ЦРКВЕНОСЛОВЕНСКИ ЈЕЗИК КАО НИТ КОЈА ПОВЕЗУЈЕ СЛОВЕНСКЕ НАРОДЕ

СРБ уприличило округли сто посвећен древним литургијским традицијама


23. маја, уочи празника свете равноапостолне браће просветитеља Ћирила и Методија, одржан је онлајн округли сто „Старе литургијске традиције Руске и Српске Православне Цркве као духовни темељ руско-српских односа“ у организацији Српско-руског Братства Светих Цара Николаја и Владике Николаја. Модератор округлог стола био је председник Братства Драган Буковички. Као гостујући модератор и стручњак позван је и писац, теолог, публициста Владимир Басенков.

Дискусија је окупила угледне представнике српске интелигенције у покушају да заједнички одговоримо на питање колико би за српско православно друштво било актуелно отварање парохије са староруском богослужбеном традицијом у Србији или пак обнова српских средњевековних богослужбених традиција у органском јединству са савременим обредима канонске Српске Православне Цркве. Учесници сусрета били су познати политиколози Стеван Гајић и Александар Ђокић, богослов и преводилац Иван Недић, доктор филолошких наука и научни сарадник Владимир Дмитријевић те антрополог Јелица Ћирика, истраживач старосрпске културе Лазар Ђуровић и филолог русиста Марко Јевтић. Руску страну је представљао свештеник Алексиј Гугливати, који је са српском публиком поделио своје богато искуство као настојатељ једноверске парохије у подмосковском граду Куровском, али и других парохија којима он управља.

Наступ др Владимира Димитријевића на Округлом столу

Учесници су видно заинтересовани разматрали наведену тему, а током дискусије уједно су постављали и нова питања у вези са животом Цркве, испољавајући на тај начин дух хришћанске љубави и саборности. Без обзира на различите тачке гледишта, а понекад чак и на дијаметрално супротне ставове о наведеној теми, може се рећи да већина учесника показује интересовање за тему истраживања општецрквеног литургијског предања, које у себи има далеко више заједничког него што би се то могло на први поглед учинити. Низ учесника округлог стола изнео је мисао да би настанак условно “једноверне” (односно, више усмерене на локалну црквену традицију, али несумњиво уз прихватање живог наслеђа староруске традиције) парохије у Србији био добар темељ и за духовни живот и за јачање веза између двају братских народа.

Марко Јевтић

(Visited 189 times, 1 visits today)

Буковички

Learn More →

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *