Усправна Србија: БЕОГРАД ДА УСТУПИ ПРИШТИНИ „ЕУРОПРАЈД 2022“

Политички покрет „Усправна Србија“ упутио је отворено писмо градоначелнику Београда Александру Шапићу, поводом манифестације „ЕуроПрајд 2022“, најављене за септембар. Писмо преносимо у целости


* * *

Поштовани господине Шапићу,

Београд ће од 12. до 18. септембра бити домаћин манифестације „ЕуроПрајд 2022“. Ово је централни европски ЛГБТ догађај и најзначајније друштвено дешавање које ће ове године бити организовано у нашој земљи. Према најавама, учешће у овој манифестацији узеће најмање 20.000 особа.

Нема никакве сумње да је Београд спреман да „ЕуроПрајд 2022“ организује на највишем нивоу и да припаднике ЛГБТ заједнице дочека раширених руку, чистог срца и отвореног ума. Гаранција за то је, поред огромног искуства у организацији бројних међународних догађаја највећег значаја, непоколебљива одлучност председника Вучића да се ова манифестација одржи управо у нашем главном граду.

Београд је показао и доказао да је свет, као што је то, уосталом, и цела Србија, како су то луцидно приметили наши амерички пријатељи. Нажалост, нису сви делови Србије и грађани који у њима живе, и поред тога што то заслужују, били у прилици да попут Београда и Београђана покажу добру вољу и организационе способности које поседују. Ово се односи и на неке од највећих градова у нашој земљи, који никада нису добили могућност да организују било који значајнији интернационални догађај.

Град којем је у овом смислу, без икакве сумње, нанета највећа неправда је Приштина. У питању је четврти град по броју становника у Србији и главни град АП Косово и Метохија. У Приштини, граду у коме живи више стотина хиљада добрих, срдачних, љубазних и гостопримљивих људи, никада није организована ниједна велика међународна манифестација.

Уз то, Приштина је град који је у последњих пар десетина година остварио највећи напредак у области међуетничке толеранције, људских права и, што је вероватно најважније, имплементацији европских вредности и стандарда у свакодневни живот грађана. Етничка шароликост и складан суживот који у Приштини владају, као и однос власти и грађана према припадницима ЛГБТ заједнице, најбољи су доказ тога.

Због тога, Усправна Србија позива Град Београд да организацију „ЕуроПрајда 2022“ препусти Приштини!

Овим гестом Београд би показао несебичност и великодушност, истовремено одајући признање средини која је за кратко време израсла у истинску метрополу и која је, пре и изнад свега, право и величанствено лице данашње Европске уније, и поред тога што још увек формално није њен део.

Пружена рука, а овај гест то јесте, први је, вероватно и најважнији, али не и последњи корак на путу подршке добрим и великим стварима. Због тога позивамо Град Београд да финансијске и људске ресурсе намењене „ЕуроПрајду 2022“ преусмери Приштини која, сасвим сигурно, због кратког времена, неће бити спремна да без овакве подршке организује ову изузетно значајну манифестацију.

Време је за дела, време је за истинску подршку, време је да Београд још једном покаже сву своју величину.

Београд то може, Приштина то заслужује!

У нади да ћете заложити Ваш политички ауторитет у сврху реализације овог добронамерног предлога Усправне Србије, за који искрено верујемо да је у сагласју са вољом огромне већине грађана Београда и Србије, срдачно Вас поздрављамо!

Београд, 26. јул 2022.

За Усправну Србију

Драган Добрашиновић

Изглед и опрема текста: Словенски вѣсник

. . .

Изворник: НОВА СРПСКА ПОЛИТИЧКА МИСАО

(Visited 114 times, 1 visits today)

Зоран Туцаковић

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *