ДУШЕ И РУКУ ДИВНЕ ТВОРЕВИНЕ

Наталија Озерна је на дугом стваралачком путу прошла све етапе таписеријске умѣтности

Наталија Озерна пред својим радом
Наталија Озерна пред својим радом

Најбоље гоблене увѣк су правили мајстори што су у себи спајали таленте и сликара, и ткача. Осѣм тога, ова умѣтност захтѣва изузетно стрпљење и опит. Добар ткач је у суштини живописац, стваралац што умѣсто боја користи свиленкасте нити. Тако да је гоблен сложена, рѣтка техника, и вѣштака што раде у њој јако је мало, тѣм пре овакве разине.

Наталија Озерна је, окончавши Више умѣтничко-индустријско училиште “С. Г. Строганов” радила као умѣтник у комбинату примѣњене умѣтности. Може се рећи да је на дугом стваралачком путу морала проћи све етапе таписеријске умѣтности – од романтичарских пејзажних гоблена, преко мртвих природа до разрада сижеа историјског карактера. Не поводећи се за прагматичним врѣменом, она самостално бира тему, прави скице, изводи композиције у захтѣвној техници ручног ткања, настављајући да развија традиционалну грану свѣтске тематске таписерије.

Карактеристична особеност саврѣменог гоблена је естетски активна улога самог текстилног материјала, разноврсност техника ткања. Рукотворност, својеврсност, колоритна засићеност гоблена њему придају снажан емоционални акценат у ентеријеру.

1gabНаталија Павловна Озерна спада међу малобројне саврѣмене умѣтнике ручног ткаштва који раде у жанру историјског и православног гоблена.

(Visited 133 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *