ПАПАГАЈ ПОД ТУШЕМ ПѢВА РУСКЕ ПѢСМЕ

“Бѣловешка гора” једна је од омиљених пѣсама папагаја Макеше. Макеша се излегао и живи у Канади, но његова “породица” има бѣлоруске корѣне.

Naviny.by су нашле власницу распѣваног папагаја и распитале се о задивљујућим способностима њене птице.

По рѣчима власнице Татјане Чижикове (опет “птичје” презиме: чиж је чиж(ак), тј. чешљугар, штиглиц – прим. прев.) Макеши је три и пô године, излѣгао се у Канади и у нову породицу доспѣо као сасвѣм мало птиче. Макеша је представник Жутовратих амазонаца, веома рѣтке врсте папагаја – истиче Татјана.

По њеним рѣчима, та врста је једна од најспособнијих за учење људског говора. “Жако папагаји више воле мимику, а Жутоврати амазонци воле и да пѣвају, а кадикад подражавају и једноставне звуке и звиждук” – каже Татјана.

“Процес учења нове пѣсме почиње размишљањем: шта бих сваког дана по сто пута желѣла слушати у остатку свог живота? – прича власница папагаја. – Ја пѣвам пѣсму, а Макеша пажљиво прислушује, а кад почне ширити реп и сав се трести, то је за мене знак да се пѣсма њему допала.”

Макеша пажљиво слуша шта његова власница пѣва док ради кућне послове, и учи се као дѣте – испочетка понавља оно што је чуо, врло неразговѣтно, али са сваким покушајем све боље и боље успѣва изговарати рѣчи. Популарни видео, гдѣ он пѣва “Бѣловешку гору” снимљен је прѣ годину дана ајфоном. Како каже власница, Макеша обожава ту пѣсму и пѣва је неколико пута на дан.

Ипак, у репертоару птице има и других познатих хитова. “Са осмѣхом“, “У шуми се јелкица родила“, “Подмосковске вечери“, “Вѣсело је заједно шетати“, “Птица среће сутрашњега дана”, “На сунашцу лѣжим“, “Излазила на брѣг Каћуша” и друге. А сад је папагај почео увѣжбавати још једну бѣлоруску пѣсму: “А ја ћу лѣћи, прилѣћи…” од ансамбла “Себри”

4001Поје Макеша и енглеске пѣсме. “Али, кажу, са руским акцентом” – смѣје се Татјана. У енглеском репертоару птице налазе се You arе my sunshine, I will always love you, You ar so beautifull.

На увѣжбавање пѣсме Макеша у просѣку потроши три мѣсеца, но све зависи од тога колико се ова или она пѣсма њему свидѣла и урезала у памет.

“Макеша воли звучне, лѣпе пѣсме – примѣћује власница. “Бѣловешка гора” је сложена пѣсма, но мени се свиђају све те високе ноте и прелѣви.”

Макеша воли пѣвати под тушем – он у томе налази надахнуће и добро расположење. Мада, по њеним рѣчима, он увѣк пѣва.

“Он обожава купање. Веле да амазонци воле купање у води, па сам га навикла. Сад он сваког дана сâм тражи туш, кад се сви ми будимо” – прича власница.

По њеним рѣчима, редовно купање Макеши помаже да сачува лѣпо перје и избегне појаву перути. “А што је главно, он тада откачи, ја му укључим радио, и он се мије десетак минута. Ја само поврѣмено вирнем и провѣрим како је” – вели Татјана.

Макеша нѣје само пѣвач, већ воли и да попричаа, и он обично говори све што чује, али осмишљено. На примѣр, кад се породица спрема на посао, папагај говори: “На посао, на посао, устај! Bye-bye! Love you!” И мимиком показује пољубац. А кад се породица буди: “Good morning!”

“Зове ме по имену: ′Тањуша! Тањуша′ – док не дођем по њега и узмем га на раме.” – прича власница.

Кад је Макеша гладан, он говори: “Клопати! Укусно! Мммм!” А кад хоће под туш, виче: “Shower!” Ако се ужели пса Оскара, такође га може позвати по имену.

Породица Чижикових се у Канаду преселила прѣ више од 20 година, но у Бѣлорусији су остали њихови рођаци. Сáма Татјана је дуго живѣла у Летонији, премда нѣје Летонка – отац јој је био војник. Татјанин муж је родом из Бѣлорусије. Сада пар живи сѣверно од Торонта – раде као менаџери у великом забавном центру.

Изворник: Naviny.by

(Visited 114 times, 1 visits today)