РАЗОТКРИВЕНА ЈЕЉЦИНОВА УЛОГА У ДОНОШЕЊУ ОДЛУКЕ О ЗАУЗИМАЊУ АЕРОДРОМА СЛАТИНА

Гост ауторске емисије „Визави света“ главног уредника часописа „Међународни живот“ генерал-пуковник Леонид Ивашов испричао је детаље доношења одлуке о пребацивању руског миротворног контингента из Босне и Херцеговине на Косово 1999. године.


Генерал Леонид Ивашов

По Ивашовљевим речима, испочетка је руска команда водила преговоре с Американцима: „Генерал са три звездице Фогелсон је донео папир, по коме се нашем батаљону ‚дозвољавало‘ да учествује у операцији у америчком сектору. Ја тај папир нисам примио. И ја и Игор Сергејев (министар одбране Русије – прим. ур.) изложимо то Јељцину. ‚На тај начин, Борисе Николајевићу, ако на то пристанемо, Ви западате у потчињеност Клинтону‘. Требало га је видети кад се Јељцин придигао: ‚Ја? Клинтону?!‘ И крај, дао нам је одобрење за ту операцију“ – испричао је генерал.

Леонид Ивашов се 1996-2001. налазио на положају начелника Главне управе за међународну војну сарадњу министарства одбране Русије.

Смисао руског усиљеног марша на Приштину из Босне у ноћи 11. на 12. јун 1999. састојао се у утврђивању на аеродрому Слатина без усаглашавања са другим војскама. Сматра се да су последични захтеви руководства НАТО „да се Руси избаце по сваку цену“ могли да изазову почетак Трећег светског рата.

Маршрута скока руских десантника на Приштину

Раније је о маршу руских десантника на Приштину за „Међународни живот“ подробни причао генерал-пуковник југословенске војске Небојша Павковић: „Њихов марш се може упоредити с подвигом: ја не знам у каквим околностима су они кренули из Босне, али знам да, кад су стигли на аеродром, нису имали ни капи горива у резервоарима. Ипак је њихова појава на Косову, у Приштини и на самом аеродрому било велико олакшање за српски народ, који их је поздравио с огромном радошћу. За нас је све то била велика морална подршка и охрабрење“ – сећао се Павковић.

Изворници: Международная жизнь / Лента.ру

(Visited 142 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *