РУСИЈА У СИРИЈИ: РАТ КАРИКАТУРА

Присталице и критичари Путиновог уплитања воде прави правцати рат, а као оружје им служе карикатуре. Још прѣ но што је руски вођа обзнанио намѣру да започне авиоударе по циљевима у Сирији, СМИ су преплавили цртежи који очигледно приказују немоћ Сједињених Држава пред моћју руског медвѣда. Арапски карикатуристи, са своје стране, прѣдстављају Русију у улози Рамбоа, који спасава из невоље дѣте, Асада.

Још прѣ но што је руски предсѣдник Владимир Путин обзнанио намѣру да започне авиоударе по циљевима у Сирији, нека руска јавна гласила и друштвене мреже почела су очигледно приказивати моћ Москве, која засѣњује собом Вашингтон у сиријском сукобу.

123017Онлајн-издање NewsFront, које себе назива информативном агенцијом, али се сматра пропагандистичким каналом под покровитељством Кремља, унапрѣд је објавило карикатуру поводом Путиновог иступања у ОУН. На њој он својом мишићавом руком гуши предсѣдника Барака Обаму.

Карикатура Виталија Подвицког за агенцију Sputniknews
Карикатура Виталија Подвицког за агенцију Sputniknews

Након отпочињања руских ваздушних напада у Сирији, други пропагандистички канал Кремља, Sputniknews, прѣдставио је читаву серију карикатура, које показују да је Русија једина поуздана сила, а САД – беспомоћна земља.

230728359

Карикатура Виталија Подвицког за агенцију Sputniknews
Карикатура Виталија Подвицког за агенцију Sputniknews

230728427Још једно руско онлајн-издање помоћу карикатуре говори о томе како САД, ИДИЛ и Слободна сиријска армија дрхте од страха пред медвѣдом, символом Русије.

230729485Чак је и руска амбасада у Уједињеним Арпаским Емиратима прибѣгла друштвеним мрежама да би подржала тврдњу Кремља о томе како су сви бојовници што ратују са сиријским предсѣдником Башаром ал Асадом исти. Својом карикатуром оно је исмѣјало тврдњу САД да умѣрене устанике трѣба наоружати.

230729441За то врѣме, арапски карикатуристи већином приказују руске војнике у Сирији у виду Рамба, који долази у послѣдњем тренутку и спасава бебу Асада.

230729391Има још и карикатура на којима Асад своје арапско име мѣња у руско, типа Башарински или Асадов.

230729530Постоји карикатура, одражавајућа у арапском свѣту популарно мнѣње о томе како је сиријски рат пробитачан за САД и Русију, али се води на штету Арапа. Сајт Arabi 21 News приказао је Руса и Американца који држе Арапина и бију га штаповима.

230729214На другој карикатури се подвлачи контраст између америчке подршке сиријској опозицији и руско-иранске помоћи Дамаску. На њој је изображен Американац гдѣ подаје сиријском опозиционару тањир с натписом „Програм наоружавања сиријске опозиције“ у коме се налазе некакве мрвице. За суседним столом сѣди прѣдставник режима, а Иранац у турбану га послужује тањиром с натписом „бојовници“, показујући како Иран и друге шиитске формације подржавају Асада. Кра њих стоји Рус, који Асаду на тањиру износи војне авионе.

230729307На још једном цртежу су приказана сиријска дѣца, окружена руинама и смећем. Она указују прстима на небом летѣћи авион и нагађају чији је: сиријски, амерички, француски, турски или руски.

Припрема и обрада: Словенски вѣсник

Изворници: ИноСМИ/Ал Џазира

(Visited 612 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *