НОВО НапреДНО ПОИГРАВАЊЕ СА СРПСКИМ СВЕТИЊАМА

Преносимо извештаје два краљевачка јавна гласила — ТВ прилог Ка телевизије и чланак Краљевског магазина — једина која су се одазвала на позив Словенског друштва да забележе наше реаговање на вишемесечно бесрамно и безаконо поступање градских и републичких установа поводом иницијатива за подизање споменика на Тргу Светог Саве у Краљеву. 

Потпун, документима поткрепљен наш извештај датим поводом биће понуђен јавности за неколико дана — Словенски вѣсник


Краљевски магазин: У КРАЉЕВУ БРАТ НА БРАТА

Оно што је Свети Сава учинио пре више од осам стотина година, кад је после смрти Стевана Немање настојао да измири завађену браћу, у данашње време се очекује од Министарства културе и информисања, председника државе и представника локалних власти у спору насталом у вези подизања споменика на Тргу Светог Саве. У тренутку кад је пре нешто више од године представљена идеја о подизању споменика Светом Сави на тргу који носи његово име, иницијатори нису претпостављали да ће сплет будућих догађаја донети бројне проблеме који се, уместо да буду решавани, додатно усложњавају. Да би тако нешто могло да се деси наговештено је у тренутку кад је из локалне самоуправе стигла потврда о покретању иницијативе за подизање споменика краљу Стефану Првовенчаном на истом месту. Чини се да је тада постало јасно зашто нема одговора на бројна питања упућена градским властима након што су идеју Словенског руштва подржале двадесет две организације цивилног друштва. Мало наде да би тензија могла да попусти пружила је једна од претходних седница Скупштине града, кад је са дневног реда повучен предлог о формирању одбора за подизање споменика Стефану Првовенчаном, али су се коначно распршиле након што је поново враћен и усвојен на последњој седници парламента пре само десетак дана. Иницијатори идеје за подизање споменика Светом Сави сматрају да је предлог, као допуна дневног реда, провучен на мала врата и без изјашњавања јавности о предлогу који несумњиво доводи до све израженијих подела у локалној средини.

Да сила Бога не моли било је видљиво након потврде да су за само четири дана донете потребне одлуке, и обезбеђена знатна средства у градском буџету, за подизање споменика Стефану Првовенчаном, а да на иницијативу за споменик његовом најмлађем брату није одговорено ни после више месеци. Био је то повод за обраћање министру културе и информисања, али и председнику Србије са жељом да уложи ауторитет и утиче на Градско веће да размотри иницијативу и донесе било какву одлуку.

Дужни су били да размотре иницијативу а нису, иако тврде другачије. После четири месеца на једном листићу папира добијају иницијативу о подизању споменика Стефану Првовенчаном, а за само четири дана је прибављена сва потребна документација и оберучке прихваћена на седници Градског већа. Ми поштујемо процедуру, па после неколико дана пишемо жалбу министру и, поучени вишегодишњом жалосном праксом да у Краљеву не одговарају на званично поднете представке, захтеве, молбе и иницијативе, тражимо од Градског већа достављање документације коју смо предали, те да се наш предлог уврсти у разматрање упоредо са другим идејним решењима будућег споменика на Тргу Светог Саве. Ни од њих не добијамо одговор, а дужни су да га дају, па сам се обратио члану Градског већа Радоју Томашевићу, који ми у допису који сам добио није одговорио ни на једно од шест питања — каже председник Словенског друштва Драган Бунарџић.

Подносиоце иницијативе за подизање споменика Светом Сави интересовало је да ли је икада разматрана на некој од седница Савета за очување културног идентитета и историјског наслеђа града Краљева до 7. августа ове године. На информацију да је то чињено у више наврата и да је прибављено мишљење надлежних организационих јединица, Јавног предузећа за уређивање грађевинског земљишта, Завода за заштиту споменика културе и Народног музеја, у Словенском друштву гледају са повеликом дозом сумње, за коју основ налазе у чињеници да им ништа од тога није достављено.

Разлог незадовољства је и одговор на питање да ли ће иницијатива бити уврштена у дневни ред неке од седница градског већа, и какво је мишљење Савета о њеној оправданости, понајвише због образложења да је постављање споменика светитељима са становишта православне теологије идеолошки неприхватљиво без благослова Српске православне цркве. Забуну уноси да се у том контексту помиње допис Одељења за урбанизам, грађевинарство и стамбено-комуналне делатности, али и изостанак одговора на друга питања, између осталих да ли су и од кога прибављена стручна мишљења субјеката који се наводе у одлуци о постављању и одржавању споменика на територији града Краљева. Одговора нема из Министарства културе и информисања, али ни из службе за представке и пројекте председника Републике. Да у Словенском друштву нису седели скрштених руку, потврђује модел споменика Светом Сави који је представљен јавности у септембру ове године и ново обраћање Канцеларији председника Републике.

У Министарству су ми рекли да ћу одговор добити до краја ове недеље, а из Канцеларије сам добио допис од Николе Селаковића, у коме се наводи: У допису који сте упутили председнику Републике, у коме износите жалбу поводом иницијативе за подизање споменика Стефану Првовенчаном на Тргу Светог Саве, обавештавамо вас следеће. Према уставу Србије председник Републике нема овлашћења да поступа по вашој молби. Поред наведених чињеница, а у жељи да помогнемо на било који начин, обавештавамо вас да смо ваш захтев проследили Министарству културе и информисања и граду Краљеву са молбом да надлежне службе сагледају све наводе, као и да о томе будете обавештени писаним путем у законском року“. Писмо носи датум од 15. октобра ове године, а ни министарство ни локална самоуправа нису ме никаквим писаним путем ни о чему обавестиле каже Бунарџић, уз напомену да је на последњој седници Скупштине града баш Селаковић изабран за председника Одбора за подизање споменика Стефану Првовенчаном.

Незадовољство оваквим понашањем представника власти подгрева уверење о јавашлуку и самовољи у органима градске администрације, која се манифестује ниподаштавањем оних који верују да сопственим активностима доприносе побољшању у одређеним сферама живота.

Уверење да представници локалне власти нису показали довољан степен интересовања за подизање споменика Светом Сави не умањује жељу да пројекат буде реализован до краја, можда и у неком другом граду. Понашање представника локалне самоуправе повод је за подсећање на слично из не тако давне прошлости, кад се нису огласили на позив да подрже подизање сличног спомен-обележја. Након што у Краљеву није показан довољан степен спремности да се подржи иницијатива, а у Крушевцу каснило са прибављањем потребне документације, споменик чији је аутор краљевачки вајар Иван Марковић1 завршио је у Тополи.

Да у Краљеву не постоји довољно искристалисан став о потреби за обележавањем значајних датума из историје, сведочи не тако давно одустајање од подизања седамнаест метара високог споменика Јелени Анжујској у подножју средњовековног града Маглича. У културним круговима потврђују да је бесповратно пропуштена шанса понудом једног од највећих светских вајара Зураба Церетелија да овај монумент буде поклоњен Краљеву. Мало је оних који се сећају да су у Краљеву боравили представници аутора са предлозима три решења, од којих је представницима града препуштено да изаберу једно. У таквим околностима разумљиво је разочарање председника Словенског друштва и бујица тешких речи упућених на адресу представника власти.

Неки у Београду, као и наше власти у Краљеву, замишљају да је ово њихова територија, па могу да раде шта хоће. Њима је то лепа тезга, да се опере нека лова, а у суштини је бахатост. Растерали су све који умеју нешто да раде, а на нама је да их приморамо како би схватили да не могу тако. А споменик ће бити подигнут у другом месту, јер жеља за тим постоји.

У нашем случају није проблем у томе да ли ће идеја бити прихваћена или неће. Проблем је што нам не одговарају и показују да на себе гледају као на свемогуће дрматоре који не морају да се држе никаквих правила понашања, а ми смо раја, робље према коме могу да се понашају како хоће каже Бунарџић.

Немоћ да се учини било шта повод је за обраћање јавности, више као покушај да се разочарање подели са још неким, него уверење како би било шта могло да се промени. Уједно је и прилика за подсећање на друге пројекте чија реализација је у току, а доводи се у сумњу. Једним од таквих сматра се споменик на Тргу српских ратника чији је постамент, кажу у Словенском друштву, у много лошијем стању него пре почетка рестаурације, а брине и уверење да се обимним радовима приступило без јасно дефинисаног става струке. И док из Скупштине града стиже потврда о формирању седмочланог одбора са задатком да спроведе поступак подизања споменика Стефану Првовенчаном, од испуњења услова које је поставило Министарство културе и информисања до завршетка посла, у Словенском друштву упозоравају на могућу велику бруку. Ако је није било до сада, ово је, кажу, добра прилика за то, због чега се неопходним сматра да се још једном размисли о ономе у шта се упетљава.

Изворник: Краљевски магазин, бр. 363 од 18. новембра 2018, стр. 48-53

Т. Радовановић
Фото: М. Радовановић


1 Аутор споменика у Тополи је заправо руски уметник Александар Јесински. Иван Марковић је на споменику радио као главни помоћник аутора. А у Краљеву не да „нису показали спремност“, него на иницијативу, према устаљеном обичају, нису ни одговорили – прим. Словенског вѣсника.

(Visited 272 times, 1 visits today)

One thought on “НОВО НапреДНО ПОИГРАВАЊЕ СА СРПСКИМ СВЕТИЊАМА

  1. Не знам где коментар да оставим, јер сам ноћас одмах пренео чим сте објавили..-))Шалим се, оставићу и код нас..вама једино могу да поручим да
    НЕ–ОДУСТАЈЕТЕ!

    Велики поздрав,

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *