Војислав Шешељ: ПРИЈАТЕЉСТВО НАШИХ НАРОДА ИЗДРЖАЛО ЈЕ ПРОВЕРУ ВРЕМЕНА

Интервју председника СРС Војислава Шешеља порталу Руска народна линија

 1РНЛ: Господине Шешељ, у име читаоца „Руске народне линије“ и читавог руског народа честитамо вам победу над хашким судилиштем! Шта вам је дало снаге да издржите тако дуго у затворској ћелији и на крају однесете победу?

Војислав Шешељ: Пре него што сам отишао у Хаг рекао сам да боравак у притвору неће бити тежак за мене, зато што ћу тамо штитити српске националне интересе. Трибунал у Хагу имао је пред собом за циљ да Србе покаже, мада су се Срби само бранили, као историјског виновника за догађања у бившој СФРЈ, агресора и „геноцидни народ“. Они се тамо нису превише устручавали, користили су лажне сведоке и фалсификоване доказе. Али главно је што је све то документовано и остаће као сведочанство за будућа покољења. Извршио сам оно што сам обећао српском народу: уништио сам Хашки трибунал“. Суд је у потпуности изгубио поверење и ући ће у историју као оруђе Западног тоталитаризма.

РНЛ: Међу главне оријентире Српске радикалне странке у најближем периоду сте убројали мобилизацију њених чланова. Колико дуго, по Вашем мишљењу, може потрајати тај период, када ће странка поново успети да заузме водеће место на политичкој сцени Србије? Какве су перспективе стварања јединствене родољубиве опозиције у Србији?

Војислав Шешељ: Ја већ осећам како се обнавља Српска радикална странка (СРС), ускоро ћемо започети масовне протесте по целој Србији, а циљ протеста је натерати власт на спровођење нових избора у току следеће године. Тренутно је СРС једина алтернатива властима, пошто у Скупштини Републике Србије све партије подржавају ступање у ЕУ по сваку цену, те полазећи већ од тога ми рачунамо на врло добре резултате, јер једино ми нудимо промене после 14 година трајања политике која је разорила привреду и дестабилизовала земљу. Што се тиче обједињавања патриотске опозиције, ми смо увек представљали центар националних идеја, ми можемо разговарати са свим искреним противницима евроинтеграција. Но, у њих не спада остатак Демократске странке Србије, коју води Санда Рашковић-Ивић. Тог руководиоца на место председника партије поставио је садашњи прозападни режим А. Вучића, са циљем политичке игре и вршења улоге лажне националне опозиције, слично ономе како је већ рађено 90-их година са Вуком Драшковићем, тако да је то шаблон истог типа. Раније је она говорила како је хрватска операција „Олуја“, после које је стотине хиљада Срба прогнано из Хрватске, била оправдана, и како је у Сребреници од стране Срба био остварен чин геноцида – и како јој неко сад може веровати да је она патриота? Ако и будемо разговарали о сарадњи, онда то може бити с Ненадом Поповићем. Можемо разговарати с М. Алигрудићем или С. Самарџићем, с озбиљним људима који су били у руководству те партије.

РНЛ: Сасвим недавно протекле су прве заједничке вежбе јединица руске и српске војске у Србији. Које бисте кораке Ви предузели на путу даље зближавања наших земаља у областима војне, политичке и привредне сарадње, уколико бисте били руководилац Србије?

20018446Војислав Шешељ: Лично сам, као представник делегације СРЈ, учествовао на заседању Парламентарне Скупштине Савеза Русије и Белорусије, тада је наше учешће имало статус посматрача. Ми смо још 2000. године иступали за интеграцију с РФ, но у то доба се у Београду десио преврат и Европска Унија је поставила своје извршиоце на власт у Београду исто као сада у Кијеву. Што се тиче будућности, та војно-техничка сарадња с Русијом је гарант безбедности за Србију. Овде је наш циљ пре свега чланство у ОДКБ, а што се тиче привреде, наш циљ је улазак у Царински Савез Русије, Белорусије и Казахстана. То је огромно тржиште, на коме наше робе могу бити конкурентним, док је у трговини с ЕУ све обратно, они своју производњу продају код нас, а наша није у стању да конкурише на њиховом тржишту. Наш главни спољнополитички циљ , осим заштите Косова и Метохије, јесте чланство у ЕАЕС. На крају посебно хоћу да подвучем да Српска Радикална Странка признаје државне границе Русије укључујући с Кримом, у томе је разлика с режимом Вучића, који је већ неколико пута поновио да је за њега Крим саставни део Украјине.

РНЛ: На последњој конференцији за штампу још једном сте потврдили да је Велика Србија идеја-водиља радикалне странке. Истакли сте да ћете је остваривати искључиво мирним средствима. Шта сте имали у виду? Посебно – какав је ваш план за васпостављање уставног поретка Србије на Косову и Метохији? Може ли се о томе сад говорити?

Војислав Шешељ: Велика Србија је смисао постојања Српске радикалне странке, током читаве историје Србија је при сваком територијалном уступку са своје стране подвргавана новој уцени, како би јој се поново одузеле нове територије. Американци не могу вечно у својим рукама држати конце светске политике. Сви су видели шта се догодило у Сирији, ту је положен почетак краја њихове светске хегемоније, а Србија, поред свега осталог, у складу с резолуцијом СБ ОУН бр. 1244 има право на повраћај својих оружаних снага и полиције у своју јужну аутономију. Овде постоји још један важан елемент, власт се мења, погледајте какве партије су на путу ка власти, на пример, у Француској, а то је Национални фронт, партија која је против такозваног независног Косова. Ја сам оптимиста и очекујем да ће као резултат смене власти у Србији бити решена и главна препрека у решавању проблема Косова и Метохије, а у датом тренутку то је режим који пристаје на захтеве што долазе са Запада. У закључку, хтео бих упутити захвалност Русији за сву подршку коју сам добијао током 12 година проведених у Хагу. Пријатељство наших народа издржало је проверу времена и то указује правац за нашу будућност.

 

Припремио Михаил Јамбајев

Захваљујемо Дејану Мировићу и Милану Дамјановићу из Српске радикалне странке за организовање интервјуа

Превео Д. Буковички

Изворник: Руска народна линија  

(Visited 48 times, 1 visits today)