МИЛОШ БИКОВИЋ О ФИЛМУ “БАЛКАНСКА ЛИНИЈА”

Познати српски глумац тумачи улогу у филму „Балканска линија“ руског редитеља Андреја Волгина. У ексклузивном интервјуу за Russia Beyond Милош Биковић је испричао дописници Катарини Лане о раду на овом филму.


Филм је посвећен догађајима из 1999. године, када за време НАТО бомбардовања Србије батаљон руских падобранаца заузима аеродром Слатина на Косову, одбија нападе Албанаца и НАТО војске и спашава заробљене Србе. То је војна драма заснована на истинитим догађајима који су још увек болно место не само за Србе, већ и за многе Русе.

Милоше, шта Руси мисле о тим дешавањима?

Милош Биковић: Углавном већина не зна шта се заправо десило, и овај филм на неки начин ће осветлити ту тему, тај напет моменат, где је могло доћи до већих сукоба или, не дај Боже, до Трећег светског рата. Тај моменат је важна прекретница у међународним односима, а што се тиче Русије, и односа према Србима у 1999. години. Углавном Руси имају осећај кривице што Русија није била у стању да активније помогне Србији у тим догађањима, да је узме у заштиту у 1999. години, јер је била у кризи у том тренутку.

Милена Радуловић на снимању филма “Балканска међа” у улози Јасне

Како се ради са руском екипом?

Милош Биковић: Супер смо се слагали. То је наш четврти пројекат који радимо заједно са Русима. Атмосфера је била одлична. Могу вам рећи да смо се научили брзо, нашли заједнички језик, зато што су наши језици слични, темпераменти су слични, пријамо једни другима. Филм још није снимљен до краја, зато не могу да испричам све детаље о својој улози.

Да ли је ваша породица страдала у том рату?

Милош Биковић: Кад размишљам о тој теми… кад чујете сам тај звук сирена, он вас врати у тај моменат, у рат 1999. Ја сам тада имао 11 година. Кад лете авиони над вашим главама, кад се тресу прозори, кад дими и кад знате да можете бити колатерална штета, као многа деца и цивили, који су погинули тада, то није пријатно. Поготово кад постоје последице од радијације ако су вас бомбардовали уранијумом. И те последице осећају многе генерације после бомбардовања. То је злочин над цивилним становништвом.

Александар Срећковић – Кубура у улози Смука и Миодраг Радоњић, продуцент филма “Балканска међа” и глумац у улози Амира

Хоћете ли приказати тај филм у западној Европи или Америци да би се јавност и тамо упознала са овим темом?

Милош Биковић: Мислим да хоћемо. Ми имамо западне партнере и ја се надам да га неће блокирати и цензурисати, а најбоља цензура и блокада је када вас игноришу.

Да ли су Руси, по вашем мишљењу, добри у жанру акционих филмова?

Милош Биковић: Тај материјал који сам ја видео делује јако упечатљиво, али то не значи да ће филм бити добар. Док публика не буде дала свој суд, ми не можемо нити да знамо, нити да тврдимо.

Филм „Балканска линија“ ће бити премијерно приказан на пролеће 2019-те, 20 година од бомбардовања Југославије.

Обрада “Словенског вѣсника”

Изворници: Србин. инфо / Russia Beyond / YouTube

(Visited 595 times, 1 visits today)

One thought on “МИЛОШ БИКОВИЋ О ФИЛМУ “БАЛКАНСКА ЛИНИЈА”

  1. У праву је Милош, учесници у стварању филма не могу знати много о вредностима остварења све док публика не буде дала свој суд. Имао сам прилику да прочитам део радне верзије сценарија, делује ми занимљиво и непретенциозно, нема “реметилачких” застоја. Баш ме интересује шта је испало на крају посла.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *