Сергеј Кургињан: У ЧЕМУ ЈЕ ОПАСНОСТ ВАКЦИНАЦИЈЕ И КОМЕ КОРИСТИ КАРАНТИН?

Фрагменти стенограма емисије „Вече са Владимиром Соловјовом“ на телевизијском каналу „Русија 1“ од 7. децембра 2020 године


Разговор се води о глобалном ресетовању капитализма о коме је било речи на Светском економском форуму и које је смислио оснивач форума.

Соловјов: Коме веровати, како веровати, а најважније – ка чему идемо, каквој се новој антиутопији приближавамо?

Сергеј Кургињан, вођа покрета “Суштина времена”

Кургињан: Никако не могу да схватим зашто се то зове и раније се звало конспирологијом?

О потреби за таквим биолошким ратом који мора променити свет говорио је Доналд Рамсфелд, немали човек у Бушовом тиму који је, између осталог, по својој генези – и пре него што је постао министар одбране и пошто је престао то да буде – све време био повезан са биолошким и фармацеутским компанијама и вакцинацијом.

Говорио је – план се звао „Црвено свитање“ – да ће доћи до те вакцинације, да ће извор опасности бити Кина и тако даље. То је било давно.

Када све време говоре о некаквим глобалним снагама и тако даље – шта је то? Левица у Италији је увек говорила да постоји ТИД – транснационална империјалистичка држава. То су биле шездесете године, четврта револуција.

О каквој револуцији је говорио Тофлер 1980. године? Трећи талас, четврти, пети… Још раније – пре него што се шездесетих година говорило о ТИД, још двадесетих-тридесетих година је, на трагу концепције Лењина и Хилфердинга који су говорили како се капитализам мења у империјализам, настала концепција Розе Луксембург и широког круга људи који су говорили „ултраимперијализам“. Кауцки је говорио ултра- и моно-империјализам и тако даље. А Џек Лондон је писао о „гвозденој пети“ – и он је био левичар – која ће завладати светом и издиктирати му своју вољу.

Оно што се сада дешава изазива нека питања о своим темељима. Први основ састоји се у томе што COVID постоји, и то је прилично озбиљна болест, али су мере против ње и она сама у великом међусобном нескладу. Израчунајте колико је тих оболелих. То уопште није ни налик на пандемију. Што не значи да ми не саосећамо са свима који су се разболели нити да говоримо како тим поводом ништа не треба чинити. Али та болест по својим размерама није ни налик на пандемију.

Међутим, мере против ње су такве каквих никад није било у случају пандемије. Од свињског грипа, који је представљао велику опасност, из неког разлога су покушавали да створе панику, али нису је створили. Значи да постоји неки субјекат који је способан да ствара такве панике. Не мислим да се то своди на Шваба или још неког. Али, неко је ствара? Стварају је некакве медијске групе које се, узгред, за разлику од много чега другог, концентришу?

Када нам говоре како су то фармацеутске компаније или нешто друго – верујете ли да, на пример, јапанске фармацеутске компаније саме собом управљају? Колико ја познајем јапанску привреду, иза њих су увек стајале јакузе, иза јакуза још неко – тамо је увек био вишеслојни систем. Зато ту треба само схватити: ниједан професор и никакав Давоски форум не могу управљати светом.

Светом могу управљати или транснационалне компаније које се баве трговином наркотицима и оружјем, у којима је јака специфика обавештајних служби, које могу нешто да „изгурају“, или нафташи скупа са војноиндустријским комплексом, ако се удруже, или некакве чудне информационо-фармаколошке групе, иза којих ће стајати права снага, државна и друга. Зато што се у супротном свет не може мењати ако неко тако „кликне мишем“. Али он је стварно произвео нешто чудно.

Код нас је на високом владином нивоу изјављено да су нам, изгледа, наше стране колеге нешто сувишно пренеле, и ми се према старијим групама становништва некако нисмо ваљано понели. А колика је цена питања? „Знате, дошло је до грешке“. Или „Пролетери свих земаља, извините!“ – беше такав виц поводом Маркса. Дакле, смисао је у томе да та грешка има извесну цену. Та није она бесплатна.

Сада питање вакцинације. Постоје огромне групе људи које је уопште оспоравају. Има сасвим чудних, а има и умерених који ће вам заредом навести трошкове вакцинације код полиомиелитиса и тако даље.

Али, из неког разлога нико не говори да постоји нешто друго. Да постоје велике научне напредне групе које кажу да вакцинација уопште није „оно што је доктор преписао“. И то су научници који су у врху науке.

„Антигени импринтинг“ – ко је изумео тај термин? Безумни противници вакцинације или научници који се налазе у врху исте те теорије имунитета, вирусологије и који се стално баве вакцинацијом?

Вакцине су велелепна ствар, само зашто је после експеримената компаније „Мерк“ и других корпорација изјављено: „Стоп! СИДА и вакцине не могу истовремено постојати“. Зашто су зауставили све највеће корпорације на тему СИДА-е? Зашто се исто то десило са денга грозницом која је, између осталог, ништа мање опасна од онога што се сада дешава? Зашто се исто то десило с одређеним типом вирусног менингитиса? Могу и даље да набрајам те „зашто?“

Па зато што у имунитету постоје такозване наивне ћелије које сваки пут изнова анализирају болест, и ћелије памћења, и управо њих вакцина активира. Дакле, у низу случајева те ћелије памћења које памте први удар антигена, што се назива антигени импринтинг (то јест, ефекат када прво памћење потискује све остало), ступају с антигеном у извесне сложене комплексе. И ти комплекси могу испасти опаснији од саме болести, од самог антигена. То се зове „бела мрља вакцинације“, а исто се зове и „антигени импринтинг“

Ко све то говори? Говоре ли то суманути људи који изјављују: „Не дирајте нас! Само да не буде вакцина!“, или то говоре људи који су у врху науке? Зашто су свему томе запушили уста? Како ли је то успешно изведено? Потом ће опет рећи: „Извините, нама су то западне колеге погрешно рекле“?

Зашто су запушена уста људима који говоре о умецима у геном који су већ одавно познати. Прво је Лик Монтање рекао да је то вештачко! Просто су га појели! Добитника Нобелове награде који је открио све што је у вези са СИДА-ом, – појели су га и кости испљунули. Као да га и нема као јавне личности.

Сада наступа човек који руководи вирусолошким центром са буџетом од милијарду долара годишње и каже: „Опростите, ја нисам Лик, ја се нећу тако „намештати“. Само да вас упитам да ли је прелазна животиња пронађена? Лупетали сте о панголинима. Хоћете ли и даље лупетати? Или ће неко од вас рећи да ће вас, ако га поједете, тај шишмиш сам заразити? Та, и сами схватате да је то немогуће.“

Они ћуте, ти вирусолози. Потом он каже: „Но, добро. У погледу три уметка о којима је Лик говорио, постоји вероватноћа од 20% да су еволуциони. Али четврти уметак – та, јасно је да он није еволуциони него вештачки. И он је из реда СИДА-е. А ако је из онога што се назива групом СИДА-е, какву ћете онда вакцину стварати против онога што је забрањено вакцинисати?“

Овде не намеравам да наступам у својству напредног научника, никада нисам био стручњак за имунологију. Ових последњих неколико месеци читао сам књиге, и као стручњак умем да прилично брзо схватим шта се дешава.

Просто обраћам вашу пажњу на то да истакнути стручњаци, који се том вакцинацијом баве по 30-40 година – они дижу узбуну. Супотњицки нисам ја. То је пуковник биолошке службе који је издао књигу „Биолошко оружје“. Зашто нико не чује алтернативна становишта? А то значи да неко запушава уста.

Соловјов: Управо до тога и долазим. Чему то? Ја сам примио вакцину и врло сам задовољан, усрдно препоручујем.

Кургињан: Само изволите, само изволите. Главно је да буде добровољно. Колхоз – то је добровољна ствар.

Соловјов: У нашој земљи се, за разлику од Америке, вакцина и дуже проверавала, и на другачијим схемама него што предлажу у Америци. И код нас је добровољна и бесплатна.

Кургињан: Једино – зашто не можемо да саслушамо све научнике? Ево питања: ко запушава уста?

Соловјов: Ја питање проширујем: коме то користи? Ради чега се све то чини?

Кургињан: Коме користи? То се зове трансформациони догађај који мора обезбедити власт извесних олигархијских група. Сумњам да ће оне притом растргнути Сједињене Државе на делове, зато што неко то мора држати за гушу. А то што они смерају – то је трансформациони догађај, који мора трансформисати читав свет – о томе говоре документа из времена Рамсфелда.

Јасно је да су потом извели специјалне „мождане олује“ уочи „ковида“ и размотрили како ће радити. Јасно је и то да су њихове мере апсолутно непропорционалне болести која постоји. Резултат тих мера постала је такозвана дигитална четврта револуција, велико ресетовање. Оно што говоре Гејтс или Шваб – то је једно. Али зато ко је газда тог процеса – то је друго. И до чега ће он довести – такође је сасвим јасно.

Соловјов: Сергеје Јервандовићу, просто бих желео да дођете до онога о чему смо раније причали. Погледајте, де факто се укидају пасоши, када предлажу известан пасош на основу кога се може проћи, и који сведочи да ли си или ниси болестан – у супротном не можеш путовати. „Локдаун“ (затварање) и подела земаља на зоне – као у Немачкој, где су разне боје, и не можеш одатле да изађеш. У Француској је затварање потпуно. А притом се крајње сурово обрачунавају са народом који је тиме незадовољан и излази на улице.

Кургињан: Још једно питање. Ево ми учимо децу аритметици, хемији и тако даље. А не учимо их да буду људи? Не учимо их племенитости, части, витештву, пријатељству, солидарности? Хоћемо ли их свему томе учити на даљину? А интимно-личном животу ћемо их такође учити на даљину?

Соловјов: А зашто?

Кургињан: Ради се о томе да је газдама потребан нови човек – „дрхтећи створ“[1]. Управо тај дрхтећи створ и јесте производ ове ковид-хистерије. Сматрам да вакцине садрже велика достигнућа, сматрам да COVID као болест постоји, али притом поуздано знам да дехуманизација, производња дрхтећег створа, нечовека преставља циљ тих елита, и оне су о томе давно изјавиле. Зато што над човеком оне не могу владати, а тиме хоће да завладају.

Соловјов: Па то је трећи покушај. Испрва смо видели свињски грип. Потом су, сећате се, Американци рекли да једну од светских претњи представља ебола грозница. Али она није полетела.

Кургињан: А исти онај јунак, Редфилд, главни у CDC, главни њихов санитетски лекар, сада каже да је то открио у јуну. Раније је некако кроз зубе о томе говорио, а сада је рекао да је тај „ковид“ открио у Америци у јуну. Сада је о томе већ јавно рекао. Зашто га не чују? И Дебора Беркс је рекла.

Соловјов: Чуо сам да није само у Америци – у читавој Европи. Мислим да су у Италији нађени…

Кургињан: Једино што оставља утисак – то је ниво информационе диктатуре, степен забране за алтернативна становишта. То је како запушавају уста!

Једном раније одржан је Јарославски форум и на њему је иступао Хантингтон. Пришла ми је Тоби Гати и каже: „Он је фелоу (вероватно овде у смислу обичан човек, без истакнутих научних заслуга), зашто га пуштате на говорницу?“ Кажем јој: „Фелоу, не фелоу – он је познат човек“.

А ко је Фергусон? Високи функционер наше владе рекао је да су иностране колеге упозориле. Ко је упозорио? Ко је тај Фергусон? Он чак није ни фелоу. Ко је он уопште да запуши уста добитнику Нобелове награде – фигури број један за ту ствар? Ко су они уопште па да запушавају уста свима осталима? Зашто они имају право да објављују како су против њих само незналице? Против њих су групе научника у врху науке.

Соловјов: Зато су и Трампа прождерали.

Кургињан: Наравно. Трамп је шоумен, нормалан чова који је сматрао да њему никако неће запушити уста у смислу да он ствара догађаје.

Facebook гледа и каже: „Шипак! Фејкњуз“. Твитер каже: „Шипак! Фејкњуз“. Запушавају уста њему – императору Рима! Ко запушава уста императору Рима? Нови император, колективни.

Дмитриј Косирјев, коментатор МИА „Русија данас“ изјавио је да медицинском комплексу САД није ни потребно да неко стоји иза њега, да он по капиталу десетоструко премашује амерички војноиндустријски комплекс и делимично је с њим срастао.

Кургињан: Хоћу рећи да јапанске компаније, транснационалне компаније с јапанским улогом (мање-више ми је позната привреда Јапана) – нису независне.

Иза њих стоје њихове газде, и то нису они који имају пакете акција – то су други људи.

Што се тиче онога што сте рекли о Америци – а шта ћемо са оранжом (Agent Orange је материја коју су САД у Вијетнаму примењивале у својству хемијског оружја). Оне су произвеле тај Orange. Видео сам у Вијетнаму децу-инвалиде. Вероватно су многи видели резултате тог Orange. Јесу ли ишта платили за то? То јест, хоћемо рећи да бојна хемија и бојна фармакологија не постоје? Али оне постоје!

И исти онај форт Детрик јачи је од било ког CDC.

Соловјов: Само мало, само мало, сада почињемо да задиремо у врло болне теме. Зато што се многи у Сједињеним Државама чак и боје да изговоре те називе. То их може коштати каријере, па чак и живота. Узгред, говорећи о бојној хемији: погледајте ко сада, на пример, од терористичких група ради без примене бојне хемије. Ипак је користе.

Кургињан: Сада даље: Јапанци који су се преселили у тај форт Детрик и који су током рата чинили још горе ствари од Немаца. А и сам тај Менгеле? Све групе су се преселиле на то место. А даље су кренуле ствари о којима је, ако говоримо о теорији завере, сасвим било непристојно говорити: „МК-Ултра“, „Артичока“ – сви ти програми управљања свешћу.

Сада је све документе већ објавила сама америчка влада. То већ није завера – то је историја. Групе које су се бавиле бактериологијом, хемијом, „МК-Ултра“ и свим осталим – то су исте групе, то су иста места. Ко нам је рекао да тај страх није део управљања свешћу која је такође већ програмирана?

Сада гледамо: биолошке групе постоје? Хемијске? Шта је IG Farben и шта су данашње највеће немачке компаније? Па исто то. То је исто то, али из профила.

Соловјов: И опет непријатно питање: „А да ли је свим тим људима демократија потребна?“

Кургињан: Не само да им није потребна – она им је дубоко одвратна.

Соловјов: Треба ли свим тим људима да неко гласа, да некога предлажу, нешто истражују? Наравно да не.

Кургињан: Даље. Шта су совјетски филмови, чак и не они најбољи? Шта је „Мртва сезона“? У почетку наступа Абел. Он каже – али он је човек који све зна: „Људи, то је све створено. Према нашим подацима (обавештајних служби), све то је већ почело – управљање свешћу, промена психе и тако даље“.

Сада има нових информационих могућности. Дигитално друштво – та, то просто значи да ће свет бити сведен на цифру? А то што се говорило „У почетку беше реч“ – то ће бити укинуто? Па то је чудовишно нови свет.

Соловјов: Сергеје Јервандовићу, али они то и не скривају. Зато и кажу да су им главни непријатељ верници и хришћани. И то директно. То јест, они директно кажу да су главне категорије које сметају – верујући људи.

Кургињан: У реду. Ја сам, на пример, световни хуманиста – ја то још више мрзим.

Соловјов: У реду, и световни хуманизам. У непријатеље спада и световни хуманизам.

Кургињан: Ако бисте да питате ко стоји иза тога, онда се, са мог становишта, појављује некаква неонацистичка, некаква гностичка подморница која мрзи хуманизам, човека, слободу. И која хоће да нормално људско друштво замени оним што је Зиновјев назвао „човечињак“[2], то јест, некакав постљудски рој.

Једно ћу рећи за вирус корона: то је озбиљна болест која је чудовишно хипертрофирана и претворена у политички трансформациони фактор колосалне снаге. Тачка.

Треба признати да је то озбиљна болест. Као и то да то није пандемија. Све остало што даље врте – то је сумануто буџење. На крају крајева – па можете се бојати назеба: та, ветар постоји. Али не смете се претварати у неуротичара и крити се под сто чим дуне ветар.

Ево та неуроза која се око тога распирује уопште не значи да се она не распирује око нечега. То као прво.

Даље. Познајем много људи с неограниченим могућностима – па не баш много, али више од једнога – спремних да их дају. И који, рецимо, кажу: „После Брежњева – нису тамо сви могли да буду Черњенко – дошли би млађи. Чак и овако: 3% (економског) раста (годишње) за 30 година – и свима кола, стан. А шта – треба ли више?“

И то кажу људи с огромним могућностима.

Ако тај пример не убеђује, могу навести други. Моја прабаба по мајци, кнегињица Мешћерска, била је лева есерка. А мој деда – официр царске армије који је прешао бољшевицима – потом је говорио: „Али ми смо им све дали, и није нам жао. А они не могу да разделе“.

Уопште, шта је Стаљин учинио? Узео је племићку антибуржоаску културу и дао ју је масама. У томе је била специфичност стаљинизма. Он је то на крају учинио, и ту је настало ново уређење. Смисао је управо у томе што је буржоазија пропала.

Сада поводом Маркса. Драги другови, Кауцки је био директни следбеник Маркса. То смо ми навикли да говоримо „отпадник Кауцки“. Он је био један од главних. Хилфердинг и Лењин били су следбеници Маркса. Када је то почело да се буџи – империјализам, ултраимперијализам и све даље – једно је постало јасно: посткапитализам није обавезно идила комунизма.

Посткапитализам може бити страшнији од капитализма. И он је дошао. Зато се може сводити на капитализам само ако се заборави на читаву постмарксистичку линију развоја марксизма – Валтера Бењамина и све остале.

Даље. Мој однос према њему је сложен, али један од најбољих, ко је познавао марксизам у совјетско доба – то је Зиновјев. На чему је непрестано у разговору инсистирао и он, и Шћедровицки-старији? Говорили су: „Маркс је чврсто сматрао да капитализам није формација“.

– Како то – кажем – није формација?

– Не, није формација.

– А шта је онда?

– То је прелазни период – каже – од хуманизованог феудализма ка дехуманизованом.

Занимљива идеја – ка чему то идемо?

Следећи моменат. Погледајте шта они кажу. Шваб – то је слаб чај. Постоји ли крај цивилизације логоса? Постоји ли крај пројекта „Човек“? Постоји ли крај историје? Шта је то крај историје за Јеврејина без доласка месије или без другог Исусовог доласка?

Значи, унутар тога испада једно: данас класични остаци буржоаског друштва у свим случајевима – тај трампизам и тако даље – стоје с једне стране баријере скупа са свима онима који се држе става по коме је било који капитализам бесмислено хуманизовати. Ми сада не можемо раскинути савез конзервативно-буржоаских елемената с елементима социјалистичким у исправном смислу речи.

А са друге стране стоји све што год хоћете. Постоје људи који добро проучавају архиве НКВД[3], између осталог то како је двадесетих година стигао Карељин са мандатом темплара да преправља анархистички покрет. А који су то темплари? Кроули! Значи, тамо где је тај анархизам, троцкизам и све остало – одмах уз то је (кажу да су они против религије) Кроулијева религија. А шта је главни бог за Кроулија? – 666. Значи да све то већ стоји с оне стране.

И најзад, последње. Непријатељ човечанства је управо оно што обједињава световне и несветовне људе. Видимо како је непријатељ човечанства изашао и скида маску. Онда човечанство мора да се обједини против свог непријатеља. И ту нема поделе световних и религиозних људи – ту је јединство морала. Ту нема поделе на левицу и десницу. Ту се подела врши између оних који верују да ће се човек успињати – с богом или без бога – и оних који хоће да човека сможде. Ми их видимо, они користе и COVID, и рушење државе, и рушење културе, и исту ову смрт логоцентризма, и смрт Човека, и крај историје. То је прави велики постмодернистички непријатељ.

И док ми то не увидимо и не схватимо да је то нови рат, подједнак или чак већи од рата са нацизмом, док ми то будемо опуштено примали, непријатељ ће побеђивати.

Са руског посрбила Сава Росић

Изворник: Красная весна


[1] Питање Родиона Раскољникова из романа „Злочин и казна“ Фјодора Достојевског: „Ко сам ја – човек, или ‘дрхтећи створ’“ (овде и даље – прим. прев.).

[2] Људски мравињак.

[3] НКВД – Народни комесаријат унутрашњих послова (1934-1946).

(Visited 358 times, 1 visits today)

Буковички

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *