Александар Дугин: РАТ ЈЕ ПРИЛИЧНО МОГУЋ

Овог пута, рат је прилично могућ. Исто као и 2008. године у време сукоба у Грузији, или као 2014. приликом уједињења Крима са Русијом, или чак и више.


Александар ДУГИН

Афера Скрипаљ је била потпуно измишљена. Сада је потврђено да су он и његова кћер потпуно здраво и добро. Радило се о блефу, од почетка. Исто је блеф и оптужба да је Асад спровео хемијски напад.

Али, ако се ова два случаја поставе један поред другог, а припрема се рат против Русије, у том случају, они имају смисла.

Нема другог разлога, јер, након конкретних корака, који су уследили након лажне афере Скрипаљ, све се може сакрити, једино великом ескалацијом и тешким сукобом.

Али, црвену линију смо веће прешли. Пута назад нема. Ако рата не буде, то ће бити крај НАТО пакта и западњачке хегемоније. Тренутак је веома озбиљан. А, ако рата буде, то би могао бити крај свих нас. Мало раније него што су планирали.

Већина америчких протестантских фундаменталиста верује да ће Армагедон почети у Светој земљи, инвазијом руских трупа на Израел. Русија = Гог и Магог. Када за Јевреје скоро све буде изгубљено – храбри, поново рођени Американци ће ускочити и поразити зле Русе. После ће доћи нови миленијум и узнесење. Генерације политичких елита америчких десничара, хришћанских циониста и свих могућих теоретичара завере су се образовали у једном специфичном читању Библије – почевши од диспензационалиста (Скофилдова Библија). Стотине хиљада људи из владајуће класе – против милиона једноставних људи.

Пре десет година, изгледало је као апсолутно лудило – руске трупе на Светој земљи? Каква глупа помисао.

Шта Сада? Ако дозиваш Армагедон, доћи ће. То се и догађа.

Тачно у 1 сат (по москосвском времену), Трамп ће сакупити америчке генерале. Тема дискусије биће ситуација у Сирији. Донеће одлуку о деловању. Израелски напад је био блага и чисто симболичка акција, иако су улози превелики. Скоро сви израелски политичари су јуче од Сједињених држава захтевали да нападну Асада.

У међувремену, амерички сенатор Мекејн је оптужио Трампа да је одговоран за хемијски напад јер је најавио да ће америчке трупе напустити Сирију.

Изгледа да смо у рату са Израелом. А, након поноћи, по московском времену, сазнаћемо да ли смо у рату само са Израелом…

Добродошли у Трећи светски рат, који је дошао мало пре планова. Крај Кали-југе није далеко…

*******************

Трећи светски рат је ближи него икад

У ноћи између 8. и 9. априла (од 3.25 до 3.53 по московском времену) изведен је напад на вазухопловну базу Тифор (Т4), која се налази између Палмире и Хомса, у Сирији. У првом сату након напада, сиријски масовни медији су саопштавали да претпостављају да су напад извеле Сједињене државе. Међутим, нешто касније је Министарство одбране Русије саопштило да је напад извео Израел, да је осам ракета избачено из два авиона Ф-115, израелских ваздушних снага и да је напад изведен из ваздушног простора Либана. Сиријске трупе су током овог напада уништиле пет навођених пројектила, а три су стигла до западног дела аеродрома, додало је Министарство одбране.

У бази Т4 се налазе сиријске, руске и иранске снаге. Саопштено је да је погинуло четрнаесторо људи (нису страдали држављани Русије), сиријских и иранских војника.

Русија је сазвала седницу Савета безбедности УН за данас, 9. април, а тема седнице је претња међународном миру и безбедности. Заседање почиње вечерас у 22ч, по московском времену.

Разлози за израелски напад

Стручњаци истичу да је ово, у сваком случају, „врхунац“ до кога Израел може да допре. Тел Авив је и раније изводио нападе на ове положаје. Сједињене државе су највероватније биле обавештене о планираном нападу, чак и ако нису директно учествовале.

Израел има предност у нападима са територије Либана, јер Либан нема ПВО. Скоро сви напади Тел Авива на Сирију су извођени преко либанског ваздушног простора (наравно, без дозволе Бејрута).

Покушај уношења раздора

У авиобази Тифор, поред сиријских, постоје и руске и иранске снаге. Дакле, то је и симболични ударац на савезнике – главне противнике америчке коалиције у Сирији. Израел редовно покушава да унесе раздор у односе између Русије и Ирана. Израелске власти сматрају Иран, Сирију, као про-ирански покрет „Хезболах“ који ратује у Сирији, најопаснијим противницима у региону, и покушавају да изводе и изненадне ударе.

Паралелно, западне силе покушавају да запетљају однос у савезу Москва-Анкара-Техеран и стално провоцирају Турску, посебно у реону Африна.

Зашто им треба још један рат у Сирији?

У овој причи има превише „случајности“. Ноћ раније је у Дамаск стигло око 140 цивила, ослобођених из ропства од групе „Џаиш Ал Ислам“, који су били приморани да раде за терористе (били су њихова радна снага). Они су пуштени одмах након што је званична сиријска Асадова војска преузела контролу над насељем Рајхан, које је било прва линија одбране Думе, где је и започела ескалација. Стручњаци напомињу да је ослобађање Рајхана и затвореника знак да ће ослободити и Думу, а онда ће сиријске трупе преузети јужну Сирију. А Југ је зона интереса Израела.

Друге провокације

Подсећамо да је Дума била последња енклава терориста у близини Дамаска и у последње време је стално под ударом. Асадова војска неће предати овај пункт милитантима.

Раније, 6. априла, терористи су гранатирали Дамаск – ударали су по инфраструктури и џамијама, а током ових напада, убијено је најмање 20 људи (цивила).

Хемијско оружје

У таквом сплету околности се појавио и скандал са хемијским оружјем, као и преговори између Доналда Трампа и Емануела Макрона. Јуче је Трамп по први пут критиковао лично Владимира Путина због хуманитарне ситуације у Источној Гути и наводног хемијског напада.

Оптуживање Асада да користи хемијско оружје, имајући у виду претходно наведене успехе сиријске војске, најприкладнији је начин за прекид успешне офанзиве сиријских владиних снага.

Информативна кампања о „хемијском нападу“ и израелски напад на авиобазу – представљају покушај Запада да спречи победу савезника – Дамаска и осовине са Москва-Анкара-Техеран. Треба имати на уму и да напади на ове државе долазе са свих страна – „случај Скрипаљ“ и протеривање дипломата, пооштравање реторике о Ирану, оптужбе на рачун Анкаре за „ескалацију“ ситуације у Африну, итд.

Задатак Запада сада је да прекине тренд и спречи Асада да ослободи Југ Сирије од терориста. Стручњаци, такође, скрећу пажњу на чињеницу да је у јужном делу земље (незаконито са становишта међународног права!) налази америчка војна база Ет-Танф. Те тако све долази на своје место у склапању мозаика.

Русија подржава Асада и наставиће да га подржава и убудуће, помагаће војним снагама и браниће га у дипломатској арени. Али у овом случају, Москва би требало да буде активнија у вези са израелским питањем – користећи полуге својих моћи, како би се зауздали апетити Израела у региону.

Трећи светски рат?

Током протеклог месеца било је превише војних сукоба и дипломатских скандала: неосновано оптуживање Русије у „афери Скрипаљ“, читав мали рат у Источној Гути, Макронова изјава о подршци Курдима у Манбижу, нестабилна ситуација у Африну. Стручњаци не искључују могућност припреме озбиљне војне акције, можда и на нивоу Трећег светског рата (посебно након промена у Белој кући и већем присуству “јастребова” довођењем Болтона и Помпеа).

Прављење афере Скрипаљ за НАТО нема много смисла, ако не буде уследио рат. У наредним данима постаће јасно чему су служиле све те позоришне представе и жестоки удари по Сирији, која се тек опоравља од рата.

**********************

Израел је започео рат против Русије 

Ракетни напад на ваздухопловну базу у централној Сирији извели су оизраелски војни авиони у раним јутарњим сатима, данас у понедељак. Пре изворима из руске и сиријске владе, жртава је много, а постоји и страх од нових регионалних конфронтација.

Израелски званичници нису одмах коментарисали извештаје о нападу. Напад на аеродром Т4 у провинцији Хомс се догађа у тренутку када долази до повећања напетости око евентуалне војне акције Сједињених држава у Сирији, као одговор на врло сумњиви напад хемијским оружјем у предграђу Дамаска касно у суботу.

Званичници Сједињених држава су разматрали могућност напада на циљеве сиријске владе, па је изпрва сиријска државна новинска агенција за напад оптужила Сједињене државе. Касније је извештаје променила, следећи порицања Пентагона да је извео напад.

„У овом тренутку, Департмен одбране Сједињених држава не спроводи нападе у Сирији!“ – објавио је Пентагон у саопштењу.

Председник Сједињених држава, Трамп, изјавио је у недељу да ће „висока цена бити плаћена“ за напад у коме су страдале десетине људи у Думи, у близини Дамаска, о чему је известило локално медицинско особље. И Сирија и Русија негирале су учешће сиријске владе у том нападу.

Сиријски војни извор и руско Министарство одбране изјавили су да су израелски авиони, Ф-15, извршили напад у понедељак са либанског ваздушног простора.

Према Сирисјкој опсерваторији за људска права, која се налази у Великој Британији, већина од 14 убијених су или припадници иранских војних снага или борци који се боре на страни сиријских владиних снага и имају подршку Ирана.

Иран је стабилни савезник сиријске владе и распоредио је снаге и опрему на територији Сирије, укључујући и мрежу про-владиних бораца – који спроводе шок нападе на сиријске побуњенике.

Израел је постајао све узнемиренији, како су Иран и његов либански савезник, Хезболах, проширили свој војни домет и утицај у региону, укључујући и проширено присуство у близини северне границе Израела.

У фебруару је Израел потврдио да је циљао исти аеродром у Хомсу, након што је ирански дрон ушао у израелски ваздушни простор. У том нападу је, према израелским војним изворима, коришћено осам ратних авиона, укључујући и један борбени авион Ф-16, кога је оборила сиријска ПВО.

„Време овог напада није случајно“, рекао је Мајкл Хоровиц, старији аналитичар у консултантској кући за геополитику и безбедност са Блиског истока, Le Beck International.

„Нападајући [сиријског Председника Башара ал-Асада] и његове иранске савезнике, само дан након што је Трамп упозорио на плаћање високе цене… Израел смањује ризик од иранског одговора“, каже Хоровиц. „Израел је покушавао да убеди Вашингтон да заузме про-активнији став, анти-иранску стратегију у Сирији, и свакако је Трампову реторику, након хемијског напада, видео као добру прилику.“

Данашњи напад, такође, долази у време објављеног договора о евакуацији побуњеника из Думе, након наводног хемијског напада у суботу. Милитанти из Џаиш ал-Ислама су са руским представницима преговарали о томе како да напусте територију борбе.

Руска новинска агенција Тас је у недељу саопштила да ће дозволити излазак и Думе за 8000 милитаната и биће им омогућено да се пребаце на друге територије под контролом сиријске опозиције, на северу Сирије.

Дума је једно од последњих упоришта опозиције у близини сиријске престонице, а протеклих недеља овај предео су бомбардовале снаге сиријске владе и њени савезници. Према подацима Уједињених нација, више од 1.700 људи је убијено у подручју Источне Гуте, од фебруара.

Сиријски доктори и спасиоци су у суботу саопштили да је у хемијском нападу страдало најмање четрдесет људи.

Више од 500 људи „доведено је у локалне медицинске центре са симптомима који указују на излагање хемијском агенсу“, наводи Сиријско-америчко медицинско друштво, непрофитна група из Вашингтона, која подржава здравствене установе у тој области.

Gеополитика.ru

————————————-

Погледати :

– https://rs.sputniknews.com/svet/201804081115197227-eksperti-hemijski-napad-januar-istocna-guta-lekar/

 

Изворник: Српска Акција

(Visited 248 times, 1 visits today)

One thought on “Александар Дугин: РАТ ЈЕ ПРИЛИЧНО МОГУЋ

  1. Ево вам и данашњег Трамповог твитића: “Русија је обећала да ће оборити све ракете испаљене на Сирију. Спреми се, Русијо, јер ће оне долѣтати – лѣпе, нове и “паметне”! Нѣ трѣба да будете партнери животињама што убијају гасом, које убијају своје људе и уживају у томе” – https://twitter.com/realDonaldTrump/status/984022625440747520

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *