Филип Родић: ОБРАЗ ТВРЂИ ОД СЕДЛА

Одлазећи амбасадор САД у Србији Кајл Скот поново је заблистао попут 51. звездице на америчкој застави, оценивши да се српска јавност „бомбардује лажима“ о његовој земљи. Вероватно је то „бомбардовање“ узрок за лошу слику коју Америка има у Србији


Филип РОДИЋ

ДОМАЋИ заговарачи „суочавања са геноцидом и прошлошћу“, када им се скрене пажња на нека злодела над српским народом, посегну за величанственим аргументом да „треба прво очистити своје двориште“. Високи свештеник божанства којем се они клањају, амбасадор САД у Србији Кајл Скот, међутим, не мисли тако. Он мисли да је његов задатак да чисти српско двориште, без обраћања пажње на своје. Он проповеда да се јавност у Србији „свакодневно бомбардује најгрознијим лажима које се односе на Америку, на западне земље и на ЕУ“, чиме се, како верује, „не чини услуга интелигенцији српског народа“ и „због чега се они суочавају са разним изазовима како би пренели (своју) поруку“.

„СРБИ нису увек били злочинци, а нису увек били ни жртве“, вероватно је једна од порука коју се он мучи да пренесе, пошто је и то изјавио на „Дигиталном самиту“ у Београду на којем је и говорио о „бомбардовању Србије“, оном медијском, антиамеричком. А када су то „Срби били злочинци“?, запитали бисмо га. Да ли је могуће да представник „светионика демократије и људских права“ сматра да је ма који народ икада могао бити злочиначки? Покушавајући да на овај начин покаже некакву објективност, непристрасност и добронамерност, Кајл Скот је највише показао да ни његовој интелигенцији није „учињена услуга“. На сопственом примеру демонстрирао је какву рупу у интелигенцији може да начини свакодневно бомбардовање најгрознијим лажима.

Одлазећи амбасадор САД у Србији Кајл Скот

ЗА разлику од Скота, који није (макар по извештају америчког пропагандног сервиса „Глас Америке“, одакле су преузети горњи цитати) отворено и јасно рекао ко то српску јавност „бомбардује“, нити које су то „најгрозније лажи“, него је навео неколико увреда упућених њему лично преко „Твитера“, ми нажалост можемо да пишемо књиге о лажима, клеветама и увредама којима је српски народ био, а и даље је, изложен у амбасадоровој земљи. Лажи, клевете и увреде на рачун не само државе Србије него целокупног српског народа изнели су готово сви амерички медији главног тока, највиши државни функционери, Холивуд…

СРБЕ „одвратним“ сматра бивша америчка државна секретарка Мадлен Олбрајт. Бивши председник Бил Клинтон за Србе је рекао да су „терористи“ и „силоватељи“. Ричард Холбрук, човек којег је Вашингтон сматрао најбољим за преговоре са Београдом, Србе је сматрао „злочиначким дупеглавцима“. Дејвид Гомперт, који је Србе 1994. називао „вирусом који треба избрисати“, касније је постао директор за Европу у Савету за националну безбедност Џорџа Буша. „Против Срба водићемо рат – дипломатски, економски, политички, пропагандни и психолошки“, рекао је Џејмс Бејкер 1992, тада на месту државног секретара. О ефекту пропагандног рата сведочи у студији под називом „Демонизација Срба као пропагандни удар“ из 2009. професор емеритус Универзитета Пенсилванија Едвард Херман. „Успешна демонизација Срба, која их је учинила одговорним за ратове у Југославији као и јединим геноцидним убицама, био је један од највећих пропагандних тријумфа наше ере. Изведена је толико брзо, са таквом једнообразношћу и некритичком посвећеношћу у западним медијима главног тока да је дезинформисање имало (а и данас има, после скоро две деценије) сасвим отворено поље“, навео је он 2009. године.

Наши драги клеветници

ПРЕГРШТ је примера. Од оправдавања покоља и прогона Срба на Косову по доласку Кфора, које су амерички медији називали „убиствима из освете“, што је термин преузет директно од Стејт департмента, преко скандалозног извештавања Си-Ен-Енове звезде Кристијан Аманпур, до додељивања Пулицерове награде 1993. године Џону Бернсу и Роју Гутману, за које се касније доказало да су из Босне слали лажне и неетичке извештаје. Овако је и данас, па конгресмен Тед Барчет без проблема Србе назива „смећарским и одвратним народом“, комичарка Челси Хеднлер „геноцидним“ и „срамотним“, а агенција АП смењеног српског министра у косовској влади оптужује за говор мржње и непоштовање жртава, јер је припаднике ОВК назвао терористима и оспорио западњачку верзију инцидента у Рачку.

АКО јавност у Србији не гаји добро мишљење о Америци због бомбардовања лажима, ко то бомбардује грађане Немачке, Холандије, Француске, па чак и Канаде и Мексика, који, по истраживању Пју центра из октобра 2018, махом не гаје никакве симпатије према САД? Да ли је Скоту, како је рекао, током боравка у Србији због ових клевета, лажи и увреда „кожа постала тврђа од коже седла“, или му је образ био такав одраније?

Изглед и опрема текста: Словенски вѣсник

Изворник: Вечерње новости (штампано издање, четврта страна, 8. септембар 2019)

(Visited 108 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *