Како? Ја сам рекао свој став. Ја не знам шта је утѣцало, али штошта од оног што су Американци обећали у сусрету са мном, они су рѣшили. И недавно, ако пажљиво пратите, Американци су изјавили ― ако нам предложе да учествујемо у нормандијском формату, ми ћемо примити учешће. То нѣје лоше. И ако САД имају жељу нормализовати ситуацију на југоистоку Украјине, та ситуација ће бити нормализована. Сто посто! Ако САД заузму други став, тамо неће бити мира. То разумѣју сви, чак и обични људи ― рекао је бѣлоруски предсѣдник.

Yakut, an ex-Russian paratrooper, displays a captured Ukrainian flag at the destroyed airport in LuhanskДодаћемо да су раније у МИП Бѣлорусије упозоравали да Бѣлоруси који узимају учешће у ратним дѣствима на Украјини, могу одговарати по члану 133 КЗ РБ ― најамништво. Одговорности подлѣжу и она лица која се баве врбовањем бѣлоруских грађана за учешће у сукобу у Донбасу, подвлаче у надлештву.

Бѣлоруси ратују, према подацима СМИ, и на страни устаника и против њих, у саставу шовинистичких батаљона.

По материјалу Мировог обозренија и Naviny.by

(Visited 60 times, 1 visits today)