САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЗАДУЖБИНЕ ВЛАДИМИРА ХРАБРОГ И СЛОВЕНСКОГ ДРУШТВА

 

ГРБ СЛОВЕНСКОГ ДРУШТВАФонд Владимира ХраброгУ времену од 28. јула до 1. августа планирано је да се у Србији одрже меморијалне манифестације посвећене Првом светском рату.

У 2014.години обележаваће се столеће од почетка Првог светског рата. У Русији се тим поводом по први пут планирају манифестације великих размера. Има још једна земља за коју је тај јубилеј посебно значајан – Србија. У српском друштву сећања на Први светски рат носе онај исти, стожерни карактер за национално разумевање догађаја у ХХ веку, као што га у Русији имају збивања у Великом отаџбинском рату.

У Тополи ће 1. августа бити постављен петометарски, белокамени Поклонички крст у знак почасти српским и руским јунацима из Првог светског рата, с изрезбареним на њему Распетим Спаситељем, пред којим стоје св. Цар Николај, који је у рат ступио у жељи да братски српски народ заштити од поругања, и св. Цар Лазар, као символ духовних стремљења Србије.

Том догађају ће претходити дводневна научна конференција „Поуке Великог рата 1914-1918. Русија и Србија – историјски савезници“, као и разноврстан културно-уметнички програм.

Конференција се припрема уз учешће Фонда историјске перспективе, Руског института стратешких истраживања и Задужбине Владимира Храброг.

На конференцији је планирано учешће директора РИСИ, магистра историје Л. П. Решетњикова, председника ФИП, доктора историјских наука Н. А. Нарочницке; председника Задужбине Владимира Храброг И. Б. Јесинске, научног сарадника РИСИ К. А. Заљеског, доктора филолошких наука МГПУ И. Г. Минералове и др.

Са српске стране, на конференцији је предвиђено учешће Историјског института САНУ, Историјског музеја Србије и Института за стратегијска истраживања при Министарству одбране Србије.

Сва питања у вези одржавања конференције усаглашена су с Изванредним и опуномоћеним амбасадором Србије у Русији Славенком Терзићем.

Конференција ће бити завршена концертом духовних и народних хорова. Истог дана одржаће се свечана церемонија братимљења српског града Топола и руског града Боровска.

Организатори манифестације су Задужбина Владимира Храброг из Москве и Словенско друштво из Краљева, у сарадњи с Општином Топола.

У Тополи, 3. III 2014.

 

Председница Задужбине Владимира Храброг Ирина Јесинска
Председник Словенског друштва Драган Буковички
(Visited 142 times, 1 visits today)