Интервју: Леонид Ивашов – НОВИ ФАШИСТИ НА СРБИЈИ ИСПРОБАВАЛИ РАТ БУДУЋНОСТИ

* Циљ био исти као и Хитлеру: уништити нације које желе самосталност
* Морате да јачате своју армију, познато је да слабе нико не слуша


Леонид ИВАШОВ

КАД се данас анализирају последице НАТО агресије на Југославију сасвим је јасно да нема разлике између онога што је радила фашистичка Немачка са својим савезницима и НАТО либерални фашисти. Методе и циљеви су им били исти – уништавање нација које желе да сачувају своју самосталност. И једни и други су уништавали инфраструктуру, убијали народ, употребљавали муницију са ураном и загађивали радијацијом југословенски простор.

Каже ово, у интервјуу за “Новости”, поводом 21. годишњице НАТО агресије на Југославију, најпознатији руски геополитичар генерал-пуковник др Леонид Григорјевич Ивашов (76), који је у то време био на челу Главне управе за међународну сарадњу Генералштаба руске армије. Сада је генерал Ивашов најугледнији московски геополитичар, доктор историјских наука и професор на Московском институту међународних односа где се образују руске дипломате.

* Упозоравате на чињеницу да су Американци и њихови савезници нападајући слабије земље испробавали моделе ратовања и ново оружје. И то без милости.

– Удар на Југославију је био модел како ће ратовати и са другим земљама од којих су војно супериорнији. Осим што су празнили војна складишта испробавали су и нове моделе тзв. бесконтактног ратовања гађајући ракетама циљеве који нису могли да се бране. Ако дође до напада на Иран, сасвим је могуће да ће Американци употребити и атомско оружје.

* У јуну 1999. вођени су преговори Ахтисарија и Черномирдина са Милошевићем коме је постављен ултиматум. Ви сте дошли у конфликт са Черномирдином… Како су изгледали ти преговори?

– Демонстративно сам напустио преговоре јер се нисам слагао са позицијом Черномирдина који је био попустљив према Западу. Није он бранио никакве геополитичке интересе Русије. Њему су Американци обећали подршку ако буде председнички кандидат на изборима у Русији. Понашање Черномирдина, представника руског председника у тим преговорима, или боље речено преварама, била је најобичнија издаја.

* И позиција руског војног руководства се битно разликовала од става Черномирдина и Ахтисарија око тога како ће бити распоређени миротворци на Косову и Метохији…

– Преговарао сам са западним генералима и били смо близу договора око зона. Али, Американци су направили притисак на Черномирдина и он је попустио тако да су представници НАТО земаља заузели позиције које су њима одговарале.

СТРАХ ОД РАТА СА СРБИМА

У ЈЕДНОМ ранијем разговору генерал Ивашов је дописнику “Новости” испричао како је уочи агресије НАТО постојао страх код неких америчких савезника од рата са Србима.

– Сећам се како ме је пред рат питао војни аташе Мађарске хоће ли Руси заједно са Србијом да ратују и бране земљу. Одговорио сам му – радо ћу бити са браћом Србима ако треба у првим рововима. Два су разлога због чега се Американци и савезници нису усуђивали да крену у копнену операцију против Србије. Прво, знали су да ће их спремно дочекати српска војска и да ће жртава бити много. Други разлог је што амерички савезници нису били спремни да гину у рату на Косову.

* Како видите садашњу ситуацију на Косову и Метохији и какав би нам савет дали за решавање тог болног питања?

– Срби сами морају да формирају свој став и одреде свој циљ. Ситуација на КиМ је тешка, али се Срби не смеју предавати. Мора постојати јединство Срба у овом важном историјском тренутку. Да би могла да има дипломатске успехе Србија мора и да јача своју армију, јер добро је познато да слабе нико не слуша.

Ивашов са новинаром Бранком Влаховићем (фото: НОВОСТИ)

* Лидери земаља ЕУ отворено поручују да ће проћи још доста времена док приме преостале земље са Балкана…

– Шта земље добијају а шта губе уласком у ЕУ? Стара руска пословица каже: Сир је бесплатан само у мишоловци. Већ сада се види да Запад није баш… Уласком у ЕУ и сличне савезе губи се самосталност. Испада да је то демократска форма ропства. Погледајте шта је Ђукановић добио уласком Црне Горе у НАТО. Ништа! Док им треба он ће имати њихову подршку да остане на власти. А кад оцене да им више не треба пустиће га низ воду.

* Америчко руководство сада покушава да дисциплинује руководство у Приштини, поручује да ће повући своју војску из “Бондстила”. Може ли се то догодити?

– Американци и њихови савезници су створили и дали косовским Албанцима државу. Од њих не треба очекивати да признају да су направили грешку што су стали на страну криминалаца. Што се тиче претњи да би могли да повуку војску са КиМ, не треба заборавити да тамо где једном дођу, Американци никада не оду. Могло би се то овако формулисати: Американци одлазе да би остали. Погледајте Авганистан, који Американци одавно најављују да ће напустити. Али, остаће њихови људи на аеродромима, америчке тајне службе су прошириле агентуру да би и даље имале утицај и ако се њихова војска врати. Авганистан Американцима треба због рудног богатства, највише због уранијума.

* Треба ли да Русија буде још активнија око решавања статуса Косова и Метохије?

– Било би добро да Русија у сваком погледу буде још активнија, дакле не само економски, већ и војно и политички. То се односи генерално на међународном плану, па тако и око решавања питања КиМ. Као велика земља Русија мора да одреди своје место у светској политици и не сме да попушта Западу. Мора да зна ко су јој савезници и да штити њхове интересе.

* Одлично познајете ситуацију у Сирији, познавали сте и оца председника Асада. Путин је одлучио да пошаље тамо војску на тражење легитимног председника…

– Путин је добро поступио што је послао у Сирију војску. Руски председник је схватио шта желе Американци у Сирији и у том делу света. Њима су потребни послушни који ће водити политику која је у интересу САД. Непослушне Вашингтон разним методама покушава да елиминише не водећи рачуна о жртвама. Данас је то Сирија, сутра ће бити Иран или нека друга земља.

* Сматрате ли и ви да је питање Крима заувек решено? Колико су озбиљне претње украјинских генерала? Како видите решење ситуације око Луганске и Доњецке републике?

– Крим је дефинитивно руски. Али, на полуострву треба много више да се ради него до сада. Опасно је што одлазе млади људи јер нема довољно посла. Крим треба развијати. А у Луганској и Доњецкој области је баш тешка економска ситуација. Мислим да су погрешили у Москви што нису истовремено кад и Криму признали независност од Украјине и Доњецкој и Луганској области. Бојим се да ће остати пусти јер ће млади отићи за послом и бољим животом.

МОГУЋЕ ДА ЈЕ ИЗ ВОЈНЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ

СВЕТ је преплашен вирусом корона. Неки тврде да је то вирус мутант, други да је направљен у војној лабораторији…

– Данас у свету три земље могу да се баве прављењем таквог оружја – САД, Кина и Израел. Русија се тиме не бави. Својевремено је СССР радио на стварању биолошког оружја. Кад се прави биолошко оружје војска га добије тек кад се за њега направи и лек. Ако епидемија има вештачки карактер, онда лек сигурно већ постоји. Раније је у нашој армији постојао врхунски тим хемичара и биолога који су у кратком року могли да кажу да ли је употребљен “бојеви инфекциони вирус”. Могли су да кажу и у којој је лабораторији направљено то биолошко оружје. Мислим да је и овај вирус могао настати у некој војној лабораторији за прављење биолошког оружја. Време ће показати.

* Без обзира на ситуацију око вируса корона НАТО спроводи маневре под називом “Дифендер Европа 20”. Може ли Русија да заштити себе од обе те опасности?

– Свима је јасно да Америка и НАТО желе да окруже и изолују Русију. Намера им је да отежају продају руских енергената у Европи. Уверен сам да великог рата са НАТО неће бити јер су у Вашингтону и Бриселу свесни да је са Русијом опасно улазити у директан сукоб. Али, могуће су локалне провокације и чарке.

Д. Вујичић Б. Влаховић

Изглед, прилагођавање и делимична опрема текста: Словенски вѣсник

. . .

Изворник: Вечерње новости (штампано издање, 22. март 2020; стр. 12)

(Visited 484 times, 1 visits today)

Зоран Туцаковић

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *