САДРЖАЈ:

ПРЕДГОВОР

РУСКИ ИЗГОВОР

ИСТО ИСТИЈАТО

ЗБОГ ВУКА

УДВОЈЕН СУГЛАСНИК

УМЕКШАНО

УМЕКШАНО + ЈОШ НЕШТО

ТУ НЕГДЕ

ПРИДЕВИ

ТУЂИЦЕ

МЕДИЦИНА

УМАЊЕНИЦЕ

МУШКИ / ЖЕНСКИ РОД

ЖЕНСКИ / МУШКИ РОД

РЕДОСЛЕД СЛОВА

РЕДОСЛЕД СЛОГОВА

САМОГЛАСНИК ВИШЕ

САМОГЛАСНИК МАЊЕ

СУГЛАСНИК ВИШЕ

СУГЛАСНИК МАЊЕ

ЗАМЕНА САМОГЛАСНИКА

ЗАМЕНА СУГЛАСНИКА

КРАЋЕ

ДУЖЕ

А, Я / Е

А, Я / О

БЕЗ, БЕС / НЕ

В / Б

В(О) / Н(А)

В / У

ВЫ / ИЗ

Г ↔ Х

Д ↔ Т

Е / А

Е / И

Е / О

Е / У

Ё / Е

Ж / Ђ, Џ

Ж ↔ З

З / С, Ц

И / А

И / Е

И / У

-ИК

Й / В, У

К / Г

К ↔ Ц

ЛО / У

М / В

М ↔ Н

О / А

О / ЈЕ

О / И

О / У

ОЛ / У

ОЛО / ЛА

ОЛО / ЛЕ

ОРО / РА

ОРО / РУ

ПЕРЕ / ПРЕ

Р / С

С / З

С ↔ Ц

С ↔ Ш

Т ↔ С

У, Ю/ А

У / В

У, Ю / И

У / О

УХ / Е, О

Ф / Т (грчко Θ)

ЗАМЕНА Ф

БЕЗ Х

Х / К

ЗАМЕНА Х

Ц / К

Ц / Ч

Ч / Ц

Ш / Ч

ГЛАГОЛИ

СПОЈЕНО

РАЗДВОЈЕНО

СУЖАВАЊЕ

РАЧВАЊЕ

СКРЕТАЊЕ

ДОКУЧИВО

ОПИСНО

ПЕЦАЊЕ

УНАКРСТ

ЗАВРЗЛАМЕ

НИ НАЛИК

ЗАБОРАВЉЕНО?

СКРАЋЕНИЦЕ

 

 

 

 

 

 

Сава Росић

Водич кроз руски језик

(Приручник за сналажење у руском)

ПРЕДГОВОР

Руски језик се на филолошком факултету предаје будућим језикозналцима и преводиоцима. А сви остали, ако пожеле, могу се самостално упутити у разумевање свега написаног на руском језику. Ма какво учење руског!? Ово НИЈЕ уџбеник већ упутство за препознавање преиначених заједничких словенских корена. Ви заправо познајете руски језик а да тога нисте свесни! Не верујете? А шта мислите да је био кључ за разумевање сликовног писма? Језик. У давна времена и последњи пастир беше писмен под условом да је из истог или сродног племена. Наиђе са стадом на камену плочу с уклесаним натписом па крене да полагано одгонета (тада није било журбе, а ни предубеђења како је то немогуће). Исто тако и ви данас поседујете кључ за разумевање многих руских речи, пошто је садржан у српском језику. Па што га онда не користите кад вам затреба?

Ова књига садржи око 30.000 руских речи које су исте, сличне или је указано на кончић којим се клупко одмотава. Кад већ толике речи можете препознати, немојте ми рећи како нисте у стању да се у њему снађете. Било би нам кудикамо лакше да у школи учимо старословенски, или макар језик старе српске књижевности, па да разумемо изворна житија наших светих предака, Слово љубве и натпис на косовском стубу деспота Стефана Лазаревића, или појање Павла Аксентијевића и Дивне Љубојевић... Слободно крећите на пут чекају вас изненађујућа открића! Упутићете се у поимање смисла руских речи. Савремени човек нема кад да мукотрпно савладава теорију јер му превод треба одмах. Зато овај Водич нуди учење кроз примену: нове облике, правила итд. учићете током превођења, поредећи их с оним што већ знате у српском језику. И рекламе нам често нуде два у једном (шампон и балзам за косу, рецимо), а овде истовремено имате теорију и праксу. Притом ћете учити само оне нове речи које управо вама требају, без празног хода.

Почећу причом о једном не и једином давном случају. Преврће мој пријатељ, студент историје уметности, у рукама неку фотокопију и јада се како му често затреба руски језик а нема кад да га учи. Узвратим му како руски језик у ту сврху није ни потребно учити неће ваљда преводити лепу књижевност!? А он ме згрануто гледа. Како бих му објаснила шта имам у виду, испишем на листу хартије руска слова која се разликују од српских и њихов изговор (ни то није знао). Онда му кажем да како зна и уме прочита прву реч оног њему важног чланка. Измуца он некако, користећи мој папир с изговором слова, а ја му кажем преведи. Он само запрепашћено трепће, не знајући одакле да крене, а ја му кажем покушај да откријеш корен, одбацивши почетак и завршетак речи, и размисли на шта ти личи. Он неодлучно изусти своје мишљење, које је испало тачно. Затим је прешао на следећу реч, миц по миц напредујући и повремено усхићено откривајући и истоветне речи. На крају прве реченице испоставило се да сам само који пут морала да му преведем реч која му ништа није говорила. Другу реченицу већ смо брже савладали. Док смо стигли до краја чак је и запамтио неке њему дотад непознате речи које су се више пута поновиле. Када је читав чланак прокљувио, био је сав озарен. Сместа је одјурио да купи руско-српски речник... Да не дужим већ одавно је и докторирао, са подужим списком коришћене литературе на руском! А да је кренуо да учи језик по правилима, са све деклинацијама, конјугацијама, префиксима, суфиксима, перфектима, футурима, партикулама итд. задуго би остао заглибљен у теорији, уз то трошећи доста времена (и новца). А све то није му ни било потребно, пошто није намеравао да предаје руски језик већ само да се њиме служи.

За Србе руски језик представља најлакши прозор у свет. Над било којим несловенским језиком морате дуго окапати пре него што узмогнете да га користите. Према томе, размислите колико времена свакодневно улудо протраћите на разбибригу (телевизију, трачарење, укрштенице, рачунарске игрице, друштвене мреже, луњање по интернету и остале занимације) и желите ли да се окушате у нечему сасвим новом. Свакако имате неки хоби па зашто не бисте извидели шта Руси о томе пишу? Или вас занима нека научна област? Руси су доста тога изумели, а остало превели. А све то вам је и у књигама, и на интернету доступно. Те зато крените у узбудљиву пустоловину, уз то кориснију од било које мозгалице за утуцавање времена! Упућивање у руски језик доживите као омиљену игру Асоцијације телевизијске емисије Слагалица или распетљавање ребуса.

Споменућу и моју покојну сестру Ружицу, која је у Москви уз телевизор самостално научила руски (и то без речника). А убрзо се храбро укључила у разговоре које сам водила са Русима. Наравно, било је и смеха, али на грешкама се најлакше учи.

У овој књизи је васпостављен пут којим су већ многи прошли. На исти начин на који сада препознајемо наречја српског језика, и сви савремени словенски језици претходно су били наречја старословенског. Према томе, преостаје само да поређењем са српским увидите на који начин се у савременом руском језику преиначују наши заједнички старословенски корени, а с временом ћете запамтити најчешће коришћене речи (у области која вас занима), сасвим различите од савремених српских. У овом Водичу наведене су само оне речи чије значење можете докучити из српског, док за остале користите речнике било штампане, било на интернету (с тим што треба бити опрезан, пошто нису увек поуздани). А знајте да их и преводиоци користе.

Ова књига се споро чита и полагано бистри, како бисте запазили на које се све начине у руском изврћу вама познате речи, те да вас, када се и сами отиснете на то занимљиво путовање, ништа не би затекло неспремним. Према томе пут под ноге! Спроводите сопствену дегустацију руских речи: окушајте сваку без журбе, искусите је и утувите натукницу, својеврсни путоказ (→) уз речи које на први поглед не одају сличност. Значи, речи не треба набубати, већ рашчивијати. А надам се да ће се неки други латити састављања сличних Водича и за остале словенске језике...

Током путовања ће вам затребати руски претраживач за проналажење онога што желите: www.yandex.ru

Распоред слова на руској тастатури сасвим је другачији од оног који се код нас користи; узгред много је логичнији (кад се само сетим својих мука у младости док сам хватала залет да малим прстом ударим на најчешћи самогласник А како би се и на копијама видео).

Укуцајте у прозорче претраживача: русскаклавиатураонлаин (програм ће исправити словне грешке ру́сскаяклавиату́раонла́йн), па притисните НАЙТИ́ (наћи) како бисте добили руску тастатуру на екрану.

Ако желите да видите промену неког глагола, укуцајте

(глагол) спряже́ние и притисните НАЙТИ

Видећете да има поприлично подударности и сличности, што кудикамо повећава број препознатљивих облика речи. Ево примера:

я ви́жу[1] видим, ты ви́дишь видиш, он, она́, оно́ ви́дит види, мы ви́дим видимо, вы ви́дите ~[2], они́ ви́дят они, оне, она виде

я, ты, он ви́дел видео сам, си, је; она́ ви́дела ~ је; оно́ ви́дело ~ је; они́ ви́дели ~ су, виделе су, видела су (у савременом руском нема помоћног глагола)

пишу́ пишем, пи́шешь пишеш, пи́шет пише, пи́шем пишемо, пи́шете~, пи́шут пишу

я, ты, он писа́л писао сам, си, је; она́ писа́ла ~ је; оно́ писа́ло ~ је, они́ писа́ли ~ су, писале су, писала су

пи́ши ~, пиши́те ~

Ако желите да видите промену неке именице итд. Укуцајте (реч) склоне́ние и притисните НАЙТИ

Ако желите да видите нагласак у некој речи укуцајте (реч) ударе́ние и притисните НАЙТИ

Ако неку реч не можете да прокљувите, укуцајте что тако́е (шта је то) (реч) и притисните НАЙТИ

За превод са преседањем (ако знате реч на неком другом језику) руски превод можете добити овде: www.multitran.ru

У руском има много скраћеница, зато објашњења потражите овде: www.sokr.ru

У овом Водичу НИСУ САДРЖАНЕ СВЕ речи које можете препознати. Што ја почех ти продужи!

Овим нећу да кажем како је лако, већ како је могуће самостално се упутити у руски језик. Притом је важно слушати руски језик, што канда знају и наши кабловски оператери, те се у мноштву страних канала могу наћи највише два руска. Како би вам руски ушао у уво најтоплије препоручујем телевизијске канале РТР-Плане́та и Росси́я-24 (већином новости). Овај други биће вам важнији у прво време: најновије вести већ знате, а кад их чујете на руском, лакше ћете прокљувити значење оних речи које не препознајете. Зато препоручујем руски сајт на коме су не само руски канали него и филмови и серије (укључујући изванредне историјске): https://smotrim.ru

Пети падеж, за ословљавање (вокатив), код Руса се изједначио са првим падежом (номинативом), што творци овог вапаја нису знали:

(убацити слику ВЛАДИМИРЕ СПАСИ СЕРБИЮ)

Занимљиво запажање: Русима српски звучи као староруски, а Србима руски као старосрпски. Зашто? Зато што препознају многе застареле облике из сопственог језика који се још увек користе у оном другом. Према томе, лакше ће се у другом словенском језику снаћи онај ко зна више речи матерњег језика. У суштини, треба извршити прерасподелу значења одређених речи. И уопште, речима се треба бавити почеће да вам се отвара њихово значење. Орвел је знао о чему се ради када је спомињао непомисливе мисли. Једна од њих је и та да се руски језик и без учења може разумети. А када почнете да размишљате о речима, спадаће са њих велови и откриваће се начини на које су наши заједнички преци именовали појмове. Речи могу имати врло дугу историју и испричати невероватне приче. Рецимо, зашто се у српском користе туђице панталоне и чакшире? Стара реч гашће[3] првобитно је означавала кожу са задњих ногу звери (својеврсне кожне панталоне изједна), да би с временом прешла на доње рубље. Или зашто се каже испећи занат? У давнини су деца од малих ногу учила да плету ликове опанке. Први без грешке исплетен опанак стављан је у пећницу да се угљенише, па се његов прах додавао у брашно приликом мешења хлеба који би сȃм новопечени мајстор појео, како би стечено знање остало у њему. Тако је давни словенски обичај, забележен у руском, разјаснио значење српског израза.

РУСКИ ИЗГОВОР

Пошто Руси нису имали Вука Караџића да им олакша, њихов правопис није фонетски него етимолошки. То значи да ћете лакше препознати делове из којих се реч састоји. Што се тиче нагласка може бити било где. Једино правило је да је ё увек под нагласком, али то вам неће много користити: те две тачкице се малтене нигде не стављају. У речи се једино самогласник под нагласком јасно изговара, док се сви остали смандрљају, тј. скраћују и неразговетно изговарају.

Навешћу изговор само оних слова која се разликују:

Ее је (умекшава претходни сугласник)

Ёё јо (умекшава претходни сугласник; увек је под нагласком)

Ии ји (умекшава претходни сугласник)

Йй ј

Чч ћ

Щщ шћ

Ъъ тврди знак (претходни сугласник се изговара тврдо)

Ыы тврдо и (претходни сугласник се изговара тврдо)

Ьь меки знак (умекшава претходни сугласник)

Ээ тврдо е

Юю ју (умекшава претходни сугласник)

Яя ја (умекшава претходни сугласник)

У суштини, ако ми пође за руком да вас охрабрим на први корак самостално одгонетање неког руског текста тиме је мој посао завршен. И знајте: најтеже ће вам бити да проникнете у ПРВИ текст. Мукотрпно откривање, објашњавање и сврставање које даље следи обављено је као доказ већ изнете тврдње да познајете око 30.000 руских речи. Пливање нећете научити бавећи се само теоријом морате скочити у воду. Те зато крећите у самостално истраживање и доживите чари непрегледне словенске шуме. Срећан пут!

ИСТО ИСТИЈАТО

Овде би се могли додати падежни и глаголски облици: а́вгуста, адвока́та, а́мпулу, дай, дам и тако даље, као и множина, те би укупан број испао кудикамо већи.

а, абажу́р, абрази́в, ава́нс, а́вгуст, авока́до, ага́ва, агита́тор,агита́ция, а́гнец,аго́ния, агрега́т, агроно́м(ия)[4], ад (пакао), адапта́ция, адвока́т, адеква́тно, администра́ция, адмира́л, а́збука, азо́т, акаде́мик, акаде́мия, акт, акти́вно, (электро)аку́стика, а́кция, а́лгебра, а́либи, алкало́ид, амазо́нка, амба́р, амби́ция, америка́нка[5], америка́нцы, ами́н, амнези́я, амортиза́ция, амплиту́да, а́мпула, ампута́ция, анало́гия, анана́с, ана́рхия, ана́том, анато́мия, анги́на, анеми́я, анестезио́лог, анестезиоло́гия, анестези́я, анке́та, анома́лия, анони́мно, антиге́н, антиква́р, антило́па, антипа́тия, антипо́д, антоло́гия, антропо́лог, антрополо́гия, анфа́с, ао́рта, апати́чно, апа́тия, апо́стол, апостро́ф, аргуме́нт, аргумента́ция, ареа́л, аре́на, аристокра́тия, аритми́я, а́рия, арма́да, армату́ра, а́рмия, арсена́л, арте́рия, архео́лог, археоло́гия, архи́в, архиере́й, архипела́г, архитекту́ра, арши́н, ас, астроно́м, астроно́мия, атле́тика, атмосфе́ра, а́том, атрофи́я, аудие́нция, ацета́т, ацетиле́н, ацето́н, аэродина́мика, аэро́лог, аэроло́гия, аэроста́т(ика), бактерио́лог, бактериоло́гия, бакте́рия, бал, балдахи́н, балери́на, бале́т, балко́н, банди́т, банкро́т(ство), бар (ноћни забавни локал), барелье́ф, ба́рка, басносло́вно, бедро́, без, безбо́жник, безбо́жница, безво́льно, безграни́чно, безгре́шно, бездо́мник, безду́шно, безли́чно, безлю́дно, безме́рно, безо́блачно, безобра́зник, безобра́зница, безопа́сно, безу́мно, безусло́вно, безуте́шно, белору́с, бензи́н, бесе́да, беспла́тно, беспло́дно, беспу́тица, бесхле́бица, бето́н, библио́граф, библиогра́фия, библиоте́ка, библиофи́л, би́блия, бижуте́рия, бизо́н, бикарбона́т, био́граф, биогра́фия, био́лог, (агро)биоло́гия, биопси́я, биосфе́ра, биофи́зика, бич, благода́рно, благода́тно, благоду́шно, благозву́чно, благоро́дно, благоро́дство, благотво́рно, блаже́нство, (по)бли́же, блока́да, блуд, блудни́к, блудни́ца, блу́дно, боб (биљка), Бог, (пре)бога́то, бога́тство, боги́ня, Богоро́дица, богосло́в, богоуго́дно, бо́дро, бойко́т, бок, бокс (песничење; преградак), большеви́к, бо́мба, босоно́го, бося́к, бота́ника, брат, бра́тия, бра́тски, бра́тство, брига́да, бригади́р, брике́т, бри́тва, бро́нза, брр, бу́йно, буке́т (кита цвећа), бульо́н, бумера́нг, бу́нкер, бунт, буржу́й, бу́рно, бы, бык, ваго́н, ва́жно, ва́за, ва́куум, вакцина́ция, вампи́р, ва́рварски, ва́рварство, ва́та, ватерпо́ло, ваш, ва́шим, ва́ших, вегетариа́нка, вегета́ция, ведро́ (кофа), ве́ктор, велика́н, великоду́шно, величина́, ве́на, венеро́лог, венероло́гия, ве́ра, вера́нда, верифика́ция, вероло́мно, вероло́мство, ве́село, весе́лье, весло́, ветера́н, ветерина́р, ве́че (в/иј/еће), вечери́нка, ве́чно, вибра́тор, вибра́ция, вивисе́кция, ви́за, визави́, визи́р, ви́кинг, вико́нт, вино́(вник), вино́вница, виногра́дарство, виртуо́з(но), ви́рус, вирусоло́гия, виско́за, витами́н, витра́ж, ви́шня, вла́га, вла́жно, вода́, водопа́д, водопо́й, водото́к, во́льно!, во́ля, вонь, вулка́н, вулканиза́ция, вулканоло́гия, вы, вам, вас, вы́дра, высо́ко́[6], гадли́во, газифика́ция, га́йка (навртка), гайта́н, гало́п, гангре́на, га́нгстер, гара́нт, гарнизо́н, гастарба́йтер, где, ге́н, генеало́гия, генера́л, (турбо)генера́тор, генера́ция, гене́тика, гено́м, геноци́д, гео́граф, геогра́фия, геоде́зия, гео́лог, геоло́гия, геоме́трия, геофи́зика, гепа́рд, германиза́ция, геронтоло́гия, гига́нт, гимна́зия, гимна́стика, гинеко́лог, гинеколо́гия, гипс, гита́ра, глаго́л(ица), глас наро́да, гликеми́я, гли́на, глист(а́)[7], глицери́н, глобализа́ция, гло́бус, глу́по, гне́в(но), гнездо́, гни́да, гни́ло, гной, гносеоло́гия, говно́, го́вор, гол, го́ло́, гонг, гондо́ла, гониоме́трия, гора́ (планина), го́рдо, господи́н, го́тика, граб, гравиме́трия, гравита́ция, град (туча), града́ция, градие́нт, грана́т (нар; кристал), грана́та, грани́т, грани́ца, гра́нула, графи́т, графо́лог, графоло́гия, графома́н(ия), грейпфру́т, грех, гре́шник, гре́шница, грешно́, гри́ва, грима́са, грифо́н, гробни́ца, гро́зно, гром, грома́да, гро́мко, грош, грубия́н(ка), гру́бо, губерна́тор, губе́рния, гумно́, гурма́н(ка), гурма́нство, гу́сеница, гу́сто, да, давно́, дактилоскопи́я, далеко́, да́ма, дар, два, две, дво́йка, двойни́к, двоя́ко, дегаза́тор, дегаза́ция, дегенера́ция, деграда́ция, дегуста́тор, дегуста́ция, деду́кция, дежу́рство, дезинсе́кция, дезинтегра́тор, дезинтегра́ция, дезинфе́ктор, дека́да, декаде́нт(ство), дека́н, декана́т, деклара́ция, деко́р, декора́ция, декре́т, делега́т, делега́ция, деликате́с, дели́кт, демаго́г, демаго́гия, демарка́ция, дема́рш, демилитари́зация, демогра́фия, демократиза́ция, демокра́тия, де́мон, демонстра́ция, демонстра́нт, деморализа́ция, денацифика́ция, деномина́ция, депе́ша, депо́, депози́т, депута́ция, дератиза́ция, дермато́лог, дерматоло́гия, деса́нт, десе́рт, десни́ца, де́спот, дестру́кция, десуверениза́ция, детализа́ция, дета́ль(но), дете́ктор, детона́тор, детона́ция, дефе́кт, дефектоло́гия, дефектоско́п, дефектоскопи́я, дефини́ция, деформа́ция, децибе́л, деэскала́ция, ди́ва, диверге́нция, дивизио́н, диви́зия, дида́ктика, дие́та, диете́тика, диза́йн(ер), дизентери́я, дикта́тор, диктату́ра, ди́кция, дилета́нт, (термо)дина́мика, динами́т, дина́р, дина́стия, диоптри́я, диора́ма, диплома́тия, директи́ва, дире́ктор, диск, дискредита́ция, дискримина́ция, дислока́ция, диспепси́я, диспле́й, диспози́ция, дистрофи́я, дисципли́на, дифра́кция, дифто́нг, диэле́ктрик, дневни́к, дно, до гро́ба, добро́, доброду́шно, доброта́, довести́, до́гма(т), догма́тика, догола́, до́за, доза́тор, дозиме́трия, до́кер, до́ктор, доктри́на, докуме́нт, документа́ция, доли́на, допла́та, досло́вно, (не)досто́йно, до́сыта, дота́ция, доце́нт, дра́ма, драматиза́ция, драматурги́я, дрозд,дубра́ва, дука́т, дух, духовни́к, душа́, дуэ́т, дым, ды́ня, евре́йка, едва́, едини́ца, (не)еди́нство, Еле́на, ерети́к, жа́лобно, жанда́рм, жандарме́рия, жанр, жар-пти́ца, жарго́н, желе́, жена́, же́нин, жето́н, живопи́сно, жи́ла, жи́тель, жи́тница, жи́то[8], жрец, жре́чество, жри́ца, заба́ва, заба́вник (забављач), заба́вно, заве́са, заве́т, зави́дно, за́дница, зазо́р (размак), зазо́рно, зако́н, закономе́рно, заку́ска, зали́в, зало́г, зало́м (прелом), зама́х, заме́на, замеша́тельство, за́пад, запи́ска, зара́за, зарасти́, за́се́ка, засло́н, заслу́га, засо́в, засто́й, засту́пник, засту́пница, зато́н, звезда́, зве́рски, зве́рство, зво́н(ко), (при́)звук, зву́чно, здра́вица, зе́бра, земля́, земля́к, земля́нин, зени́т, зени́ца, зима́, зло́(ба), зло́бно, знак, зов, зо́на, зоо́лог, зооло́гия, зуб, и, игла́, и́го, игра́, идеа́л, идeализа́ция, идeнтифика́ция, идео́лог, идeоло́гия, идéя, идиома́тика, идио́т, и́дол, изомéр, изомeриза́ция, изомeри́я, изотéрма, изото́п, ико́на, иконоста́с, и́ли, им, имита́тор, имита́ция, императи́в, импeра́тор, импéрия, импотéнция, импровиза́тор, импровиза́ция, инвали́д, инвeнтариза́ция, инвeсти́ция, и́ндекс, индика́тор, инду́ктор, инду́кция, инéрция, инжене́р, инквизи́тор, инквизи́ция, инко́гнито, инкуба́тор, инкуба́ция, иновéрка, инспе́ктор, инспéкция, инсти́нкт, институ́т, инстру́ктор, инструме́нт, интeгра́л, (ре)интeгра́ция, интерва́л, интeрвéнция, интeрвью́, интере́с, интeрна́т, интeрнационализа́ция, интeрпрeта́тор (тумач), интeрпрeта́ция (тумачење), интeрфeрéнция, интуити́вно, интуи́ция, интоксика́ция, интона́ция, интри́га, инфа́ркт, (дез)инфéкция, инфинити́в, (дез)информа́ция, инфразву́к, инциде́нт, инъéкция, иро́ния, и́скоса, и́скра, исла́м, исламиза́ция, испове́дник, испра́вно, (полу)и́стина, историо́граф, историогра́фия, исто́рия, йогу́рт, йод, каби́на, кабине́т, кавале́р(ия), каве́рна, каде́т, кака́о, ка́ктус, каламбу́р, калориме́трия, калори́фер, кало́рия, ками́н, кана́л, канализа́ция, кандида́т, кандидату́ра, кано́н, канона́да, канониза́ция, каоли́н, каолиниза́ция, капита́л, ка́пля, ка́псула, караби́н, карава́н, каранти́н, карате́, карби́д, карбона́т, карбониза́ция, карбони́л, карда́н, кардина́л, кардио́лог, кардиоло́гия, ка́риес, карикату́ра, ка́рта, карто́граф, картогра́фия, карто́н, картоте́ка, ка́ста, кастра́ция, (био)катализа́тор, катало́г, каталогиза́ция, катастро́фа, катафа́лк, категориза́ция, катего́рия, кате́тер, като́лик, каучу́к, ка́ша, квадра́нт, квадра́т, квадрату́ра кру́га, (дис)квалифика́ция, квант, кварте́т, кви́нта, квинте́т, кво́рум, кво́та, кера́мика, кефи́р, киберне́тика, кила́, кило́, кинематогра́фия, кине́тика, кио́ск, кит (највећи морски сисар), клан, клевета́, клеветни́к, клеветни́ца, клептома́ния, клептома́н(ка), клие́нт, климатогра́фия, климато́лог, климатоло́гия, клин, кли́ника, кли́ринг, клише́, клоа́ка, клон, клуб, клю́ква, ключ, кни́га, коали́ция, ко́бра, кобы́ла, кова́рно, кова́рство, ковче́г, ко́д(екс), кодифика́ция, ко́жа, ко́жица, коза́, кока́рда, ко́кон, коко́с, кокс, коле́но, коли́во, колониза́тор, (де)колониза́ция, коло́ния, колорату́ра, колори́т, кома́рник (мрежа), комба́йн(ер), комбина́т(ор), комедио́граф, коме́дия, коме́та, комите́т, коми́чно, компа́ния, компаньо́н, ко́мпас, компе́тенция, ко́мплекс, комплиме́нт, компози́тор, компози́ция, компо́т, компо́ст, компью́тер, конве́ктор, конве́нция, конверге́нция, конво́й, конгломера́т, конкретиза́ция, конкре́тно, конкуре́нт, конкуре́нция, конопля́, конса́лтинг, консолида́ция, конспира́тор, конспира́ция, констата́ция, констру́ктор, констру́кция, конта́кт, конте́йнер, конте́кст, континге́нт, контине́нт, контраба́с, контрапу́нкт, контра́ст, конту́зия, конферансье́, конфере́нция, конфигура́ция, конфиска́ция, конфли́кт, конфронта́ция, концентра́т, концентра́ция, конце́пция, конце́рн, конце́рт, кончи́на, конъюнкту́ра, конь, конья́к, коопера́ция, коопта́ция, координа́та, координа́тор, координа́ция, копа́ч, ко́пия, копы́то, кора́, корифе́й, кори́ца (цимет), корми́ло, корпора́ция, корпу́скула, коры́то, ко́синус, космого́ния, космоло́гия, ко́смос, ко́со, коша́ра (тор), кошма́р, кра́й(не), краниоло́гия, краниоме́трия, крах, креди́т, кредито́р, крем, кре́пко, кри́вда, кри́во (косо), крик, кримина́л, криминали́стика, криминоло́гия, кри́пта, (само)кри́тика, кров, кроки́, крокоди́л, кро́тко, (полу)кру́г, кру́пно, крыло́, кубату́ра, куда́, кулина́р, кули́са, кум(а́), куми́р, купе́, ку́рва, курс, лабири́нт, лабора́нт, лаборато́рия, ла́ва, лава́нда, лави́на, ла́вра, лагу́на, лазури́т, лак, лаке́й, ла́кмус, лакта́ция, лакто́за, ла́ма, ла́мпа, лампио́н, латиниза́ция, лати́ница, лауреа́т, лафе́т, ле́во, легализа́ция, лега́т, леге́нда, легио́н (легија), ледни́к, ле́ксика, лексико́граф, лексикогра́фия, лексико́лог, лексиколо́гия, ле́ктор, лени́вица, леопа́рд, летарги́я, ле́то, ли, ливре́я, ли́га (савез), лигату́ра, ли́дер(ство), лизо́л, лик, ликвида́ция, лима́н, лими́т, ли́мфа, лингви́стика, ли́ния, лино́леум, ли́ра, ли́рика, лист, листопа́д (опадање лишћа), литерату́ра, лития́, литогра́фия, литурги́я, лифт, лице́й, лицеме́р(ка), лицеме́рно, ли́чно, ло́гика, логи́чно, логопа́т(ия), логопе́д(ия), ло́гос, ло́жа, ло́жница, локализа́ция, лока́ция, ло́но (окриље), лопа́та, ло́тос, лук (биљка), лука́во, лука́вство, лунохо́д, лу́па, люби́мица, лю́ди, ма́гия, ма́гма, магна́т, магнети́т, магно́лия, мазу́т, май, майо́лика, майоне́з, майо́р, майора́н, мак, ма́ксима, макулату́ра (стари папир; шунд), малахи́т, мали́на, (не)ма́ло, малоду́шно, ма́ма, ма́мин, ма́нго, манда́т, мандоли́на, манеке́н, манже́та, манифе́ст, ма́ния, манса́рда, манускри́пт, мануфакту́ра, маргари́н, ма́рка, март, марципа́н, ма́ршал, (полу)ма́ска, масли́на, матема́тика, материа́л, материализа́ция, ма́терин, матери́нски, матери́нство, мате́рия, матриарха́т, ма́трица, ма́фия, махина́ция, ма́чеха, ма́чехин, маши́на, маэ́стро, мегафо́н, медальо́н, медикаме́нт, медици́на, меду́за, мезга́, мездра́, меланхо́лик, меланхоли́чно, меланхо́лия, мелиора́ция, мело́дика, мелоди́чно, мело́дия, мелодра́ма, мембра́на, мемора́ндум, менто́л, менуэ́т, (полу)ме́ра, меридиа́н, мери́ло, ме́сто, мета́н, метафи́зика, мета́фора, метео́р, метеори́т, метеоро́лог, метеороло́гия, мети́л, метиле́н, метла́, метли́ца (цваста), ме́тод, мето́дика, методи́чно, методо́лог, методоло́гия, метони́мия, метро́(лог), метроло́гия, метроно́м, механиза́ция, меха́ника, мецена́тство, миг, мигра́нт, мигра́ция, мизансце́на, мизантро́п(ия), мизе́рно, микро́б, микробио́лог, микробиоло́гия, микро́н, микроско́п, микрофо́н, ми́ксер, (ре)милитариза́ция, мили́ция, ми́ло, милости́во, ми́лостыня, ми́ля, ми́мика, мимикри́я, ми́мо, мимо́за, минера́л, минерализа́тор, минерализа́ция, минерало́г(ия), ми́нимум, ми́нус, ми́рно, ми́ро, миролюби́во, миря́нин, миря́нка, мисте́рия, ми́стика, мистифика́тор, мистифика́ция, ми́тинг, ми́тра, митрополи́т, митропо́лия, мних (монах), мно́го, (де)мобилиза́ция, мо́да, модерниза́ция, модифика́ция, мой, моя́, мои́, мои́м, мои́х, молибде́н, моли́тва, мона́рх(ия), мона́х(иня), моне́та, монито́р(инг), моногра́фия, моноли́т, моноло́г, монополиза́ция, монуме́нт, мо́ре, море́на, морж, морфе́ма, морфо́лог, морфоло́гия, мост, моти́в, мотива́ция, мотови́ло, (электро)мото́р, мотоци́кл, мочь (снага), (полу)мра́к, мра́чно, му́дро, муж, му́за, музе́й, му́зыка, мула́т, мумифика́ция, му́мия, мунди́р, мускулату́ра, мусли́н, мута́нт, мута́ция, му́тно, (велико)му́ченик, (велико)му́ченица, мучи́тель, мушмула́, мы, нам, нас, навига́тор, навига́ция, награ́да, на(д), надзо́р, нади́р, назализа́ция, наи́вно, нале́во, нало́жница, намести́, на́ново, нано́с, напе́в, наплести́, нарасти́, наркома́н(ия), нарко́тик, наро́д, насле́дник, насле́дница, насле́дство, наста́вник, наста́вница, настоя́тель, на́трое, нау́ка, нафтали́н, (де)национализа́ция, на́ция, на́чисто, наш, на́ша, на́ше, на́ши, на́шим, на́ших, не, небеса́, не́бо, небога́то, неве́ста, неве́стин, негати́в, неда́вно, неде́ля (седмица), не́дра (земље), не́друг, не́жно, незло́би́во, некта́р, не́люди, непого́да, непоко́рно, неприли́чно, неприме́тно, непробу́дно, непрола́зно (непроходно), нерв, нескла́дно, неспоко́йно, нетакти́чно, неудо́бно, неуспе́х, неустро́йство, неуте́шно, неучти́во, нечи́сто, не́что[9], нея́сно, ни (нѝти), ни́ва, нивели́р, нигде́, низи́на, никоти́н, никуда́, нима́ло, ни́мфа, нитра́т, нитри́д, нитри́л, нитри́т, нитрифика́ция, нитробензо́л, нитроглицери́н, ни́ша, но, нова́тор, нова́торски, нова́торство, нога́, нож, нока́ут, нокда́ун, нома́д, номенклату́ра, но́рма, нормализа́ция, нормати́в, нос(оро́г), но́та, ну́жник, нуклеи́н, нумизма́тика, ну́трия, нюх, о́ба, о́бе, обели́ск, облига́ция (зајма), о́блик, обли́чье, обнови́тель, о́бод, обрасти́, о́бруч, обы́чай, (не)обы́чно, ова́л, ова́ция, овца́, овча́р, огра́да, о́да, одали́ска, одио́зно, озо́н, озониза́ция, ока́лина (огорина), окари́на, океа́н, о́ко, о́чи, око́вы, о́круг, окта́н, окте́т, олига́рх(ия), олимпиа́да, омле́т, он(а́), оно́, о́никс, онко́лог, онколо́гия, онтоло́гия, опа́л, опа́сно, о́пера, операти́вно, опера́ция, о́птика, оптимиза́ция, о́пус, ора́тор(ство), орби́та, (дез)организа́тор, (дез)организа́ция, орео́л, оригина́л, ориентали́стика, ориента́ция, ориенти́р, орна́мент, орнамента́ция, орнаме́нтика, орнито́лог, орнитоло́гия, орхиде́я, оса́ (инсект), осно́ва, осо́ба, остео́лог, остеоло́гия, ота́ва, (ни)отку́да, отплести́, отпо́р, очеви́дно, павильо́н, пагина́ция, па́года, па́далица (плод који сам падне са дрвета), паде́ж, падиша́х, паж, пакт, палатализа́ция, палеонто́лог, палеонтоло́гия, па́луба, пальба́, памфле́т, панаце́я, пандеми́я, панеги́рик, па́ника, пантео́н, пантоми́ма, пара́бола, пара́граф, парадо́кс, парази́т, парано́ик, парапсихоло́гия, парафи́н, парк, парке́т, парла́мент, паро́дия, партиза́н(ка), партиту́ра, па́ртия, па́ста, пастериза́тор, пастериза́ция, па́ства, пате́тика, па́ти́на, пато́лог, патоло́гия, патриа́рх, па́уза, пау́к, пацифика́ция, пая́ц, педаго́г, пейза́ж, пелика́н, пе́на, пергаме́нт, пери́на, пери́од, периодиза́ция, перио́дика, перипети́я, периско́п, перифери́я, перо́, персо́на, персона́л, персонифика́ция, перспекти́ва, перфора́тор, перфора́ция, перце́пция, пе́тля́, петрогра́фия, пету́ния, пе́чка, пиани́но, пи́во, пигме́нт, пигмента́ция, пиете́т, пикни́к, пиктогра́фия, пила́, пило́т, пингви́н, пи́ния, пир(ами́да), пира́т, пироте́хника, пла́зма, плака́т, план(е́та), планиме́трия, планкто́н, пластифика́тор, пластифика́ция, пласти́чно, плата́н, пла́тина, плач, плебе́йка, плебисци́т, плебс, плед, пле́нум, плести́, плея́да, плод, пло́мба, плуг, плутокра́тия, по, побе́да, побо́рник, побо́рница, побрати́м(ство), поги́бель, погро́м, под (испод), пода́гра, по́двиг, подви́жник, подви́жница, поднебе́сье, подро́бно, подте́кст, пожа́р, по́за, позади́, позити́в, позитро́н, поко́й(ник), поко́йница, поко́рно, покрови́тель(ство), по́ле, поле́мика, полиго́н, поликли́ника, полиме́р, полимериза́ция, полино́м, поли́п, (гео)поли́тика, политу́ра, полифони́я, поли́ция, полиэтиле́н, полупроводни́к, поля́на, пома́да, помпо́н, по́ни, понто́н, по́нчо, (прото)по́п, по́ра, поре́чье, порта́л, по́ртик, портре́т, портфе́ль, по́рция, посестри́мство, по́сле, посло́вица, послу́шно, посре́дник, посре́дница, постаме́нт, (не)постоя́нство, по́стриг, постри́женик, постула́т, (не)посты́дно, поте́нция, пото́м(ство), пото́п, потре́ба, похо́д, поэ́зия, поэ́ма, поэтиза́ция, поэ́тика, по́яс, пра́ведник, пра́ведница, пра́вило, пра́во, практика́нт, пра́ктикум, прах, преа́мбула, предысто́рия, предме́т, презента́ция, презу́мпция, прекра́сно, прела́т, препара́т(ор), преподо́бие, пре́рия, прести́ж, престолонасле́дник, претенде́нт, прете́нзия, претенцио́зно, префе́кт, префекту́ра, пре́фикс, при, приватиза́ция, привиле́гия, при́зма, приле́жно, прима́т, приме́р, примити́вно, примо́рье, принц, при́нцип, принципа́л, принципа́т, приорите́т, припе́в, припло́д (стоке), приро́да, (не)присто́йно, притво́рно, прихо́д и расхо́д, (не)прия́тель, (не)прия́тельски, (не)прия́тельство, (не)прия́тно, проблема́тика, проблемати́чно, провиа́нт, (не)проводни́к (изолатор), провока́тор, провока́ция, прогно́стика, прое́ктор, прое́кция, про́за, прозра́чно, проклама́ция, проко́п, проко́с, пролетариа́т, про́ло́г, пролонга́ция, пропага́нда, пропа́н, пропиле́н, пропове́дник, пропове́дница, пропо́лис, (дис)пропо́рция, прорасти́, проре́з (про́резь), проре́ктор, проро́к, просвети́тель(ство), про́сека, про́со, проспе́кт, проститу́тка, проститу́ция, про́сто, простоду́шно, простота́, просце́ниум, протеже́, протеи́н, проте́ктор, протектора́т, проте́кция, проте́ст, протеста́нт(ство), проти́вник, проти́вница, прото́н, протопла́зма, профана́ция, прохла́дно, процеду́ра, пси́на (велики пас), психо́лог, психоло́гия, психопа́тия, психопатоло́гия, психотерапи́я, пти́ца, пу́блика, публика́ция, публици́стика, пу́динг, пуло́вер, пу́ма, пункт, пу́рпур, пусты́ня, путеше́ствие, пу́тник, пу́тница, пчела́, пшени́ца, (не)равноду́шно, (не)равноме́рно, ра́ди, радика́л, ра́дио, радиогра́фия, радио́лог, радиоло́гия, радиофи́зика, радо́н, разбо́йник, разбо́йница, разво́з, развра́т(ник), развра́тница, разгово́р, раздо́р, ра́зум, (не)разу́мно, рай, рак, раке́та, раки́та, ра́ло, ра́на, ранг, ра́но, ра́порт, рапсо́дия, рарите́т, (под)ра́са, (полу)распа́д, распо́п, (до)расти́, ратифика́ция, ра́тник, рационализа́тор, рационализа́ция, реа́ктор, реа́кция, реализа́ция, реанима́ция, ребро́, ре́бус, рева́нш, ревера́нс, реви́зия, ревизо́р, рега́та, регенера́ция, ре́гентство, регио́н, регистра́тор, регистрату́ра, регистра́ция, реда́ктор, реда́кция, реду́ктор, реду́кция, режи́м, резиде́нт, резиде́нция, резона́тор, ре́йтинг, река́, ре́квием, реквизи́т, реквизи́ция, рекла́ма, реклама́ция, реконстру́кция, реко́рд, рекреа́ция, ректифика́ция, ре́ктор, ректора́т, ре́кторство, рекупера́тор, рекупера́ция, рели́гия, рели́квия, рели́кт, релье́ф, ремо́нт, реноме́, ре́нта, реорганиза́тор, реорганиза́ция, реоста́т, ре́па, ре́плика, репри́за, репроду́кция, репута́ция, рестора́н, ресу́рс, рето́рта, рефера́т, рефере́ндум, рефле́кс(ия), рефо́рма, реформа́тор, реформа́ция, рефра́ктор, рефра́кция, рефре́н, рецензе́нт, реце́нзия, реце́пт(ор), рецепту́ра, рециди́в, реципие́нт, решето́, ри́за, ри́зница, ри́млянин, ри́млянка, ринг, ритмиза́ция, ри́тмика, ритуа́л, ро́бот, ров, рог(о́з), роди́тели, рой, рококо́, романиза́ция, романи́стика, рома́н(тика), ромб(о́ид), ро́ндо (музички), рондо́ (књижевни), ро́пот, роса́, рота́тор, рота́ция, рото́нда, ро́тор, руби́н, ру́брика, руда́, рудиме́нт, рудимента́ция, рудни́к, руи́на, рука́, ру́мба, ру́на, руно́, руса́лка, руси́стика, рути́на, ры́ба, са́га, сад (врт), саксофо́н, сало́н, сам(а́), само́, са́ми, самова́р, самово́льно (својеглаво), самозва́нство, самолюби́во, самосу́д, сана́ция, са́нкция, саркофа́г, сатана́, сати́р(а), сахари́н, сахаро́за, сва́стика (кукасти крст), светло́, свеча́, свире́по, сви́та (пратња), сво́дник, сво́дница, своево́льник (својеглавац), своево́льница, своево́льно, свой, своя́, свои́, се́вер, сегме́нт, сегмента́ция, сегрега́ция, седло́, седми́ца (недељу дана), сека́ч (алат), секс(о́лог), сексоло́гия, се́кта, се́ктор, секу́нда, секунда́нт, се́кция, селе́кция, село́ (са црквом), сема́нтика, семина́р, сена́т, сена́тор(ство), се́но, сепара́тор, сепара́ция, се́рвер, серви́з, се́рвис, серена́да, сестра́, се́стрин, се́чка (сточна храна), сигна́л, сигнализа́тор, сигнализа́ция, сигнату́ра, си́ла, силика́т, силико́н, си́мвол, симпа́тия, симпто́м, симптома́тика, симфо́ния, синдро́м, сино́д, сино́ним, синта́гма, синте́тика, синхрониза́ция, сире́на, систематиза́ция, система́тика, си́то (за просејавање), сы́то (заситно, досита), ситуа́ция, си́филис, сифо́н, сканда́л, сквер, скеле́т, ске́птик, ске́рцо, скла́дно, скок, ско́тство, скро́мник, скро́мница, скро́мно, сла́бо, сла́ва, слайд, сла́лом, сле́ва, слог, слой, слон, слуга́, слу́жба, слух, слу́чай, случа́йно, сме́ло, сме́на, смех, смешно́, смола́, смрад, сна́йпер, снег, сноб, сноп, сова́, со́да, со́йка (креја), сок, соли́дно, со́ло, сом, сона́та, соне́т, социо́лог, социоло́гия, со́я, спектро́граф, спектроско́п, спектроскопи́я, спелео́лог, спелеоло́гия, спе́рма, сперматозо́ид, специфика́ция, споко́йно, спор (расправа), спорт, спрей, срам, сре́дство, сро́дник, сро́дница, сродство́, стабилиза́тор, (де)стабилиза́ция, стагна́ция, стадио́н, ста́до, стаж, сталагми́т, сталакти́т, старина́, старт, стати́стика, ста́тор, ста́тус, стату́т, стациона́р, стеари́н, стегно́, стеногра́фия, стереоти́п, стерилиза́тор, стерилиза́ция, стетоско́п, стигматиза́ция, стилиза́тор, стилиза́ция, стили́стика, стипе́ндия, стих(и́я), сто (100), стог, сто́ик, стомато́лог, стоматоло́гия, стоп, сто́рно, стра́жа, страни́ца, страте́г(ия), стратосфе́ра, страх и тре́пет, стра́шно, стрела́, стреха́, стро́го, строфа́, струг, структу́ра, струна́, студе́нт, сту́па (аван), стыд(ли́во), сублима́ция, субордина́ция, сувени́р, сувере́н, суд, сукно́, су́лица, су́мрак, супру́г(а), суро́во, суспе́нзия, сфе́ра, сферо́ид, сфи́нктер, схе́ма, схематиза́ция, схемати́чно, схи́ма, схола́стика, сце́на, сы́н(ов), сыр, та́бор, табу́, таве́рна, тайга́, та́ймер, та́йна, та́йно, тайфу́н, такси́, та́кт(ика), такти́чно, талисма́н (урочица), тампо́н, та́нгенс, та́нго, та́нкер, тахикарди́я, твой, твоя́, твои́, текст(у́ра), телеви́зор, телегра́ф, телеметри́я, телемеха́ника, телепа́тия, телеско́п, телефо́н, те́ло, телохрани́тель, те́ма, тема́тика, тембр, те́мпера, темпераме́нт, температу́ра, те́нор, теоре́ма, тео́рия, (физио)терапи́я, те́рмин, терминоло́гия, терми́т, те́рмос, термоста́т, те́сно, тест, те́сто, тетива́, (агро)те́хника, техно́лог, техноло́гия, тигри́ца, тик (тиково дрво; грч; врста платна), тик-та́к, тинкту́ра, (прото)ти́п, типиза́ция, типоло́гия, тира́да, тирани́я, тита́н, ти́хо, ти́ше, тишина́, ткач, токсико́лог, токсиколо́гия, токси́н, том, (полу)то́н, то́нус, топа́з, топо́граф, топогра́фия, тополо́гия, топо́ним, то́пот, то́рба, торна́до, тоте́м, трава́, траге́дия, трагикоме́дия, траги́чно, тради́ция, тракта́т, тра́ктор, трамва́й, транзи́стор, транзи́т, транс(кри́пция), транспланта́ция, тра́нспорт, трансформа́тор, трансформа́ция, трахе́я, трахо́ма, тре́бник, тренд, тре́нер, треска́ (бакалар), три, трибу́н, трибуна́л, тригономе́трия, три́ер, трие́ра, трико́, три́птих, три́ста, триумвира́т, тро́йка, тромбо́н, тромб(оци́т), тро́ица, трон, тропосфе́ра, трофе́й, трубаду́р, труба́ч, труд (рад), труп (леш), ту́ба, ту́ндра, туни́ка, турби́на, турни́р, ты, ты́ква, убо́го, убру́с, угломе́р, уго́дник, уго́дница, уда́в, удо́бно, у́жас, ужа́сно, узда́, узурпа́тор, узурпа́ция, у́зус, ука́з, укроти́тель, у́лица, уло́в, у́м(ник), у́мница, унифика́ция, упо́рно, управи́тель, ура́, урага́н, ура́н, урбаниза́ция, уреми́я, уро́лог, уроло́гия, усло́вно, услу́га, успе́х, (без)успе́шно, уста́, уто́пия, уто́р, утро́ба, у́хо, у́ши, учени́к, учени́ца, фа́брика, фабрика́(н)т, фабрика́ция, фа́була, фавори́т, фаго́т, фагоци́т, фа́за, фаза́н, фазотро́н, факи́р, фактогра́фия, факту́ра, фанта́зия, фанта́стика, фанто́м, фанфа́ра, фарао́н, фарисе́й(ство), фармако́лог, фармаколо́гия, фармакопе́я, фа́та-морга́на, фа́уна, фашиза́ция, фая́нс, федерализа́ция, (кон)федера́ция, фе́н(икс), фени́л, фено́л, феноло́гия, фено́мен, феноменоло́гия, ферме́нт, фермента́ция, фи́бра, фигу́ра, (агро)фи́зика, физио́лог, физиоло́гия, физионо́мия, фи́кция, филантро́п(ия), филатели́я, фило́лог, филоло́гия, фило́соф, филосо́фия, фи́рма, фити́ль, фитоло́гия, флами́нго, флома́стер, фло́ра, флота́ция, фо́бия, фон(д), фоне́тика, формали́н, форма́т, форма́ция, фо́рмула, фортифика́ция, фо́рум, фосфа́т, фо́сфор, фосфори́т, фото́граф, фото́н, фототе́ка, (фото)электро́н, фрагме́нт, фра́за, фразеоло́гия, фрак(ту́ра), фра́кция, францу́з, фре́ска, фронт, фрукто́за, фу́га (музичка), фунда́мент, фу́нкция, фу́рия, футуро́лог, футуроло́гия, халва́, ха́о́с, хаоти́чно, (по)хвала́, херуви́м, химе́ра, хиру́рг, хирурги́я, хлеб, хлор, хмель, хор, хра́бро, храм, хрен, хризанте́ма, хро́ника, хула́, хули́тель, хулига́н(ство), ху́нта, цари́ца, ца́рство, цеме́нт, цена́, це́нзор, цензу́ра, (де)централиза́ция, центрифу́га, цеп (млатило), церемо́ния, цивилиза́ция, цикло́н, ци́ник, цинк, цисте́рна, цитоло́гия, ци́тра, ци́фра, цо́кот, цуна́ми, цыга́нка, чай (биљка; напитак), ча́йник, чело́, чиж (птица), чин(о́вник), (не)чи́сто, чуда́к, чуде́сно, чу́до(м), шабло́н, шака́л, шама́н (врач), шамо́т, шарлата́н(ка), шарлата́нство, шарм, шафра́н, шах(и́ня), шери́ф, шеф (претпостављени), шизофрени́я, ши́ло,шиньо́н, ширина́, широ́ко́, шифо́н, шифонье́р, шко́ла, шлафро́к, шлем(офо́н), шнур, шок, шпиц (шиљак; пас), шприц, штаб, шу́мно, эвакуа́ция, эква́тор, эквивале́нт, эквилибри́стика, экле́ктика, экли́птика, эколо́гия, эконо́м, экраниза́ция, экспеди́тор, экспеди́ция, экспериме́нт, эксперимента́тор, экспе́рт, эксперти́за, экспози́ция, экспона́т, (ре)э́кспорт, экстра́кт, экстра́кция, эле́гия, электрифика́ция, электродина́мика, электроли́т, (микро)электро́ника, электропе́чь, электростатика, электроте́хника, электрофи́зика, электроэнерге́тика, электроэне́ргия, (термо)элеме́нт, эликси́р, элимина́ция, эли́та, эмба́рго, эмболи́я, эмбрио́лог, эмбриоло́гия, эмигра́нт, эмигра́ция,эми́р, эмира́т, эмите́нт, эмо́ция, эмпири́я, эндеми́я, эндога́мия, эндокрино́лог, эндокриноло́гия, эндоско́п, энеоли́т, энерге́тика, эне́ргия, энзи́м, энтропи́я, энциклопе́дия, эпиго́н(ство), эпи́граф, эпигра́фика, эпидемио́лог, эпидемиоло́гия, эпиде́мия, эпиле́псия, эпило́г, эпи́тет, эпо́ха, э́ра, эритроци́т, эро́зия, эска́дра, эскадро́н, эсте́тика, эстра́да, этало́н, э́тика, этиле́н, этимо́лог, этимоло́гия, этиоло́гия, этно́граф, этногра́фия, этно́лог, этноло́гия, этно́ним, э́тнос, этноци́д, э́хо, юбиле́й, ювели́р, Югосла́вия, юнио́р, ю́нкер, юрисди́кция, юриспруде́нция, я, я́вор, ягуа́р, я́ловица (овца, крава), я́ма, яныча́р, я́рица (јаро жито), я́рко, яровиза́ция, яру́га, я́сно, я́стреб, ятага́н, я́хта

ЗБОГ ВУКА

Споменућу само Аделунгово правило пиши као што говориш (које је умешни царски цензор Бартоломеј Копитар подметнуо једино неуком Вуку Караџићу) као пример вирусног разарања и међусобног раздвајања целине. Додуше, понегде нису били до краја доследни (најјачи иако се изговара само једно ј), а понешто су потом истиха вратили (претседник у председник). Овде су наведени само неки примери грубог ломљења логике, а има их и у другим одељцима.

абсолюти́зм апсолутизам; абсолю́тный, абсолю́тен[10] апсолутан |[11]абсо́рбция апсорпција, упијање; абсорбе́нт апсорбент; абсорби́ровать(ся) апсорбовати (се); абсорбцио́нный апсорпциони | абстине́нт апстинент; абстине́нтный апстинентски; абстине́нция апстиненција | абстра́кция апстракција; абстра́ктно(сть) апстрактно(ст); абстра́ктный, абстра́ктен апстрактан | абсу́рд апсурд; абсу́рдный, абсу́рден апсурдан | абсце́сс апсцес | абсци́сса апсциса | адсо́рбция адсорпција | ара́б Арапин; ара́бка Арапк(ињ)а; ара́бский арапски | бе́гство бекство | беззако́ние, беззако́нность безакоње; незаконитост; беззако́нный, беззако́нен безаконит, незаконит | беззву́чно(сть) безвучно(ст); беззву́чный, беззву́чен безвучан | безземе́лье беземљаштво; безземе́льный беземљашки | беззло́бие, беззло́бность безлобност, незлобност, безазленост; беззло́бный, беззло́бен безлобан, незлобан, безазлен | беззу́б(ый) безуб | (без)ра́достно (без)радосно | беспристра́стно беспристрасно | бесслове́сно(сть) бесловесно(ст); бесслове́сный, бесслове́сен бесловесан | бессмы́сленность, бессмы́слие, бессмы́слица бесмисленост, бесмислица; бессмы́слен(ный) бесмислен | бессне́жный беснежан | бессре́бреник | бесстра́стие, бесстра́стность бестрашће, бестрасност; бесстра́стно бестрасно; бесстра́стный, бесстра́стен бестрастан | бессты́дник бестидник; бессты́дница бестидница; бессты́дно, бессты́же бестидно; бессты́дный, бессты́ден, бессты́жий бестидан; бессты́дство, бессты́дность бестидност; бессты́дничать, бессты́дствовать понашати се бестидно | (о)бесче́стить[12] (о)бешчастити; обесче́щивать бешчастити; бесче́стно(сть) бешчасно(ст); бесче́стье бешчашће; бесче́стный, бесче́стен бешчастан | бесшу́мно(сть) бешумно(ст); бесшу́мный, бесшу́мен бешуман | (пред)ве́стник (пред)весник; ве́стница весница; предве́стие предзнак | вла́стно власно | (не)ги́бко(сть) (не)гипко(ст) | гла́дко(сть) глатко(ст) | десо́рбция десорпција | джем џем | дже́мпер џемпер | джип џип | джо́кер џокер | довезти́ довести (превозним средством); довози́ть довозити | дублика́т дупликат | е́дко(сть) јетко(ст); е́дкий, е́док једак | жени́тьба женидба | и́зредка изретка | из-под испод | кавка́зский кавкаски | клу́бный клупски | ме́стный месни (локални, овдашњи) | на́дпись натпис; надписа́ть натписати; надпи́сывать натписивати | наме́стник намесник; наме́стничество намесништво | надкла́ссовый наткласан | нёбо непце | необходи́мо(сть) неопходно(ст); необходи́м(ый) неопходан | нере́дко неретко | неуме́стно(сть) неумесно(ст) | ни́зко ниско | обсервато́рия опсерваторија, звездарница; обсерва́ция опсервација | обсидиа́н опсидијан | обскура́нт опскурант, мрачњак | обслу́живание опслуживање, послуживање; одржавање; обслужи́ть опслужити, послужити; руковати; обслу́живать опслуживати, послуживати; руковати; обслу́живающий персона́л помоћно особље; самообслу́живание самопослуживање | обстру́кция опструкција | обходи́ть опходити, (за)обилазити; обойти́ (за)обићи; обхожде́ние опхођење, понашање; обхо́д опход, обилажење, обилазак; обходи́тельность опходљивост, пријазност; обходи́тельный, обходи́телен опходљив, пријазан; обхо́дный, обходно́й (за)обилазан | обши́рный, обши́рен опширан, опсежан | о́бщий општи; обща́ться општити, дружити се; обобщи́ть(ся)[13] уопштити (се); обобща́ть(ся) уопштавати (се); обобще́ние уопштавање, уопштење; обобщённость уопштеност; обобщённый уопштен; разобщи́ть разопштити, раздвојити, раставити; разобща́ть раздвајати, растављати; сообщи́ть[14] саопштити; сообща́ть саопштавати | отца́ оца; отцу́ оцу | подко́в(к)а потковица; подко́вка поткивање; подкова́ть(ся) потковати (се); подко́вывать(ся) поткивати (се) | подко́п поткоп(авање); подкопа́ть(ся) поткопати (се); подка́пывать(ся) поткопавати (се) | подко́жный поткожни | подколе́нный потколеничан | по́дпись потпис; подписа́ть(ся) потписати (се); претплатити (се); подпи́сывать(ся) потписивати (се); претплаћивати (се); подпи́ска претплата; дать подпи́ску писмено се обавезати; подпи́счик претплатник; подпи́счица претплатница; подписа́ние потписивање; нижеподписа́вшийся нижепотписан | подчини́ть(ся) потчинити (се); подчиня́ть(ся) потчињавати (се); подчине́ние потчињавање; потчињеност; подчинённость потчињеност; подчинённый потчињен | предпосле́дний претпоследњи | предте́ча претеча | пристра́стно(сть) пристрасно(ст); пристра́стный, пристра́стен пристрастан; беспристра́стие, беспристра́стность непристрасност | ра́джа раџа | расса́да расад; расса́дник | рассе́лина | рассо́л | расстро́йство | расстоя́ние растојање | предрассу́док предрасуда; рассу́док расуда, разум; рассуди́ть расудити; рассужда́ть расуђивати; рассужде́ние расуђивање; (не)рассуди́тельно(сть) (не)расудљиво(ст), (не)разборито(ст) | расчи́стить(ся) рашчистити (се); не́бо расчи́стилось разведрило се; расчища́ть(ся) рашчишћавати (се) | ре́дко(сть) ретко(ст) | ре́зкость рескост, оштрина; ре́зко реско, оштро; ре́зкий, ре́зок резак, оштар| рентге́н(овский) рендген(ски); рентгеногра́мма рендгенограм, рендгенски снимак; рентгенографи́ческий рендгенографски; рентгеногра́фия рендгенографија; рентгено́лог рендгенолог; рентгенологи́ческий рендгенолошки; рентгеноло́гия рендгенологија | сбы́ться збити се, остварити се | ска́зка скаска, бајка; ска́зочный, ска́зочен бајан, бај(к)овит, бајослован | сла́дко слатко (је) | сладостра́стник сладострасник; сладостра́стница сладострасница | со́бственник сопственик, власник; со́бственница сопственица, власница; со́бственнический сопственички, власнички; со́бственность сопственост, својина, власништво; со́бственный сопствен; собственнору́чно својеручно; собственнору́чный, своеру́чный својеручан | субста́нция супстанц(иј)а | субститу́т супститут; субститу́ция супституција | субстра́т супстрат | субти́льность суптилност; субти́льный, субти́лен суптилан | субтро́пики суптропи, суптропски појас; субтропи́ческий суптропски | у́зко уско; у́з(к)ость ускост | физкульту́ра фискултура; физкульту́рный фискултурни | ходжа́ хоџа | экзальта́ция егзалтација; экзальтиро́ванность егзалтираност, егзалтација; экзальти́ро́ванный, экзальти́ро́ван егзалтиран | экза́мен ([15]егзамен) испит; экзаменацио́нный испитни; отэкзаменова́ть испитати, завршити испит(ивање); экзаменова́ть испитивати; экзаменова́ться полагати испит; экзамена́тор испитивач; экзамена́торский испитивачки; проэкзаменова́ть испитати; проэкзаменова́ться бити испитан, положити испит | экза́рх егзарх; экзарха́т егзархат | экзеге́за егзегеза; экзеге́тегзегет(а); экзеге́тика егзегетика | экзеку́тор егзекутор; экзеку́ция егзекуција | экзе́ма егзем, екцем | экземпля́р егземплар, примерак | экзистенциали́зм егзистенцијализам | экзога́мия егзогамија | экзорци́зм егзорцизам | экзо́тика егзотика; экзоти́ческий, экзоти́чный, экзоти́чен егзотичан; экзоти́чность егзотичност | я́ростно јаросно

УДВОЈЕН СУГЛАСНИК

Махом су то туђице с удвојеним сугласником.

аберра́ция | а́вва | агресси́вно(сть); агресси́вный, агресси́вен агресиван; агре́ссия; агре́ссор | акклама́ция | акклиматиза́ция | аккомода́ция | акко́рд | аккредити́в; аккредити́вный акредитивни; аккредитова́ть акредитовати | аллего́рия | алле́гро | аллерге́н; аллерги́я; аллерги́ческий алергијски; аллерги́чный, аллерги́чен алергичан | алле́я | аллига́тор | аллилу́йя | аллотро́пия | аммо́ний амонијум | анна́лы | анне́ксия; аннексиони́стский анексионистички; аннексио́нный анексиони; аннекси́ровать анектирати | анте́нна; анте́нный антенски | аппара́т; аппарату́ра | аппети́т; прия́тного аппети́та! пријатно! | апплика́та | апплика́ция | аппрету́ра, аппрети́рование апретура, апретирање; аппрети́ровать апретирати | аппроксима́ция, аппроксими́рование апроксимација, приближност; аппроксимати́вный, аппроксимати́вен апроксимативан, приближан | артилле́рия артиљерија; артиллери́йский артиљеријски; артиллери́ст артиљериста, артиљерац | ассамбле́я; Генера́льная Ассамбле́я Организа́ции Объединённых На́ций Генерална скупштина Организације уједињених нација | ассисте́нт(ка) асистент(киња); ассисте́нтский асистентски; ассисти́ровать асистирати | ассоциа́ция асоцијација; удружење; ассоциати́вный асоцијативан; ассоции́ровать(ся) асоцирати (се) | ато́лл | атташе́ | аттеста́т атест(ат), сведочанство, уверење; аттеста́т о сре́днем образова́нии, аттеста́т зре́лости сведочанство о завршеној средњој школи, матурско сведочанство | аффе́кт; аффекта́ция | а́ффикс | аффрика́та | балла́да | балла́ст | балли́стика; баллисти́ческий балистички | барра́ж бараж, запречавање | баррика́да; (за)баррикади́ровать(ся) (за)барикадирати (се); баррика́дный барикадни | беллетри́стика; беллетристи́ческий белетристички | биссектри́са | блаже́нно | бриллиа́нт, брилья́нт брилијант; бриллиа́нтовый, брилья́нтовый брилијантски | бру́тто | буффо́н | ватт (Вт) ват (W); килова́тт-час (кВт/ч) киловат-сат, киловат-час (kWh); ваттме́тр ватметар; (мега)ва́тт | вернопо́дданный верноподани; вернопо́дданнический верноподанички | ви́лла (летњиковац) | га́ллий галијум | га́мма | ге́мма | ге́тто | гиббо́н | гли́ссер | глосса́рий глосаријум | (кило)гра́мм | грамма́тика | грипп; гриппова́ть боловати од грипа; гриппо́зный грипозан | (под)гру́ппа; группирова́ние груписање; группово́й групни; (с)группирова́ть(ся) груписати (се); разгруппирова́ть(ся) груписати (се), поделити (се) у групе, по групама; разгруппиро́вывать(ся) груписати (се), делити (се) у групе, по групама | декласси́ровать(ся) декласирати (се); декласси́рован(ный) декласиран | декомпре́ссия | депре́ссия; депресси́вный депресиван | диле́мма | диску́ссия | диссерта́ция | диссиде́нт | диссоциа́ция дисоцијација, разлагање | диффама́ция | дифференциа́л диференцијал; дифференциа́льный диференцијалан; дифференциа́ция диференцијација; дифференци́рование диференцирање; дифференци́ровать диференцирати | диффу́зия; диффу́зный дифузан, расут | до́ллар; до́лларовый доларски | дрессу́ра; дрессиро́вщик дресер, укротитељ; дрессиро́вщица дресерка, укротитељка; дрессиро́ванный дресиран; дрессирова́ть дресирати; дрессиро́вка дресирање | заслу́женно; заслу́женный заслужен, заслужан | иди́ллия идила; идилли́чeский, идилли́чный, идилли́чен идиличан | идолопокло́нник; идолопокло́нство, идолопокло́нничeство идолопоклонство, идолопоклоништво; идолопокло́нничeский идолопоклонички | изгна́нник; изгна́нница | изогло́сса | иллири́йцы Илири; иллири́йский илирски | имманéнтный, имманéнтен иманентан | иммигра́нт; иммигра́нтка имигранткиња; иммигра́нтский имигрантски; иммиграцио́нный имиграциони; иммигра́ция; иммигри́ровать имигрирати, доселити се, досељавати се | иммобилиза́ция; иммобилизова́ть имобилисати | иммуните́т; иммуно́лог; иммуноло́гия; иммуниза́ция; иммунизи́ровать имунизовати; имму́нный, имму́нен имун; иммунизацио́нный имунизациони | импрессиони́ст импресиониста; импрeссионисти́чeский, импрeссиони́стский, импрeссионисти́чный, импрeссионисти́чен импрeсионистички, импрeсионистичан| индоссамéнт индосман; индосса́нт индосант; индосса́т индосатор; индосси́ровать индосирати | инка́ссо; инкасса́тор инкасант; инкасси́рование, инкасса́ция инкасирање, инкасација, наплата; инкасси́ровать инкасирати | иннeрва́ция инервација | иннова́тор; иннова́ция; инновацио́нный, инновацио́нен иновациони | иноплeмéнник | интeллéкт; интeллeктуа́л, интeллигéнт интелигент, интелектуалац; интeллeктуа́льный, интeллeктуа́лен интелектуалан; интeллигéнция интелигенција; интелектуалци; (не)интеллиге́нтный, (не)интeллигéнтен (не)интелигентан | иррига́ция; ирригацио́нный иригациони, за наводњавање | иррита́ция | каллигра́ф(ия); каллиграфи́ческий калиграфски | каннибали́зм канибализам, људождерство | капе́лла (католичка, англиканска; хор; ансамбл) | караве́лла каравела (једрењак са три или четири јарбола) | ка́сса; касси́р | касса́ция; кассацио́нный касациони | кассе́та | (квинт)эссе́нция | кессо́н; кессо́нщик кесонац; кессо́нный кесонски | Кири́лл Кирил, Ћирило; кири́ллица ћирилица; кирилли́ческий ћирилички | кла́ссик(а); классици́зм класицизам; класси́ческий класичан; класси́ческая му́зыка класична музика; класси́ческая борьба́ грчко-римски стил (у рвању) | классифика́ция; классифици́ровать класификовати; классификацио́нный класификациони | кла́ссовый класни; кла́ссовая борьба́ класна борба | кле́мма | кокк кока (бактерија) | коллаборациони́зм колаборационизам; коллаборациони́ст колаборациониста; коллаборациони́стский колаборационистички | коллаге́н | колла́пс | колле́га; коллегиа́льно(сть) колегијално(ст); коллегиа́льный, коллегиа́лен колегијалан; колле́гия колегијум | коллекти́в; коллективиза́ция; коллекти́вно; коллективизи́ровать колективизовати; коллекти́вный колективан; коллективи́стский, коллективисти́ческий колективистички | дрена́жный колле́ктор дренажни колектор | колле́кция; коллекционе́р колекционар; коллекционе́рство колекционарство; коллекциони́рование колекционирање; коллекциони́ровать колекционирати; коллекционе́рский колекционарски | коллима́тор; коллима́ция | колло́ид; колло́идный колоидан | коло́нна; колонна́да; коло́нный зал[16] дворана са стубовима | коло́сс; колосса́льный, колосса́лен колосалан | комму́на; коммуна́льный комуналан; коммуни́зм комунизам; коммуни́ст комуниста; коммунисти́ческий комунистички | коммуника́ция; коммуникацио́нный комуникациони, комуникацијски | компре́сс компрес, облога; компре́ссный за облоге | (турбо)компре́ссор; (турбо)компре́ссорный (турбо)компресорски; компрессио́нный, компрессио́нен компресиони, компресијски | компроми́сс; (бес)компроми́ссно(сть) (бес)компромисно(ст); (бес)компроми́ссный, (бес)компроми́ссен (бес)компромисан | конгре́сс; конгрессме́н | ко́нница коњица; ко́нник коњаник | контро́ллер | конфе́ссия, вероиспове́дание конфесија, вероисповест; конфессиона́льный, вероиспове́дный конфесионалан, вероисповедни | конце́ссия | кора́лл зоол.; кора́лловый коралски | специа́льный корреспонде́нт (спецко́р) специјални дописник; вое́нный корреспонде́нт (военко́р) ратни дописник; корреспонде́нтский кореспондентски, дописнички; корреспонде́нция ~, преписка | корри́да | корро́зия; (анти)коррозио́нный, (анти)коррози́йный (анти)корозиони, (анти)корозиван | корру́пция | коэффицие́нт | кросс; кроссо́вки патике; кроссво́рд укрштеница | ла́ссо | ле́мма мат. | ле́мминг | либре́тто | макиавелли́зм макијавелизам | манти́сса мат.| ма́сса; масси́в; масси́вный, масси́вен масиван; ма́ссовый масован | масса́ж масажа; массажи́ст(ка) масер(ка); масса́жный масажни | мела́сса | Месси́я | (би)мета́лл; немета́лл; (би)металли́ческий (би)металан; неметалли́ческий неметалан; металли́ст металац; металло́ид; металлу́рг; металлурги́ческий металуршки; металлу́ргия; металлизи́ровать метализовати | миллиампе́р; миллиарде́р; миллигра́мм; миллигра́ммовый милиграмски; миллиме́тр милиметар; миллиметро́вый милиметарски; миллио́н; миллионе́р; миллионе́рша милионерка; миллио́нный милионити; милионски; многомиллио́нный многомилионски | миропома́занник | ми́сс(ис) | ми́ссия | моли́твенник; моли́твенница | мо́тто | надме́нно(сть) | наме́ренно намерно | нарци́сс | несессе́р | не́тто | неуме́ренно | нове́лла | одиссе́я | оккупа́ция; оккупа́нт окупатор, освајач; оккупи́ровать окупирати; оккупа́нтский окупаторски; оккупацио́нный окупациони | опере́тта | оппози́ция; оппозиционе́р опозиционар; оппозицио́нный, оппозицио́нен опозициони | оппоне́нт; оппони́ровать опонирати | оппортуни́ст опортуниста; оппортуни́зм опортунизам; оппортунисти́ческий опортунистички | организо́ванно | осо́бенно | о́ттиск отисак | оттома́нка отоман; оттома́нский отомански, осман(лиј)ски | отту́да | паллиати́в(ный) палијатив(ан) | панно́ | парабе́ллум| парано́йя | пасса́ж (пролаз); пассажи́р путник; пассажи́рка путница; пассажи́рский путнички | пасса́т(ы) (пасатни ветар); пасса́тный пасатни | пеницилли́н | перку́ссия | перро́н(ный) перон(ски) | пессими́ст песимиста; пессимисти́ческий, пессимисти́чный, пессимисти́чен песимистички, песимистичан | пи́ррова побе́да | пла́менно | плиссе́ плисе, плисиран; плиссиро́ванный плисиран; плиссирова́ть плисирати; плиссиро́вка плисирање, плисе | по́дданство | покло́нник | пома́занник | постепе́нно | постоя́нно | пресс преса; пре́сса штампа; прессова́ние; прессо́вка пресовање; прессо́ванный пресован; (с)прессова́ть (ис)пресовати | примадо́нна | программи́рование програмирање; (за)программи́ровать програмирати; программи́ст програмер; програ́ммный програмски | прогре́сс(ия); прогресси́ровать прогресирати; прогресси́вный, прогресси́вен прогресиван, напредан | пропе́ллер | профессиона́л професионалац; профессионализа́ция; (не)профессионали́зм (не)професионализам; профессиона́лка; профе́ссия; профе́ссор; (не)профессиона́льный, (не)профессиона́лен (не)професионалан, (не)стручан; профе́ссорский професорски; профе́ссорство професоровање; профе́ссорствовать професоровати; профе́ссорша професорка | проце́сс(ор); процессуа́льный процесни | проце́ссия | путеше́ственник; путеше́ственница | регре́сс (назадовање); регресси́вный, регресси́вен регресиван; регресси́ровать регресирати | ренесса́нс ренесанса | репресса́лия; репре́ссия; репресси́вный, репресси́вен репресиван | ру́сская руска; Рускиња; ру́сский руски; Рус; ру́сские руски, руска, руске; Руси; Русь Руска (стари назив Русије); говори́ть по-ру́сски говорити руски | Са́вва (лична именица) | сава́нна | са́ммит | самоуве́ренно | сателли́т | сво́йственно | се́ссия (седница, заседање) | се́ттер (пас) | сеце́ссия | силлоги́зм силогизам | (а)симметри́я; (а)симметри́ческий, (а)симметри́чный, (а)симметри́чен (а)симетричан; (не)симметри́чно(сть) (не)симетрично(ст); (не)симметри́чный, (не)симметри́чен (не)симетричан | стресс | суббо́та; суббо́тний суботњи | су́мма (збир, свота); сумма́рный, сумма́рен сумаран, укупан, збирни; сумми́ровать сумирати, саб(и)рати | суррога́т | су́ффикс | теллу́р | тенниси́ст(ка) тенисер(ка); те́ннис(ный) тенис(ки) | террако́та | терра́са | террито́рия; экстерриториа́льность екстериторијалност; (экс)территориа́льный (екс)територијалан | терро́р; терроризи́ровать, терроризова́ть терорисати; террори́зм тероризам; террори́ст терориста; террори́стка терористкиња; террористи́ческий, террори́стский терористички | токка́та | то́нна; тонна́ж тонажа, носивост | тунне́ль, тонне́ль тунел; тунне́льный, тонне́льный тунелски | трансгре́ссия | трансми́ссия | тра́сса; трасси́рование, трассиро́вка трасирање; трасси́ровать трасирати; трасси́рующий трасирајући | тра́тта трата, вучена меница | три́ппер | тролле́йбус; тролле́йбусный тролејбусни, тролејбуски | тру́ппа | уда́вленник; уда́вленница; уто́пленник; уто́пленница | ферри́т; феррити́н | фили́ппика | филлоксе́ра | фотоаппара́т | хлорофи́лл | хо́бби | хокке́й; хоккеи́ст хокејаш; хокке́йный хокејашки | холл (предворје) | целлофа́н; целлофа́новый целофански | целлуло́ид; целлуло́идный, целлуло́идовый целулоидни | шасси́ шасија | ши́ллинг | экспре́сс(ия); экспресси́вность експресивност; экспресси́вный, экспресси́вен експресиван; экспрессиони́зм експресионизам; экспрессиони́ст експресиониста; экспрессионисти́ческий експресионистички; экспре́ссный експресни | эксце́сс | электрокардиогра́мма електрокардиограм | электрометаллу́ргия | эллипсо́ид; э́ллипс(ис) елипса | эмисса́р | эми́ссия като́да емисија катоде; эми́ссия а́кций емисија акција

УМЕКШАНО

Адеква́тность | акваре́ль | (радио)акти́вность | альбатро́с | альбуми́н; альбуминури́я | альвео́ла; альвеоля́рный алвеоларан | альмана́х (годишњак); альмана́шный алманашки | альт|альтернати́ва; альтернати́вный, альтернати́вен алтернативан | а́льфа|ами́нь | амора́льно(сть); амора́льный, амора́лен аморалан | анса́мбль | апо́стольский апостолски | артикуля́ция; артикуляцио́нный артикулациони | асфа́льт; асфальти́рование асфалтирање; асфа́льтовый, асфа́льтный асфалтни; асфальти́ровать асфалтирати |база́льт | бальза́м; бальзами́ровать балзамовати | бальнео́лог; бальнеоло́гия; бальнеологи́ческий куро́рт (→кур-салон) бања | балюстра́да | бана́льно(сть); бана́льный, бана́лен баналан, отрцан | басносло́вность | ба́сня басна | безграни́чность | безгре́шность | безде́тность | безли́чность | безме́рность | (не)безопа́сность (не)безбедност; обезопа́сить обезбедити, учинити безопасним | безусло́вность | безыде́йность | бельведе́р (видиковац) | белька́нто | бескра́йность бескрај(ност) | беспла́тность | беспло́дность | бешаме́ль | библиоте́карь; библиоте́карша библиотекарка | (био)стимуля́тор | (не)благода́рность | благода́тность; благода́ть | бла́гость | благотво́рность | блюз | блю́минг | богоху́льник; богоху́льница; богоху́льно; богоху́льный богохулан; богоху́льство; богоху́льствовать богохулити | бо́дрость | боль(ни́ца); больни́чный болнички; быть на больни́чном бити на боловању; бо́льно; больне́е болније; больно́й, бо́лен бол(ест)ан; больно́й болесник; больна́я болесница; болева́я то́чка[17] болна тачка | борьба́ борба; рвање; многобо́рье вишебој | буди́льник | бу́йность | буква́рь | бульдо́г | бу́ря; бура́н мећава, снежна вејавица | (мало)ва́жность | валю́та; валю́тный валутни, девизни | вельве́т | вельмо́жа; вельмо́жный велмошки | вентиля́тор; вентиля́ция; вентиляцио́нный вентилациони | вероло́мность | весть | весьма́ весма, веома, врло | ве́чность | виногра́дарь | виолонче́ль (виолон)чело | висю́лька висуљка, висуљак | вихрь, ви́хорь вихор | вла́жность | власть | водоно́сность | вождь вожд, вођа | вольт (В) волт (V); высоково́льтный високонапонски; низково́льтный нисконапонски | вольфра́м | волюнтаристи́ческий, волюнтари́стский волунтаристички | вульгариза́ция; вульгариза́тор; вульга́рность; вульгаризи́ровать вулгаризовати; вульга́рный, вульга́рен вулгаран, простачки | гадли́вость; га́дость | гальваниза́ция; гальвани́ческий галвански; гальванизи́ровать галванизовати | гарь гар(еж) | гель | гирля́нда | глоба́льность | глу́пость | гляцио́лог; гляциоло́гия; гляциологи́ческий глациолошки | гниль(ё) гњилеж; гни́лость | гну́сность | говорли́вость | го́лубь | гольф | гордели́вость; го́рдость | го́рько | Госпо́дь | гость | грандио́зность | грануля́ция | грацио́зность |гроздь | грома́дность | гро́мкость | гру́бость | гуля́ш | да́вность давност, давнина | дарови́тость | девальва́ция | де́верь | декларати́вность | декольте́; декольти́рованный деколтован | (не)делика́тность | де́льта | дельфи́н | демократи́чность | дефекти́вность; дефе́ктность | дефля́тор; дефля́ция | джентльме́н џентлмен; джентльме́нский џентлменски | ди́зель-мото́р | динами́чность | дипломати́чность | дирижа́бль | длань длан, рука | доброво́льность | догмати́чность | (не)досту́пность | драгоце́нность драгоценост, скупоценост | драмати́чность | дре́вность | душе́вность | дуэ́ль дуел, двобој | ель јела, смрека; е́льник јелик; јелово грање | е́ресь | жесто́кость | жи́вость | животво́рность | за́висть | зазо́рность | закономе́рность | заполя́рный заполарни; Заполя́рье Заполарје | зверь | звона́рь | зво́нкость | зву́чность | зло́бность; злость злост, злоба | зре́лость; незре́лость не(до)зрелост |И́горь | идéйность | иденти́чность | изоля́ция; изоляцио́нная ле́нта изолациона трака; изоляциони́стский изолационистички; теплоизоля́ция, термоизоля́ция термоизолација; теплоизоляцио́нный, термоизоляцио́нный термоизолациони | и́конопись | и́мпульс; импульси́вность; импульси́вный, импульси́вен импулсиван | инвали́дность | инвeнта́рь | индукти́вность | индульгéнция | инéртность | инклюзи́вность; инклюзи́вный, инклюзи́вен инклузиван | инсоля́ция (осунчавање) | инти́мность | инфанти́льность; инфанти́льный, инфанти́лен инфантилан | инфля́ция; инфляцио́нный инфлациони | искупи́тeль | (не)испра́вность | ка́бель каб(е)л | кадри́ль | ка́ломель (живин хлорид) | ка́лька калк; кальки́ровать калкирати| калькуля́ция; калькуля́тор (дигитрон); калькули́ровать калкулисати; калькуляцио́нный калкулациони | кальма́р (лигња) | кальцина́ция; кальцини́ровать калцинисати; кальцини́рованная со́да калцинисана сода | кальци́т | придво́рная камари́лья дворска камарила | ка́мень; камени́стость каменитост | канделя́бр канделаб(а)р (свећњак) | канони́чность | канцеля́рия; канцеля́рский канцеларијски | капите́ль | капитуля́нт; капитуля́ция; капитуля́нтство; капитуля́нтский капитулантски | караме́ль(ка) карамел(а) | карбюра́ция; карбюра́тор; карбюра́тор(ный) карбуратор(ски) | карте́ль; карте́льный картелски | карте́чь | категори́чность | ке́гля; ке́гли кегле, чуњеви; куглање; игра́ть в ке́гли куглати се; кегельба́н куглана | кельт; ке́льтский келтски | клеть (посебна просторија или помоћна зграда) | кли́нопись (клинасто писмо) | коагуля́нт; коагуля́ция | ко́бальт | кова́рность (подмуклост) | кольт | коми́чность | (не)компете́нтность | компиля́тор; компиля́ция; компиляти́вный, компиляти́вен компилативан, компилаторски; компили́рование компиловање; (с)компили́ровать компиловати | конкре́тность | консульта́нт | контролёр контролор | концентри́чность | ко́рень; коре́нья зелен, поврће за супу | кость | кра́йность | креме́нь; кремнёвый кремени; кремнёвое ружьё (оружје) кремењача | крити́чность | куде́ль кудеља, кучина | кудря́вость; кудря́виться кудравити се, увијати се; ку́дри, кудря́шки кудре, увојци; кудря́в(ый) кудрав; кудря́вое де́рево крошњасто дрво | кульмина́ция; кульминацио́нный кулминациони | культ; ку́льтовый култни | культива́тор; (ре)культива́ция; культиви́рование култивисање; культиви́ровать(ся) култивисати (се) | культу́ра; (не)культу́рный, (не)культу́рен (не)културан; (не)культу́рность; окульту́рить, окульту́ривать култивисати | кумуля́ция; кумуляти́вный кумулативан | лакони́чность | (не)лега́льно(сть); (не)лега́льный, (не)лега́лен (не)легалан | ле́ность леност, леноћа, лењивост | ле́топись | либера́льность либералност | ликви́дность | ли́чность | (не)логи́чность | ло́со́сь, сёмга лосос, семга | лось | (не)лоя́льность; (не)лоя́льный, (не)лоя́лен (не)лојалан | лука́вость | Лю́двиг | люкс лукс(узан) | люмба́го | лю́мен(лм) лумен (lm) | лю́стра лустер | лютера́нство | люце́рна луцерна, луцерка | ля́псус | максима́льно; максима́льный, максима́лен максималан | Ма́льта | мальто́за | мальтузиа́нство | маляри́я; маляри́йный маларијски; маларичан | манипуля́ция | Маньчжу́рия Манџурија | ма́терь; мать мати, мајка | медве́дь | мелоди́чность | мерканти́льный, мерканти́лен меркантилан | метафори́чность | методи́чность | мизе́рность | (не)ми́лость | миниатю́ра; миниатю́рный, миниатю́рен минијатуран, сићушан | минима́льно; минима́льный, минима́лен минималан | миролюби́вость | многоде́тность | моби́льность | мода́льность | моде́ль | мо́дуль; (де)модуля́ция; (де)модуля́тор | молекуля́рный молекуларан | мольба́ усрдна молба, преклињање | моно́кль | моноли́тность | монумента́льность; монумента́льный, монумента́лен монументалан | мора́льно; мора́льный, мора́лен моралан | моте́ль | (пре)му́дрость | музыка́льность | мышь; мышья́к (→мишомор) арсеник (As) | наду́тость | наи́вность | наизу́сть (напамет) | наро́дность | наси́льник; наси́льно | на́сыпь | национа́льность | (не)досто́йность | не́жность | незлоби́вость, незло́бие незлобивост | неизбе́жность |неприли́чность | неприме́тность | неспосо́бность | неуте́шность | не́чисть нечист (нечиста, нечастива сила) | нить нит, конац; ни́тка нит(ка), конац; ниска; нитеви́дный, нитеви́ден, нитеобра́зный, нитеобра́зен[18] у облику нити, кончаст | но́вость | (не)норма́льно(сть) | ностальги́я | о́бласть | о́блачность | (не)обы́чность | овуля́ция | огро́мность | огрубе́лость | окуля́р; (бин)окуля́рный (бин)окуларан | О́льга | опа́сность | операти́вность | офтальмо́лог; офтальмоло́гия; офтальмологи́ческий офталмолошки | очеви́дность | па́льма; па́льмовый палмов, палмин | пальпа́ция; пальпи́ровать палпирати | пане́ль | парадокса́льно(сть); парадокса́льный, парадокса́лен парадоксалан | пасте́ль(ный) пастел(ни) | патети́чность | пе́карь | периоди́чность | периста́льтика | перлюстра́ция (прегледање пошиљки без знања примаоца) | перпендикуля́рный, перпендикуля́рен перпендикуларан, окомит, у(с)праван; перпендикуля́р вертикала, окомица | (бес)перспекти́вно(сть) (бес)перспективно(ст), (без)изгледно(ст) | пилю́ляпилула | пи́сарь|письмо́; письмена́; пи́сьменность; пи́сьменный стол писаћи сто; пи́сьменные материа́лы писана грађа | пласти́чность | плаче́вность | плюс | победоно́сность | по́гань | по́гнутость | по́длость | подро́бность | позити́вность | (не)поко́рность | полеми́чность | полифони́чность | поляриза́ция; поляриза́тор; поляризацио́нный поларизациони, поларизацијски; поляризова́ть(ся) поларизовати (се) | помпе́зность | популяриза́тор; популяриза́ция; популяризи́ровать, популяризова́ть популарисати; (не)популя́рно(сть); (не)популя́рный, (не)популя́рен (не)популаран | популя́ция | (не)поро́чность | (не)послу́шность | (не)посты́дность | поэти́чность | пра́ведность | (не)пра́вильно(сть); (не)пра́вильный, (не)пра́вилен (не)правилан | (не)практи́чность | (бес)предме́тность | престаре́лость | претенцио́зность | прива́тность | примити́вность | (не)присто́йность | (не)прия́тность | проблемати́чность; пробле́мность | (не)продукти́вность | прозаи́чность | прозорли́вость | (не)прозра́чность (прозирност) | про́поведь | про́филь | псарь пс(ет)ар | пульвериза́тор (распршивач) | пу́льпа | пульс | пульт | пу́стошь | (не)равноме́рность | (не)равнопра́вность, (не)равнопра́вие (не)равноправност | ра́дость | развра́тность | разноли́кость | разноро́дность | (не)разу́мность | раско́льник; раско́льница | ра́спря распра(ва) | реакти́вность | реалисти́чность | револьве́р(ный) револвер(ски) | (термо)регуля́тор; регуля́ция | резолю́ция | результа́т; безрезульта́тно(сть) безуспешно(ст), узалудно(ст); безрезульта́тный, безрезульта́тен безуспешан, узалудан | религио́зность | релье́фность | реме́нь | ре́тушь | ритми́чность | романти́чность | ру́копись | сакра́льный сакралан | са́льдо | са́льто; са́льто-морта́ле салтомортале | саля́ми салама | самобы́тность | сва́дьба | свире́пость | секуляриза́ция; секуляризи́ровать, секуляризова́ть секуларизовати | си́льно | симпати́чность | симптомати́чность | симуля́нт; симуля́ция; симуля́нтский симулантски | системати́чность | скальд | (не)скла́дность | (не)скро́мность | скрупулёзность; скрупулёзный скрупулозан | ску́льптор; ску́льпторский скулпторски; скульпту́ра; скульпту́рный, скульпту́рен скулптуралан, вајарски | сла́бость | сласть | случа́йность | сме́лость | сно́сность сношљивост; несно́сность несносност, несношљивост | смешли́вость | солида́рность | соли́дность | соль со | сольфе́дж(и)о солфеђо | соля́рий соларијум; соля́рный соларан, сунчев | со́чность | спекта́кль | спо́рность | (не)стаби́льность | старомо́дность | ста́рость | стати́чность | сте́пень степен, ступањ | степь степа | стихи́йность | столя́р; столя́рничать бавити се столарством; столя́рничество столарство; столя́рный столарски; столя́рн(а)я столарска радионица | стро́гость | стыдли́вость | сульфа́т; сульфи́д; сульфи́т | су́мрачность | суро́вость | суфлёр суфлер, шаптач | схемати́чность | табуля́тор | та́йнопись (криптографија) | та́йность | (не)такти́чность | тальк | тать (лопов) | тексти́ль; тексти́льный текстилни | теле́сность | тёплый, тёпел топао | ти́льда (~) | то́карь (стругар) | токси́чность | трёхто́мник тротомник; трёхто́мный тротоман; трёхто́нка тротонац (камион) | триангуля́ция | тропа́рь | тулья́ тулац, горњи део шешира | ту́пость | турбуле́нтность | тушь (црна водена боја) | тюрба́н | убо́гость | ультимати́вность; ультима́тум; ультимати́вный, ультимати́вен ултимативан | ультразву́к; ультразвуково́й ултразвучни | ультрамари́н | упо́рность | (без)успе́шность | (не)учти́вость | факультати́вность; факультати́вный, факультати́вен факултативан, необавезан; факульте́т(ский) факултет(ски) | фальсифика́т, фальши́вка фалсификат, кривотворина; фальсифика́тор(ский) фалсификатор(ски); фальсифика́ция; фальсифици́ровать фалсификовати, кривотворити | фальц; фальцева́ние, фальцо́вка фалцовање; фальцева́ть фалцовати | фальши́в(ый) фалш; фальшь фалширање; фальшивомоне́тчик фалсификатор новца; фальши́вить фалширати | фанати́чность | фантасти́чность | фельдма́ршал | фестива́ль(ный) фестивал(ски) | (микро)фи́льм (микро)филм; фильмоте́ка кинотека | флане́ль | флёр (вео) | флюи́д | флюктуа́ция, флуктуа́ция | флюоресце́нция, флуоресце́нция; флюоресци́ровать, флуоресци́ровать флуоресцирати | флюори́т; флюорогра́фия | фолькло́р | фотогени́чность | фрагмента́рность | фриво́льность; фриво́льный, фриво́лен фриволан; фриво́льничать понашати се фриволно | фундамента́льный, фундамента́лен фундаменталан; фундамента́льность | хаоти́чность | хра́брость | царь | це́зарь | целе́бность целебност, лековитост; целе́бный, целе́бен, цели́тельный, цели́теленцелебан, лековит | це́лость | цикли́чность | цини́чность | циркуля́р циркулар (окружница, распис); циркуля́рное письмо́ окружница, циркуларно писмо; циркуля́рная пила́ кружна тестера, циркулар; (ре)циркуля́ция (ре)циркулација; циркуляцио́нный циркулациони, кружан | четвёрка четворка; четворопрег; спорт. четверац | шаль шал, марама | шатёр шатор; шатораста купола | шесть | шине́ль | шрапне́ль | эволю́ция; эволюцио́нный еволуциони | эквивале́нтность | экономи́чность | экстравага́нтность | экстраполя́ция | эласти́чность | элега́нтность | элемента́рность | (де)эмульга́тор | энерги́чность | эскадри́лья | эстети́чность | эти́чность | юбиля́р (слављеник) | юро́дивость | я́ловость (стоке) | янта́рь (ћилибар); янта́рный јантарски, ћилибарски | я́ркость | я́рость | я́сень | (не)я́сность

УМЕКШАНО + ЈОШ НЕШТО

Овде су, изузетно, наведени случајеви више разлика у једној речи; надаље вам предстоји да то сами откривате, помно проучавајући сваку руску реч.

авантюри́зм авантуризам; авантюри́ст авантуриста, пустолов; авантю́ра авантура, пустоловина; авантюристи́ческий, авантюри́стский, авантю́рный, авантю́рен авантуристички, пустолован | агглютина́ция аглутинација; агглютинати́вный аглутинативан | агресси́вность агресивност |аккумуля́тор акумулатор; аккумуля́торный акумулаторски; аккумуля́ция акумулација; аккумули́ровать акумулисати | аккура́тно(сть) акуратно(ст), тачно(ст), уредно(ст); аккура́тный, аккура́тен акуратан | аллю́вий алувијум; аллювиа́льный алувијалан | аллю́зия алузија | альбини́зм албинизам | альбо́м албум | альпини́зм алпинизам, планинарство; альпини́ст алпиниста, планинар; альпини́стка алпинисткиња; альпи́йский алп(иј)ски; планински; альпини́стский алпинистички, планинарски; А́льпы Алпи | альтруи́зм алтруизам; альтруи́ст алтруиста, човекољубац | алья́нс алијанса, савез | алюми́ний алуминијум; алюмина́т алуминат; алюми́ниевый алуминијумски | амальга́ма амалгам | аммиа́к амонијак; аммиа́чный амонијачни | аннуля́ция, аннули́рование анулирање, поништење; аннули́ровать анулирати, поништити, поништавати | апелля́ция апелација, жалба; апеловање; апелли́ровать апеловати; апелляцио́нный апелациони | аппендици́т апендицитис | ассимиля́ция асимилација; ассимиляти́вный асимилативан; ассимиляцио́нный асимилациони; ассимили́ровать(ся) асимиловати (се) | ассортиме́нт асортиман | астроля́бия астролаб | баро́кко барок; баро́чный барокни | ба́ррельбарел | бассе́йн басен, базен; бассе́йнреки́ слив реке, поречје | беззу́бость безубост | беккере́ль(Бк) бекерел (Bq) | бери́ллий берилијум | бли́зость блискост, близина | боя́знь бојазан; боязли́во(сть) бојажљиво(ст); боязли́в(ый) бојажљив; богобоя́зненно(сть) богобојажљиво(ст), побожно(ст); богобоя́зненный, богобоя́знен богобојажљив, побожан | бровь обрва; безбро́в(ый) без обрва; надбро́вье надобрвље; надбро́вные ду́ги[19] обрвни лукови | брошю́ра; брошюрова́ние, брошюро́вка броширање; брошюрова́ть броширати | бруцеллёз бруцелоза | будди́зм будизам | бу́дущность, бу́дущее будућност | бульдо́зер булдожер; бульдозери́ст булдожериста; бульдо́зерный булдожерски | вани́ль ванила | варьи́рование варирање; варьи́ровать(ся) варирати, мењати се | ва́фля вафел, обланда; ва́фельное произво́дство производња вафла | вертика́ль вертикала, окомица; вертика́льно(сть); вертика́льный вертикалан, окомит | газе́ль газела | гля́нец гланц, сјај; глянцева́ть гланцати; гля́нцевый, глянцеви́т(ый) сјајан |два́дцать двадесет | дальтони́зм далтонизам; дальто́ник далтониста | делю́вий делувијум; делювиа́льный делувијалан | дефибрилля́тордефибрилатор | джо́уль (Дж)џул (Ј) | диссимиля́ция дисимилација; диссимиляти́вный дисимилациони | же́нственность | (не)заинтересо́ванность (не)заинтересованост | (не)зако́нно(сть) (не)законито(ст); законода́тель законодавац; законода́тельство законодавство; законода́тельный законодаван | злонаме́ренно(сть) злонамерно(ст) | зуба́стость зубатост | иллю́зия; иллюзиони́ст илузиониста, мађионичар; иллюзо́рность; иллюзо́рный, иллюзо́рен илузоран | иллюмина́ция илуминација (свечано осветљавање) | иллюстрати́вный илустративан; иллюстра́тор(ский) илустратор(ски); иллюстра́ция; иллюстри́рованный илустрован; иллюстри́ровать илустровати | индиффeрéнтно(сть) индиферентно(ст); индиффeрéнтный, индиффeрéнтен индиферентан | инсталля́ция; инсталляцио́нный, инсталляцио́нен инсталациони, инсталацијски | иррациона́льность ирационалност; иррациона́льный, иррациона́лен ирационалан | (не)и́скрeнность (не)искреност; (не)и́скренне (не)искрено | и́стинность истинитост; и́стинно уистину | кальвини́зм калвинизам | ка́льций калцијум; ка́льциевый калцијумов | капилля́р(ность) капилар(ност); капилля́рный капиларан | катапу́льта катапулт; катапульти́рование катапултирање; катапульти́ровать(ся) катапултирати (се) | Кёльн Келн |коммента́рий коментар; коммента́тор; комменти́рование коментарисање; (про)комменти́ровать (про)коментарисати | комме́рческий комерцијални, трговачки | коммюнике́ коминике | констелля́ция констелација | корректи́ровать(ся), корриги́ровать(ся) кориговати (се); откорректи́ровать, скорректи́ровать искориговати; корректиро́вка кориговање; (не)корре́ктно(сть) (не)коректно(ст); (не)корре́ктный, (не)корре́ктен (не)коректан; (не)политкорре́ктность (полити́ческая (не)корре́ктность)[20] политичка (не)коректност; (не)политкорре́ктный, (не)политкорре́ктен политички (не)коректан; корре́ктор(ский) коректор(ски); корре́кция; корректу́ра; корректу́рный коректурни | корреля́т; корреля́ция корелација, саоднос; корреляти́вный, корреляти́вен корелативан, саодносан | кро́тость кроткост | ла́герь лагер, логор, камп; ла́герник логораш; ла́герница логорашица; ла́герный логорски | лазу́рь азур, плаветнило (небеско), светлоплава боја | ле́бедь лабуд; лебеди́ный лабудов, лабуд(ов)ски | ло́бби; лобби́ст лобиста; лобби́рование лобирање; лобби́стскийлобистички; лобби́ровать лобирати | магистра́ль магистрала; магистра́льный магистралан | ма́ссовость масовност | многостепе́нность вишестепеност | мультимиллионе́р мултимилионер | муля́ж мулажа (реплика, одливак) | насле́дственность наследност | настро́енность, настрое́ние настројење, настројеност; расположење | начи́танность начитаност | неви́нность невиност; простодушност; чедност; невино́вность невиност, одсуство кривице | неизмери́мость неизмерност, неизмерљивост | неисправи́мость неисправљивост, непоправљивост | необу́зданность необузданост |неотёсанность неотесаност | непреста́нность непрестаност | неприкоснове́нность неприкосновеност | не́рвность, нерво́зность нервоза, нервозност | норма́ль нормала; (не)норма́льность (не)нормалност | (не)образо́ванность (не)образованост | (не)ограни́ченность (не)ограниченост | озарённость озареност | оккульти́зм окултизам; окку́льтный окултан | (не)организо́ванность (не)организованост | оригина́льность оригиналност | осо́бенность особеност | осцилля́тор осцилатор; осцилля́ция осцилација; осцилло́граф; осциллогра́мма осцилограм | паралле́ль паралела; паралле́льный паралелан; параллелепи́пед паралелопипед; параллели́зм паралелизам; параллелогра́мм | па́сквиль[21] пасквила; пасквиля́нт | пасси́вно(сть) пасивно(ст); пасси́в пасива; пасив, трпно стање; пасси́вный, пасси́вен пасиван |патриарха́льность патријархалност; патриарха́льный, патриарха́лен патријархалан; патриа́ршеский, патриа́рший патријарашки | педанти́чность педантност; педанти́ческий, педанти́чный, педанти́чен педантан | пессимисти́чность песимистичност | пиля́стр(а) пиластар | плюрали́зм плурализам; плюралисти́ческий плуралистички | пляж[22] плажа | попурри́ потпури | постепе́нность постепеност | потенциа́льность потенцијалност; потенциа́льный, потенциа́лен потенцијалан | (не)непра́вильность (не)неправилност | преждевременно(сть) превремено(ст), преурањено(ст); преждевре́менный, преждевре́менен превремен, преурањен; пре́жде пре(ђе), раније; пре́жний пређашњи, некадашњи, ранији | презри́тельность презривост | прелю́дия[23] прелудијум | (не)пропорциона́льно(сть) (не)пропорционално(ст), (не)сразмерно(ст) | (не)рациона́льность (не)рационалност | реакцио́нность реакционарност | (не)реа́льность (не)реалност, (не)стварност | революцио́нность револуционарност; революционе́р(ка) револуционар(ка); революцио́нный револуционаран; револю́ция револуција | регуля́рно(сть) регуларно(ст), редовно(ст); регуля́рный регуларан, редован | режиссёр режисер, редитељ; режиссёрский режисерски, редитељски; режисси́ровать режирати | результи́рующая си́ла резултанта сила | релятиви́зм релативизам; релятиви́ст релативиста; релятиви́стский релативистички; реляти́вный, реляти́вен релативан, услован | речи́стость речитост | самовла́стность самовласност | самоуве́ренность | седьма́я седмина; седьмо́й седми | симуля́кр симулакрум | ска́льпель скалпел | скло́нность | сло́жность сложеност; несло́жность једноставност | стери́льность стерилност, стерилитет | стра́стность страс(тве)ност | су́хость сувоћа | сы́тно(сть) заситно(ст); сы́тость ситост | то́поль топола | традицио́нность традиционалност; традицио́нный, традицио́нен традиционалан | тривиа́льность тривијалност; тривиа́льный, тривиа́лен тривијалан | туберкулёз туберкулоза; туберкулёзный туберкулозни | тю́бик туба | тюле́нь туљан, фока | тюльпа́н тулипан, лала | (не)уме́ренность (не)умереност | фальце́т фалсет | феррони́кель фероникл | фильтр филтер; фильтра́т филтрат; фильтра́ция филтрација; фильтрова́ть, отфильтрова́ть, отфильтро́вывать (от)филтрирати, исфилтрирати | форма́льность | целлюли́т целулитис | целлюло́за целулоза; целлюло́зный целулозни | целому́дренность, целому́дрие целомудреност, чедност | цивилизо́ванность | цитаде́ль цитадела | чудо́вищность чудовишност | элю́вий елувијум | эмоциона́льно(сть) емоционално(ст), емотивно(ст), осећајно(ст) | эссе́ есеј | эффе́кт ефекат; эффекти́вность ефективност, ефикасност; эффекти́вный, эффекти́вен ефективан, ефикасан; эффе́ктно(сть) ефектно(ст); эффе́ктный, эффе́ктен ефектан

 

ТУ НЕГДЕ

а́збука Мо́рзе Морзеова азбука | антите́за, антите́зис антитеза | ба́бушка бака, баба; ба́бушкин бакин, бабин | ба́тюшка (→баћушка) отац, свештеник; ба́тя баћа, ћаћа | безбо́жие безбожје | безбра́чие, безбра́чность безбрачје, безбрачност; безбра́чный безбрачан; не(о)жењен; безбра́чная неудата | безвла́стие безвлашће | безво́дье безвође, безводица | безду́шие, безду́шность, бессерде́чие, бессерде́чность бездушност, бесрдачност, безосећајност | безлю́дность, безлю́дье безљудност; обезлю́деть обезљудити, опустети, остати без људи | безры́бье, безры́бица безрибица, безрибље | беспо́мощно(сть)помощномножениелениеоитьсяаюлемића, великог поседникаекарствуна војска уопште; појединац из такве војске беспомоћно(ст), немоћ(но); беспо́мощный, беспо́мощен беспомоћан, немоћан | беспра́вие, беспра́вность бесправље, бесправност, обесправљеност | беспу́тье беспуће | благовре́менно(сть), своевре́менность благовремено(ст), правовремено(ст), својевремено(ст); благовре́менный, благовре́менен, своевре́менный, своевре́менен благовремен, правовремен, својевремен; несвоевре́менность неправовременост; неумесност; несвоевре́менный, несвоевре́менен, неблаговре́мен(ный) неблаговремен; неправовремен; незгодан, неуместан | (не)благозву́чность, (не)благозву́чие (не)благозвучност, (не)благозвучје | бли́жний (о)ближњи | бли́з(ко) близу, блиско; бли́зость близина, блискост | боб(ы́) боб (биљка) | богосло́вие богословље; богослуже́ние богослужење; Богоявле́ние Богојављење | боле́зньболезан, болест; боле́зненно(сть) болешљиво(ст), нездраво(ст); болно(ст); боле́зненный, боле́знен болешљив, нездрав; болан; болезнетво́рный (→који твори болезан) који изазива болест, патоген | босота́ босот(ињ)а | бра́тья по ору́жию браћа по оружју; бра́тец братац; бра́тнин братин, братов(љев); братолю́бие братољубље | великоду́шие великодушје, великодушност | великоле́пие велелепност; великоле́пно велелепно; велико́лепный, велико́лепен велелепан | ве́рование веровање | властолю́бие властољубље | води́ца, води́чка водица | водоразде́л водораздео, развође, вододелница; водоразде́льный разводни, вододелни | во́ин (→Војин) војник, ратник; вои́нственность ратоборност, борбеност; во́инский војни(чки); вои́нственный, вои́нственен војинствен, ратни(чки); вои́нствующий борбен, ратоборан; война́ војна, рат; во́йска јединице, трупе; вое́нный ратни; војни(чки); военнослу́жащий, вое́нный војно лице; вое́нно-возду́шныеси́лы(ВВС) ратно ваздухопловство (РВ); вое́нно-морско́й флот (ВМФ) ратна морнарица (РМ); довое́нный, предвое́нный предратни | во́семь осам; восьмёрка осмица; осмерац; во́сьмеро осморо, осморица; восьмидне́вный осмодневни; восьмиле́тний осмогодишњи; восьмиуго́льник осмоугао(ник); восьмиуго́льный осмоугаони; восьмичасово́й осмосатни; восьмо́й осми; восьмо́й час прошло је седам сати;восьма́я осмина; октава; восемна́дцать осамнаест; восемна́дцатый осамнаести; во́семьдесят[24] осамдесет; восьмидеся́тый осамдесети; восьмидесятиле́тие осамдесет година; осамдесетогодишњица; восьмидесятиле́тний осамдесетогодишњи; восемьсо́т осамсто; восьмисотле́тие осамсто година; осамстогодишњица; восьмисо́тый осамстоти | вошь, вша ваш(ка); вши́вец вашљивац; вши́вость вашљивост; вши́веть добијати ваши; завши́веть увашљивити се, добити вашке; вши́вый вашљив | вта́йне (по)тајно; тайни́к тајно место, скривница | высота́, вышина́висота, висина; вис, узвишење; вы́ситься дизати се високо, уздизати се; высотоме́р висиномер, алтиметар; высо́тный висински; высо́тноезда́ние облакодер; высь вис(ина); вы́си висови, врхови | вы́ше више; виши; вышеука́зан(ный), вышеприведён(ный) горенаведени | вьетна́мец Вијетнамац; вьетна́мцы Вијетнамци; вьетна́мка Вијетнамка; вьетна́мки Вијетнамке; апостолке; вьетна́мский вијетнамски | (по)ги́бель погибељ, погибао, пропаст; ги́бель наро́ду мноштво света; ги́бельность погибељност; (по)ги́бельный, (по)ги́белен, ги́блый погибељан, погубан | глава́рь ~, поглавица, главешина | гнойни́к гнојавица, гнојница | го́лень голењача, голен(ица); голени́ще голениште, сара | гололе́дица, гололёд, гололе́дь гололедица, поледица | голоно́гий голоног; бос(оног) | гонча́р грнчар; гонча́рный грнчарски; гонча́рство грнчарство | го́рницагорњица, соба; го́рничная собарица | горчи́ца горушица, слачица, сенф | госпо́дство ~, превласт; госпо́дствовать господарити, имати превласт; госпо́дский господски, газдински | гости́ница (→гостионица) хотел; гости́ничный хотелски | граби́тель грабљивац, пљачкаш; граби́тельский пљачкашки; (на)гра́бить (на)грабити, (на)пљачкати; заграба́стать, загра́бить заграбити, силом узети, отети; заграба́стывать силом узимати, отимати; огра́бить опљачкати; ограбле́ние пљачка; разгра́бить разграбити, опљачкати; разграбле́ние грабеж, пљачка | градоби́тие градобит(ина), оштећивање градом (усева) | грач гачац | грехопаде́ние Ада́ма Адамов грехопад | грудь груди, прса; груди́на грудњача, грудна кост; груди́н(к)а месо од груди; грудни́ца маститис | гру́ша крушка; грушо́вка крушковац; грушеви́дный, грушеви́ден крушкаст, крушколик; гру́шевое варе́нье слатко од крушака | гу́зно гузица | гуса́к гусак, гусан; гусь, гусы́ня гуска; гуси́ный гушчији; гуся́тина гушчетина | густота́ густоћа, густина | гу́ща гушта(ра); густиш, талог | да́лее даље; и так да́лее и тако даље; даль даљина; да́льше даљи, даље; да́льний даљни, далек; неда́льний недалек, оближњи; близак, скорашњи; дальневосто́чный[25] далекоисточни; дальноме́р даљиномер; дальноме́рщик даљиномерач, мерничар; да́льность даљина, удаљеност; да́льность радиосвя́зи домет радио-везе | даре́ние даривање; дари́тель дародавац; дарова́ние дар, надареност; (за)да́ром, задарма́ бесплатно, џаба; дармое́д готован, мукташ; дармое́дство готованство | дво́е двоје, двојица; двоевла́стие двовлашће | дворяни́н (→двор(ј)анин) племић; дворя́нка племкиња; дворя́нский племићки; дворя́нство племство | де́вушка, деви́ца, де́ва девојка, девица; де́вка девојка; прода́жная де́вка (→продаје се) девојчура; девчу́шка, девчу́рка девојчурак; деви́ческий, де́вичий (деви́чий) девојачки; деви́чество девојаштво; де́вочка девојчица; де́вственник девственик, девац; де́вственница девица; де́вственность девичанство; де́вственный, де́вственен девствен, девичански | дед дед(а); де́дов дедов, дедин; (пра)де́довский (пра)дедов(ски); де́душка дедица; де́душкин дедов, дедин | деле́ние дељење, деоба, подељак (на скали); делёж(ка) делидба, деоба, подела; дели́мое дељеник; дели́тель делитељ, делилац | де́ти деца; дети́шки, де́тки дечица; де́тство детињство | диа́метр, попере́чник дијаметар, пречник | (архи)диа́кон, (архи)дья́кон (архи)ђакон | доброду́шие, благоду́шие, благоду́шность добродушност, доброћудност, благодушност | дол до(лина) | дом ~, кућа; до́ма код куће; дома́шний домаћи, кућни; дома́шниеживо́тные домаће животиње; дома́шние люби́мцы кућни љубимци; дома́шние укућани; домо́вый домаћи, кућни; домо́вая мышь домаћи миш (кућни, обични, миш покућар); домофо́н интерфон; домовладе́лец[26] кућевласник; домовладе́лица кућевласница; домовладе́льческий кућевласнички | донага́ догола | достоя́ние достојање, добро, иметак | до́ступ ~, приступ | дотла́ до темеља, потпуно, сасвим | доту́да дотуд, дотле, донде | дремо́та, дрёма дремљивост, дремеж | друг~, пријатељ; дружо́к пријатељ, другар; дру́жба ~, дружење, пријатељство | дуб ~, храст | дурно́й одуран; ружан; дурне́ть ружнети | дья́вол ђаво; дья́вольский ђаволски, врашки | дьяк дијак, писар | Ева́нгелие Јеванђеље; евангели́ст јеванђелиста; ева́нгельский јеванђељски | евре́й Јеврејин; евре́и Јевреји | еда́ једење; јело, храна; по́сле еды́ после јела; гото́вить еду́ припремати храну | желе́зо железо, гвожђе; желе́зный железан, гвозден; желе́зная доро́га[27] (→железна дра́га) железница; железнодоро́жник железничар; железнодоро́жный железнички; железнодоро́жный путь колосек; железобето́н армирани бетон; железобето́нный армиранобетонски | жени́х женик, младожења; вереник | женолю́б(ец) женољубац, женскарош | жи́во жив(ах)но | жи́вопись живопис, сликарство; живопи́сец живописац, сликар; живопи́сный, живопи́сен живописан, сликовит; сликарски; живописа́ть живописати, (на)сликати, сликовито опис(ив)ати | живо́тное животиња; дома́шнее живо́тное домаћа животиња; животново́д (→во́да животиње) сточар, одгајивач стоке; животново́дство сточарство; животново́дческий сточарски | жи́дкий, жи́док жидак, течан; жи́дкий ко́фе танка кафа; жи́дкость житкост; течност; жидкокристалли́ческий течнокристалан; сжи́женный утечњен; сжи́женный приро́дный газ (СПГ) течни природни гас (ТПГ) | жре́бий ж(д)реб, коцка | за (и)за | завеща́ние завештање, опорука; завеща́тель завешталац, опоручитељ; завеща́тельница завештатељка, опоручитељица; завеща́тельный завештајан, опоручан; завеща́ть завешта(ва)ти | загла́вие, заголо́вок[28] заглавље, наслов; подзаголо́вок поднаслов; загла́вный лист насловна страна; загла́внаяроль (→рола) главна улога; озагла́вить насловити, дати наслов; озагла́вливать насловљавати | заграни́ца (→иза границе) иностранство; заграни́чный загранични, (ино)страни | зада́ча (→задаћа) задатак | зако́н Бо́жий закон Божји, веронаука; законоучи́тель вероучитељ | (не)замени́мость (не)заменљивост; (не)замени́м(ый) (не)заменљив; замени́тель надоместак, замена; замени́тель ко́жи, кожзамени́тель вештачка кожа | за́навес(ь), занаве́ска завеса; занаве́сочная ткань тканина за завесе; занаве́сить о́кна ставити завесе на прозоре; занаве́шивать стављати завесу | за́ново, сно́ва снова, изнова, поново | за́пах ~, мирис | за́пись запис(ивање); снимање | запу́щенность запуштеност; запу́щенный запуштен | зарни́ца (→за́ри се) далеко севање, блесак муње | застре́ха стреха, надстрешница | зати́шье затишје | зато́ али зато | заты́лок затиљак, потиљак; заты́лочный потиљ(ач)ни; заты́лочнаякость потиљ(ач)на (затиљна) кост, потиљача, затиљача | зау́треня јутрење | звоно́к звонце, звоњење; звоно́к по телефо́ну телефонски позив | зда́ние здање, зграда | землевладе́лец (→влада земљом) земљовласник, земљопоседник; землевладе́лица земљопоседница; землевладе́льческий земљопоседнички; землевладе́ние власништво над земљом, посед | земледе́лец земљоделац, земљорадник; земледе́лие земљодеље, земљорадња; земледе́льческий земљораднички; земля́чка земљакиња | земляни́ка јагода земљаница, шумска јагода | земля́нка земуница | знамени́тость знаменитост, чувеност; знамени́т(ый) знаменит, чувен | (не)зна́ние (не)знање | зуба́тка зубатац (риба) | зу́бик, зубо́к зубић | иглоко́жие иглокошци, бодљари | изба́ ~, брвнара; избу́шка избица | издалека́, издалёка, и́здали издалека | изли́шек излишак, (су)вишак; изли́шний, изли́шен излишан, сувишан; изли́шeство излишност, сувишност; ли́шний излишан (непотребан; сувишан); нели́шний потребан, који није сувишан; нели́шне није на одмет, није згорег | измождéниe, измождённость изможденост; измождён(ный) изможден | иконобо́р(чe)ство иконоборство | и́на́че иначе, другачије | иновéрeц иноверац; иновéриe иноверје, иноверство; иновéрный иновeран | иноро́дец инородац, инородник; иноро́дка иноротка, инороткиња; иноро́дный, иноро́ден инородан; иноро́дное те́ло страно тело | иностра́нeц, инозéмeц иноземац, странац; иностра́нка, инозéмка иноземка, странкиња; иностра́нный, инозéмный иноземски, (ино)стран; иногоро́дний жи́тель становник другог града | ино́й ини, други; (по)неки, понеко; ины́е лю́ди неки људи | искони́ ~, исконо, одискона | исподтишка́ испотиха | истинолю́бие истинољубље | исто́чник источник, извор | италья́нeц Италијан; италья́нцы Италијани; италья́нка Италијанка; италья́нский италијански | кади́льница, кади́ло кадионица, кандило; кади́льный дым дим из кадионице; кажде́ние кађење | кали́на калина, худика; кали́новый калинов, худиков | ка́пелька капљица; трунчица, мрвица| ка́пище капиште | кво́чка, насе́дка (→наседа) квочка; кво́хтать квоцати, кокодакати | кле́щи́ клешта; клешня́ клешта (рака); клещ крпељ | клубо́к клубе, клупко, клупче | ключи́ца кључњача, кључна кост | (книго)изда́тель издавач; (книго)изда́тельство издавачко предузеће; (книго)изда́тельский издавачки; книголю́б књигољубац | ковы́ль ковиље| кожура́ ~, кожа, кора, љуска | коле́нка колено; сиде́тьу ма́тери на коле́нках (коле́нях) седети мајци у крилу; коленопреклоне́ние коленопреклоњење, клечање; коленопреклонённый коленопреклони, клечећи; коле́нчатый коленаст | кома́р комар(ац) | кони́на коњетина, коњско месо; конокра́д коњокрадица; конокра́дство крађа коња; ко́нюх ~, коњушар; коню́шня коњушница; конёк коњић, коњче; морско́й конёк морски коњић; конево́дство (→водање коња) одгајивање коња, коњарство | копы́тные копитари | ко́рка хле́ба корица хлеба | косма́т(ый) космат, чупав; ко́смы дуги праменови косе, чупава коса; распусти́ть ко́смы ићи разбарушен, неочешљан; косма́ч чупавко; (о)косма́теть (о)косматити; косма́тить разбарушивати, рашчупавати | родно́йкрай родни крај, завичај; краеве́дение[29] познавање завичаја; краеве́дческий музе́й завичајни музеј; окра́ина крај(ина); предграђе; окра́инный периферан, периферијски; крајински | кра́ткость краткост, краткоћа | краю́ха окрајак хлеба | креса́ло, огни́во кресало, кресиво, огњило; креса́ть кресати (ватру) | кро́в(ля) кров; кро́вельный кровни; кро́вельщик кровар, кровопокривач | кру́гом ~, (уна)около; круго́м унаоколо, укруг; круго́м! налево круг!; голова́[30] у меня́ идёт кру́гом врти ми се у глави | крупи́ца, крупи́нка крупица, мрвица, трунка; крупи́нка со́ли зрно соли | куку́шка кукавица; (за)кукова́ть (за)кукати (о птици кукавици) | ле́том лети; ле́тошний летошњи, лањски | линь лињ(ак) (риба) | ли́стик листић, листак; листо́вка листић, листак; летак | лихва́ (→лихвар) ~, зеленашка камата; с лихво́й обилато | личи́нка ~, ларва | лиша́й(ник) лишај | ло́в(ля) лов(љење); ры́бнаяло́вля риболов | ло́пасть лопат(иц)а (на млинском точку, веслу, елиси); лопа́тка лопатица | лопу́х, лопу́шник лопух, лопушина, чичак | луб ~, лика; лу́бовый, лубяно́й лубов, ликов | лю́тик љутић | любопы́тный, любопы́тен, любозна́тельный, любозна́телен љубопитљив, радознао, знатижељан; нелюбопы́тный, нелюбопы́тен, нелюбозна́тельный, нелюбозна́телен нељубопитљив, нерадознао; незанимљив; любопы́тство, любозна́тельность љубопитство, љубопитљивост, радозналост, знатижеља; любопы́тничать, любопы́тствовать бити радознао, знатижељан |людое́д људождер; людое́дский људождерски; людое́дство људождерство; многолю́дно(сть) многољудно(ст) | малова́то прилично мало, недовољно; он малова́т ро́стом сувише је ниског раста, онизак је | малове́р маловерник, маловерац; малове́рие маловерје, маловерност | малоду́шие малодушје, малодушност | малоле́тний малолетан; малолетник; малоле́тняя малолетн(иц)а; малоле́тник једногодишња или двогодишња биљка; малоле́тство малолетство, малолетност; с малоле́тства од детињства | малолитра́жка малолитражна кола | ма́лость маленкост, ситница; по ма́лости помало; потерпи́ ма́лость стрпи се малчице | малы́ш(ка) малиша(н) | ма́льчик дечак; ма́льчик с па́льчик Палчић (у бајкама); мальчи́шка деран, клинац; жутокљунац; у́личный мальчи́шка мангуп, уличар; мальчо́нка, мальчо́нок, мальчуга́н дечачић, дечко; мальчико́вая о́бувь обућа за дечака; мальчи́шеский дечачки; детињаст; мальчи́шество детињарија; мальчи́шечьи и́гры дечачке игре; мальчи́шник момачко вече (уочи свадбе); малю́тка детенце, малецки, малецка | мать мати, мајка; ма́тушка мајчица; попадија, мати (монахиња) | мгнове́ние, миг магновење, трен(утак), часак; мгнове́нно магновено, зачас; мгнове́нный, мгнове́нен магновен, тренутан | медв