СРПСКИ ПАДОБРАНЦИ ОДАЛИ ПОЧАСТ РУСКИМ ВОЈНИЦИМА НА ДАН ВАЗДУШНО-ДЕСАНТНИХ СНАГА РФ

Ветерани 63. падобранске бригаде Војске Србије на Дан Ваздушно-десантних снага Руске Федерације (2. август) одали су почаст руским војницима који су бранили Србију, положивши цвеће на споменик у центру Београда.

Фото: © РИА Новости / Евгений Биятов

Српски падобранци из Удружења ветерана 63. падобранске бригаде су се окупили у Цркви рођења пресвете Богородице на Калемегдану у центру српске престонице. Место је изабрано зато што је храм након Првог светског рата обновио 1920. године познати руски и југословенски архитекта Николај Краснов.

Након свечане литургије у част православног празника Светог Илије у цркви Ружици, српски падобранци са заставама руских падобранаца и 63. падобранске бригаде положили су цвеће на Споменик руским и српским војницима који су бранили Београд у Првом светском рату.

“Ветерани 63. бригаде ће учинити све да се сачува мир православног неба и сећање на руску и српску мртву браћу, посебно падобранаца”, саопштено је из Удружења.

Наглашено је да веза са руским падобранцима није само војна специјалност, него и етнички, културни и духовни однос.

Споменик руским и српским војницима палим у одбрани Београда 1915. и борбама у Србији пре тога. Обележје је у облику крста у чијем је центру мотив Светог Ђорђа, симбола руске војске и победе

Споменик српским и руским војницима погинулим у Првом светском рату 2014. године открили су тадашњи председник Србије Томислав Николић, патријарх српски Иринеј и председник Фонда Андреја Првозваног Владимир Јакуњин.

Споменик који је дело руског вајара висок је 2,7 метара, а направљен је од гранита и бронзе.

У Србији је током Првог светског рата убијено пола мушког становништва. Међу погинулима било је више од 9.000 руских војника који су се борили за слободу Србије. Остаци руских морнара и артиљераца који су учествовали у одбрани Београда од аустро-угарских трупа, сахрањени су у крипти споменика Руске славе на Новом гробљу и Калемегданској тврђави.

 

(Опрема текста и повезнице: Словенски вѣсник)

Изворник: ВОСТОК

(Visited 94 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *