Желидраг Никчевић: КО НАМ ТО ДРЖИ СТРОГЕ ЛЕКЦИЈЕ?

Занимљива је личност кренула у рат против наизглед свемоћне Урсуле. Лаура Кевеши у Румунији је водила Агенцију за борбу против корупције, има 49 година. За неколико година рада тамо је правди привела хиљаде корумпираних министара, медијских тајкуна, судија, тужилаца, посланика и бизнисмена. Сад води Европско тужилаштво


Желидраг НИКЧЕВИЋ

Европске вриједности, кажете? Темељне? Океј, да прелистамо препоручену лектиру, да погледамо ко нам то држи строге лекције, коме се овдашњи хохштаплери свакодневно савезнички улагују и клањају.

Berliner Zeitung је управо изашао са насловом „Фон дер Лајен нервозна: тужилац ЕУ истражује договор са Фајзером“.

Госпођа предсједница Европске комисије на тој функцији се налази јер јој у Њемачкој, после пљачке Министарства одбране, више није било мјеста. Да се не задржавамо на детаљима: кад су њемачки тужиоци од госпође затражили да достави преписку са своја четири паметна телефона, она је једноставно рекла да их је изгубила. Сва четири одједном!

Урсула Фон дер Лајен, председница Европске комисије

А сад читамо: „Неустрашиви експерт за корупцију Лаура Кевеши жели да открије ко је био умијешан у више милијарди долара вриједне послове са фармацеутским компанијама“. Берлинске новине у стопу слиједи и апсолутно провладин магазин: „Ово је жена пред којом европски преваранти треба да дрхте“, пише Der Spiegel о Лаури Кевеши. Већ неколико недјеља Европско тужилаштво на челу са Кевешијевом води истрагу против непознатих лица. „Главни европски ловац на корупцију има много моћних противника“, примјећује Neue Zürcher Zeitung. По свему судећи, клептоманија се више не може прећутати. Неко мора да одговара за огромну пљачку током такозване пандемије.

Занимљива је личност кренула у рат против наизглед свемоћне Урсуле. Лаура Кевеши у Румунији је водила Агенцију за борбу против корупције, има 49 година. За неколико година рада тамо је правди привела хиљаде корумпираних министара, медијских тајкуна, судија, тужилаца, посланика и бизнисмена. Сад води Европско тужилаштво.

Лаура Кевеши, јавна тужитељка ЕУ

ФдЛ (популарна скраћеница за шефицу Европске комисије) одавно нервира огроман број других чланица ЕК и европосланика. Омбудсманка ЕУ Емили О’Рајли је још прије годину дана жељела да зна шта се десило са легендарним уговорима са фармацеутским компанијама током пандемије коронавируса. Нажалост, фон дер Лајен „није могла да пронађе“ текстуалне поруке које је размјењивала са партнерима на ту тему. Љутитој омбудсманки је речено да се СМС поруке „небитног садржаја“ не архивирају. То јест, прошли пут је ФдЛ изгубила четири паметна телефона, а сад је – упс! – обрисала текстуалне поруке. Извините, господо из полиције! А ради се о томе да је она превише интимно разговарала са Албертом Бурлом, шефом компаније Фајзер, о количини и цијенама вакцина за цијелу Европу. Без додатних очију и ушију. Једини који је, највјероватније, био упознат са овим интимним преговорима је њен законити муж, који се, гле чуда – навелико бави фармацеутским бизнисом.

У септембру је Рачуноводство ЕУ изложило Фон дер Лајен оштрој критици. Међутим, у покушају да испитају легитимност коришћења пореских милијарди, ревизори су ударили у зид ћутања. Комисија им није доставила ниједан од тражених докумената. Утврђена су бројна кршења током процедура издавања дозвола за употребу 1,8 милијарди доза вакцина: фон дер Лајен је заобишла успостављене контролне органе. Планирани састанак научника за утврђивање стратегије вакцинације за 2022. никад није одржан. Ревизори су примијетили да је Урсулино одбијање да преда документе „веома необично“ – таква блокада се готово никад не дешава у пракси ЕУ, написали су у свом извјештају.

Високи званичници Европске комисије веома су нервозни због истраге, наводи обично добро обавијештени магазин Politico. Предсједница ЕК закључила је са шефом компаније Фајзер Албертом Бурлом уговоре вриједне 71 милијарду евра. И мислила да се извуче. Али ситуација у ЕУ је таква да би многи хтјели да сруше Лајен са њеног мјеста. И сад долази румунска адвокатица, тужилац ЕУ, која затвара канале информисања о овом случају – јер сматра да је то посао огромних размјера. У лаконичном саопштењу њена агенција је рекла: „Европско јавно тужилаштво потврђује да истражује набавку вакцина против КОВИД-19 у Европској унији. Ова изузетна потврда је дата због високог интересовања јавности. У овом тренутку неће бити објављени додатни детаљи.“

Као што претпостављате, спремност компаније Фајзер на сарадњу је близу нуле: док су се пред комисијом већ појавили шефови Moderna, Sanofi и Astrazeneca, шеф Фајзера Бурла је отказао своје учешће. Умјесто тога, послао је представницу, Џанину Смол, чији је наступ шокирао комитет. Између осталог, она је једноставно рекла да Фајзер није спровео никакво истраживање о томе да ли вакцинација BionTech вакцином спречава заразу трећих лица. Одговор је – не спречава, како је пракса показала, а све супротне изјаве биле су намјерна лаж компаније.

Што пажњу јавности директно враћа на судбину 71 милијарде евра у рукама госпође фон дер Лајен, која нам држи строге лекције о темељним европским вриједностима. Којој се, нажалост, овдашњи хохштаплери свакодневно савезнички улагују и клањају.

Изглед, повезнице и опрема текста: Словенски вѣсник

. . .

Изворник: ИСКРА

(Visited 136 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *