Књига о Товиту

KЊИГА О ТОВИТУ

(Глава 13)
  1. И Товит написа молитву на радост и рече:
  2. Благословен Бог који живи у вјекове и Царство његово, јер он кажњава и милује, низводи у ад и узводи, и нема га ко ће избјећи руку Његову.
  3. Исповиједајте се Њему, синови Израиљеви, пред народима, јер он вас расија међу њима;
  4. Тамо јављајте величанство његово, узносите Њега пред сваким живим, јер је Он Господ наш и Бог, Он је отац наш у све вјекове,
  5. И кажњаваће нас због неправди наших, и опет ће нас помиловати и сабрати од свих народа гдје год будете растурени међу њих.
  6. Ако се повратите к Њему свим срцем вашим да свом душом творите пред Њим истину, тада ће се вратити вама и неће сакрити лице своје од вас.
  7. И видјећете шта ће творити са вама; и исповиједајте се њему свим устима вашим; и благословите Господа правде и узносите Цара вјекова
  8. Ја у земљи робовања мога исповиједам Њега, и показујем моћ и величанство његово народу грешника: Обратите се, грешници, и творите правду пред Њим; ко зна неће ли вас пожељети и учинити вам милост?
  9. Бога мога узносим, и душа моја Цара небескога, и зарадоваће се величанству Његовом.
  10. Нека говоре сви и нека се исповиједају њему у Јерусалиму: Јерусалиме граде, свети, казниће те због дјела синова твојих и опет помиловати синове праведника.
  11. Исповиједај се Господу добро и благосиљај Цара вјекова да се опет скинија његова сагради у теби са радошћу.
  12. И да обрадује у теби заробљенике и да љуби у теби биједне у сва покољења вијека.
  13. Народи многи издалека доћи ће к Имену Господа Бога, дарове у рукама имајући и дарове Цару небеском, покољења покољења хвалиће Те и даће Ти радовање.
    Ис 51,11; 60,4-5; Дап 2,47; Отк 21,24
  14. Проклети сви који те мрзе; благословени биће сви који те воле вавијек.
  15. Радуј се и весели се синовима праведних, јер ће се сабрати и благословити Господа праведних: О, блажени који те воле, радоваће се миру твоме.
  16. Блажени који се ожалостише свим казнама Твојим, јер ће се теби обрадовати гледајући сву славу Твоју и веселиће се вавијек. Душа моја нека благосиља Бога, Цара великога.
  17. Јер ће се саградити Јерусалим сапфиром и смарагдом и каменом драгим зидови твоји и куле и стубови златом чистим, и тргови јерусалимски вирилом и антраксом и каменом из Суфира биће поплочани.
    Ис 54,11; Отк 21,11-18
  18. И рећи ће сви пролази његови: Алилуја! Хвалиће га говорећи: Благословен Бог који узвиси све вјекове.