III ДАНИ РУСКОГ ДЕЧИЈЕГ ФИЛМА У СРБИЈИ „БАЈКЕ ДЕТИЊСТВА“, НИШ, 15-19. IX 2015.

У Нишу ће се од 15-19. септембра 2015. године одржати III дани руског дечијег филма у Србији “Бајке детињства”.

“Бајке детињства” су за Србију постале већ традиционална манифестација. Сваке године фестивал се одржава у разним српским градовима, Ове године домаћин Дана руског дечијег филма у Србији је град Ниш.

Програм фестивала чиниће анимирани, играни и документарни филмови за децу и шипарце. Програми ће бити одржани и на три централна трга, а посебни догађај представљаће отворени биоскоп на градском кеју. У вечерњим часовима житељи Ниша биће упознати с експерименталним филмским остварењима. Заједно с Руско-српским хуманитарним центром у Нишу, организатори ће представити посебан програм анимираних дечјих филмова на тему безбедности у ванредним условима. “Бајке детињства” се неће ограничити само представљањем филмова; биће организована радионица и округли сто. У центру пажње наћи ће се питања изучавања руског језика у Србији и кинематографије као оруђа у образовном процесу.

Дани руског дечјег филма стартују у највећој нишкој градској сали, у Дому војске. На свечаном отварању ће учествовати познати руски глумци и дечји стваралачки колективи из Србије.

Досад је на фестивалу приказано 37 анимираних филмова, 3 играна и 3 документарна остварења. Дечје филмове у западној и централној Србији видело је око 10.000 људи. Ове године организатори се надају да ће бити најмање 6.000 гледалаца.

Дани руског дечијег филма у Србији “Бајке детињства” се одржавају у оквиру социјалног пројекта “Руси на Балкану” (компанија “Витсаида”). Фестивал се одржава уз финансијску подржку Министарства културе Руске Федерације, Руске хуманитарне мисије, као и организационе подршке Амбасаде Русије у Србији, Руског дома у Београду, Српског одељења Фонда јединства православних народа, Координационог савета руских сународника у Србији, Руско-српског Хуманитарног центра и Друштва српско-руског пријатељства “Пуковник Николај Рајевски”. Нарочиту помоћ у организовању овогодишњег фестивала указао је министар одбране Братислав Гашић.



2015. година у Русији је објављена Годином књижевности. Предлажемо вашој пажњи диван цртани филм “Он и Она” режисера Марије Муат, снимљен по причи Николаја Гогоља “Старовремске спахије”, који је приказан на церемонији отварања у Ваљеву 2013.године.

(Visited 59 times, 1 visits today)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *