ПИСМО СВЕШТЕНОГ КИНОТА СВЕТЕ ГОРЕ АТОС КОНСТАНТИНОПОЉСКОМ ПАТРИЈАРХУ ПОВОДОМ ЗБЛИЖАВАЊА С РИМСКОМ ЦРКВОМ

У редакцију AgionOros стигао је текст посланице Свештеног Кинота Свете Горе Константинопољском Патријарху Вартоломеју. Писмо, посвећено посети римског папе Константинопољу новембра 2014. године, било је написано у децембру, али је обнародовано тек сада.

196572.bСветогорци изражавају недоумицу и узнемиреност у вези са збивањима у Константинопољу, посебно целивањем Патријарха и папе за време Божаствене литургије.

У свом писму атонски монаси наводе примере из богослужбених књига и дела Црквених отаца, која говоре о јеретичким заблудама Латина. Осим тога, они подсећају на велики број атонских мученика, пострадалих због одбијања “да се сложе са Латиномудрствујућима”.

Трагом преподобног Силуана Атонског, они кличу: “Верујем само Православној Цркви: у Њој је радост спасења у Христовом смирењу!”

Свештени Кинот Свете Горе позива на прекид богословског дијалога с римокатолицима, који упорствују у својој јереси. Такав дијалог води само “пометњи међу верницима” и не доноси никакве друге резултате.

Атонски монаси изражавају Патријарху “своју узнемиреност” и жељу “да црквено јединство како свих православних хришћана, тако и атонских монаха остане непоколебљивим”.

У закључном делу свог писма “представници свих атонских манастира” са “жаљењем и беспокојством” констатују како се у случају настављања зближавања с Латинима могу поновити дешавања педесетогодишње давности, када су атонски манастири престали помињати Константинопољског Патријарха Атинагору, који је скинуо анатему с паписта.

 

Изворник: AgionOros

(Visited 74 times, 1 visits today)